Het is een doorn in het oog van vele Netflix abonnees; het feit dat Netflix goede series ineens annuleert. Dit komt inmiddels zo vaak voor dat het een patroon lijkt te worden. Fans zijn enthousiast over een serie en voor je het weet wordt het na twee seizoenen al van de buis gehaald. Het is niet gek dat dit erg frustrerend is. Je kunt op deze manier niet verliefd worden op een serie, want je weet niet of je wel het volledige verhaal gaat krijgen. Eerder gebeurde dit bij The OA en Sense8, maar meer recentelijk bij de succesvolle serie Shadow & Bone. Niemand begreep hier iets van. De serie heeft een fanatieke fanbase dus waarom zouden ze geen derde seizoen maken als het materiaal er al ligt? Het antwoord is voornamelijk: data.
Waarom worden series gecancelled?
Netflix zelf geeft aan dat ze series cancelen op het moment dat er te weinig mensen naar kijken. Of dat echt waar is, dat valt te bezien. Hoewel seizoen 2 van Shadow & Bone niet net zo succesvol was als seizoen 1, heeft de serie toch een enorme schare aan trouwe fans. Het tweede seizoen van de serie wist ook de nummer 1 plek van meest bekeken series te bereiken. Dat was echter niet genoeg voor Netflix.
Dit Forbes artikel legt het het beste uit. Ted Sarandos van Netflix omschreef het als volgt: “Het is 70% gevoel en 30% data. Het meeste ervan is goed geïnformeerde ingevingen en intuïtie. Gegevens versterken je slechtste idee of het support wat je wilt doen.”
Het is echter niet de data over wie een serie kijkt wat beslist of een serie door kan gaan of niet. Dat zit hem juist in iets heel anders. Het voltooiingspercentage. Dat gaat over hoeveel procent van de kijkers een serie daadwerkelijk afkijkt. Neem de serie First Kill. Na 1 seizoen werd de serie al van de streamingdienst afgehaald. Daar tegenover staat Heartstopper die wel een tweede seizoen kreeg, ondanks dat de serie minder kijkers had. Volgens de site What’s On Netflix bekeek 73% van de kijkers de gehele Heartstopper serie, terwijl maar 44% het gehele seizoen van First Kill afkeek. Het maakt dus niet perse uit hoeveel mensen kijken, maar vooral of ze de gehele serie afkijken.
Populaire series
De strategie van Netflix is simpel. Ze willen zoveel mogelijk winst behalen. En hoe behaal je winst? Juist: door je te focussen op wat succesvol is. Als we kijken naar een van de meest succesvolle series op het platform, Squid Game, dan zien we dat de serie een voltooiingspercentage heeft van 87%. Geen wonder dat Netflix zijn pijlen daarop wil richten. Hetzelfde geldt voor series als Stranger Things en Wednesday. De streamingdienst heeft een handjevol series die zoveel succes hebben dat ook mensen die geen lid zijn van Netflix de series kennen. Het nieuwe seizoen van Stranger Things kost 30 miljoen dollar per aflevering om te maken. Dan blijft er minder geld over voor een ook dure serie zoals Shadow & Bone, die minder geld in het laatje brengt.
Maar waarom blijft Netflix dan toch nieuwe shows maken terwijl de kijkers juist willen dat ze bepaalde series afmaken? Dat is ook simpel. Hoe meer nieuwe content ze maken, hoe meer nieuwe leden ze kunnen aantrekken. Er zijn maar weinig mensen die een abonnement afsluiten voor een serie die niet high profile is, maar wel al een paar seizoenen loopt. Daar tegenover staat dat hoe meer series je maakt, hoe groter de kans is dat er iets bij zit wat wel blijft plakken. Over het algemeen genomen wordt 5% van alle nieuwe series die Netflix maakt uiteindelijk gecanceld. Soms na al 1 seizoen, en soms na 2 seizoenen, als het eerste succesvol was zoals bij Shadow & Bone.
Boze fans
Het is begrijpelijk dat fans boos zijn en hopen dat een andere streamingdienst hun favoriete serie over zal nemen. In de loop van de jaren heeft Netflix namelijk een begraafplaats aan onafgemaakte series achtergelaten. Wat we ons wel moeten realiseren is dat Netflix een bedrijf is en zij maken zich geen zorgen over de gevoelens van fans. Zij willen groeien en dat gaat niet als ze geld steken in iets wat niet genoeg geld in het laatje brengt, hoe jammer dat ook is. De conclusie? Raak niet te gehecht aan een Netflix serie. Ieder seizoen kan het laatste zijn.