Is 4DX het bezoeken waard?

De filmwereld is in constante ontwikkeling. Waar je vroeger nog naar de bioscoop moest om nieuwe films te bekijken, zorgen streaming diensten ervoor dat je gewoon lekker thuis in je pyjama kan blijven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat bioscopen het zwaar hebben. In tegendeel juist. Het bioscoopbezoek is gestegen. Alleen Nederlandse films hebben het zwaar te verduren. In de afgelopen 5 jaar is het bezoek aan Nederlandse films met 36% gedaald.

Ondanks het feit dat bioscopen nog altijd populair zijn, is vernieuwen toch essentieel. Pathé is de eerste bioscoopketen die ons ruim een jaar geleden introduceerde aan de 4DX technologie. Intussen zijn er nog een aantal bioscopen bijgekomen. Wat het inhoudt? De stoelen bewegen mee met de actie. Tijdens de film kan het sneeuwen, kun je water op je gezicht voelen of kun je zelfs de film ruiken. Wij bezochten de film Aquaman in 4DX. Er was dus genoeg ruimte om die watereffecten te testen.

Zuid-Koreaanse techniek

4DX is ontwikkeld door het Zuid-Koreaanse bedrijf CJ Group. Dankzij de techniek kijk je niet langer alleen maar naar de film. Het is de bedoeling dat je hem beleeft. In totaal zijn er twintig effecten.

De ervaring

Bij binnenkomst staat er een medewerker die bezoekers de juiste kant op wijst. Er staan kluisjes tegen de muur, want je mag geen jassen en tassen meenemen. De doorloop hiervan is echter niet heel goed geregeld. Er zijn grote opstoppingen en het duurt even voordat je daadwerkelijk de zaal in kunt lopen.

Voordat de film daadwerkelijk begint is er nog een trailer. Tijdens deze trailer worden alle effecten getoond. De effecten tijdens de trailer zijn vrij heftig. Ik hoopte vurig dat dit niet de hele film zo zou zijn. Gelukkig waren de effecten tijdens de film een stuk meer gebalanceerd.

Aquaman had genoeg actiescènes waardoor er voldoende ruimte was om de effecten voorbij te laten komen. Tijdens deze actiescènes was het verstandig om drinken en eten te laten. We werden verschillende kanten op gegooid, maar het droeg wel bij aan de ervaring. Het voelde echt alsof we midden in de film zaten. De regenstorm en wind effecten waren ook vrij heftig, en op deze momenten kreeg ik het ook daadwerkelijk koud.

Het vervelende aan bijvoorbeeld de sneeuw-effecten of de luchtstoten, is dat het erg veel lawaai maakt. Daardoor is het even lastig om te horen wat er gezegd wordt.

Er zaten genoeg pauzes tussen de heftige bewegingen om even op adem te komen. Daardoor is de ervaring een stuk minder heftig dan een attractie als Star Tours in Disneyland. Tenzij je heel erg veel last hebt van wagenziekte, moet de 4DX ervaring te doen zijn.

Conclusie

4DX is een erg leuke toevoeging, al is het vooral een ervaring die werkt voor actiefilms. Het is erg leuk om een keer gedaan te hebben en het voegt zeker iets toe aan de beleving van de film. Kaartjes voor 4DX zijn 18 euro. Reserveren is noodzakelijk, aangezien de capaciteit gering is en de interesse erg groot.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.