Recensie: Shadow and Bone is fantastisch

Het is geen geheim dat wij bij Geekish ontzettend groot fan zijn van de Grishaverse boeken van Leigh Bardugo. We waren dan ook enorm enthousiast toen we hoorden dat de boeken eindelijk verfilmd zouden worden en er een Netflix serie zou komen. Netflix heeft duidelijk kosten nog moeite bespaard en dat is te zien. Naast dat de serie er fantastisch uit ziet, is het ook een ode aan de boekenserie. Waar vaak de verfilming minder is dan de boeken, verrijkt Shadow and Bone de boekenserie juist. Het zal dus niemand verbazen als we zeggen dat dit echt een must-see is, zelfs als je de boeken niet hebt gelezen.

Waar gaat Shadow and Bone over?

De wees Alina Starkov heeft zichzelf nooit gezien als speciaal. Sterker nog, ze heeft nooit het gevoel gehad dat ze ergens thuis hoort. Maar als zij en haar beste vriend Mal de gevaarlijke Fold moeten oversteken, komt Alina erachter dat ze speciale krachten heeft. Krachten die ervoor kunnen zorgen dat de Fold verdwijnt. Alina wordt meegenomen naar een school voor magische soldaten die bekend staan als Grisha. Hier traint ze om haar krachten onder controle te krijgen. Alina komt erachter dat vrienden en vijanden dichtbij elkaar staan en dat niets is wat het lijkt. Er loert overal gevaar, zoals een bende van charismatische criminelen, en Alina zal meer nodig hebben dan magie om te overleven.

Perfecte cast en prachtige worldbuilding

Voor boekenfans is het vaak een doorn in het oog: een slechte verfilming van hun geliefde boekenserie. Toch hoeven fans van de Grishaverse niet bang te zijn. Het is duidelijk dat Shadow and Bone met veel liefde is gemaakt en ook met hulp van Leigh Bardugo, die een van de producers is. De worldbuilding is dan ook fenomenaal. Die was natuurlijk al fantastisch in de boeken, maar het is een verademing om het allemaal tot leven zien te komen. Over alles, van de kostuums tot aan de sets, is nagedacht. De visuele effecten zijn top, wat bijvoorbeeld niet het geval was bij bijvoorbeeld Fate: A Winx Saga. Het is duidelijk dat Netflix hoopt dat Shadow and Bone hun Game of Thrones wordt, en dat zou toch zomaar ook zo kunnen zijn.

De cast is ook perfect. Meestal zijn er natuurlijk wel op of aanmerkingen als een geliefde boekenserie wordt verfilmd. Niet in dit geval. De Kraaien zijn perfect en precies zoals wij ze hadden voorgesteld. Ook Alina, Mal en de Darkling zijn gewoon prima. Daardoor is het makkelijker om te verdwalen in deze wereld, want de personages komen tot leven zoals ze zouden moeten zijn.

In de boekenserie vindt de verhaallijn van de kraaien pas plaats na dat van Alina, maar dat is slim opgelost. Als er namelijk meerdere seizoenen van komen, is het niet handig als belangrijke personages pas later in beeld komen. De verhalen van de Kraaien worden verwoven in dat van Alina, wat in de boeken niet zo is. Het wordt echter op zo’n goede wijze gedaan dat het niet storend is. In tegendeel, het is een verrijking om meer te weten te komen over de personages. Dat is het voordeel als de schrijfster van de serie zo betrokken is. Ondanks de veranderingen blijft de wereld van de Grisha authentiek aanvoelen.

Conclusie

Hou je van fantasy? Harry Potter? Game of Thrones en Lord of the Rings? Dan is Shadow and Bone een absolute must om te kijken. Netflix laat hiermee zien dat ze prima in staat zijn om een fantastische serie af te leveren. Nu maar hopen dat ze dit niveau vast blijven houden in de aankomende seizoenen. Want dat we heel veel meer seizoenen willen, dat is in ieder geval zeker. Tot die tijd is het in ieder geval aan te raden om de boeken te lezen. Onze leesgids vind je hier.

Shadow and Bone

4.45

Plot

4.5/5

Cast

5.0/5

Visuele Effecten

4.3/5

Actie

4.0/5

World-building

4.5/5

Goed

  • Milo (je snapt het als je hem hebt gekeken)
  • Goede world-building
  • Perfecte cast
  • Goede visuele effecten

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.