De première was nog niet eens afgelopen of Barbie was al een hit, althans zo leek het. Naast Oppenheimer ging ook Barbie op 20 juli in première en nog voordat de week af was gelopen, puilden sommige bioscopen al uit. Binnen vier dagen heeft de film al 250.000 bezoekers getrokken. Een woordvoerder van Warner Bros stelde zelfs dat er vergelijkingen worden trokken met de Harry Potter films. Barbie kleurt de wereld roze, bijvoorbeeld de Google-pagina als je op ‘Barbie 2023’ zoekt. Maar kan deze film opleven tegen de inmiddels torenhoge verwachtingen?
Waar gaat Barbie over?
In Barbieland is alles en iedereen perfect. Behalve als je een existentiële crisis hebt. Of als je een Ken bent. ‘Barbie’ volgt een van de poppen die in Barbieland woont. Ze wordt van school gestuurd omdat ze niet perfect genoeg is. Ze besluit vervolgens om op avontuur te gaan in de echte wereld.
Barbieland
De kennismaking met Barbieland is eigenlijk één groot feest. In elk geval voor zij die zelf ooit met Barbies hebben gespeeld. De hele wereld klopt in vergelijking met hoe je als kind met een desbetreffende pop hebt gespeeld: geen muren maar wel de deur gebruiken, eten nuttigen uit lege verpakkingen, douchen zonder dat er daadwerkelijk water uit de kraan komt. Er is met een hoop kleine details rekening gehouden, wat Barbieland des te ‘realistischer’ maakt, als dat ook maar ergens op slaat.
Barbies met beroepen en beperkingen
Zoals te verwachten zijn de Barbies in ‘Barbie’ er ook in alle soorten, kleuren en maten. Het gaat niet alleen om hoe de belichaming van een vrouw is, het gaat ook om wie of wat een vrouw kan worden. Barbies met verschillende beroepen bijvoorbeeld. Maar ook met beperkingen. Het feit dat er zo veel ‘keuze’ is in verschillende Barbies maakt dat Barbieland een vrij divers land is. Ook de Kens zien er verschillend uit, op hun geweldige lichaamsbouw, en de enige andere man: Allan, na. Later in de film blijkt de rol van de vrouw in onze wereld en in Barbieland een grotere rol te gaan spelen.
Verbonden met Barbie
Het feit dat Barbie begint te disfunctioneren, heeft alles te maken met hoe degene in de ‘echte’ wereld met haar speelt en omgaat. Zo is er zelfs een ‘rare Barbie’ met wie te ruw is gespeeld en daar nu dus de gevolgen van met zich meedraagt. Het feit dat Barbies met hun ‘eigenaren’ uit de echte wereld verbonden zijn is leuk bedacht, maar hoe het precies in elkaar steekt…? Barbie gaat op zoek naar haar eigenaresse en de reis die ze aflegt bevat humor, spanning en ergens ook wel iets zweverigs. Dit ongrijpbare element keert later in de film ook nog een keer terug en is op de een of andere manier ook ontroerend.
Barbies (vrouwen) & Kens (mannen)
In de echte wereld leren Barbie (Margot Robbie) en Ken (Ryan Gosling) alle prachtige dingen die het te bieden heeft, maar ook dat het gebreken heeft. Een gebrek dat veruit het meest aangestipt wordt, is het verschil tussen man en vrouw. Dit in tegenstelling tot elkaar, maar ook op de arbeidsmarkt. Dit verschil was er uiteraard al in 1959 (toen de eerste Barbie op de markt kwam) maar is er nu nog steeds, al is het ontzettend veel veranderd. Als dit probleem zijn weg vindt naar Barbieland, breekt de hel los.
Humor en gevoelens
Althans… In Barbieland zijn geen wapens of andere gevaarlijke dingen. De strijd die de Kens onderling met elkaar aan gaan om indruk te maken op de Barbies, is ronduit lachwekkend. Maar wel op een goede manier. Tijdens de muziek wordt er gezongen, gedanst en met pijlen op elkaar geschoten. Het hele beeld is ontzettend hilarisch en over de top. De muziek is catchy, de dans laat soms wat te wensen over, maar het totaalplaatje klopt gewoon. Er wordt overigens ook genoeg aandacht besteed aan de minder leuke dingen. Zoals een existentiële crisis, een laag zelfbeeld, gebrek aan doorzettingsvermogen en zoveel andere dingen waar ieder mens wel eens mee te maken krijgt. En ondanks de onrealistische setting, doet het niet af aan de emoties die soms hoog oplopen. En je wordt er soms op de meest onverwachte moment mee geconfronteerd.
Barbie is zeker het kijken waard
Barbie is hilarisch en op de grens van onrealistisch. Maar het behandelt actuele problematieken en doorbreekt ieders verwachtingspatronen. Zeker een aanrader dus!