De Russo broers zijn vooral bekend om hun samenwerking met Marvel, en dat deden ze erg goed. Het is door hun doen dat we allemaal getraumatiseerd uit de bioscoop wegliepen na Endgame. Het feit dat ze de regisseurs zijn achter de grootste blockbusters aller tijden geeft hen natuurlijk de ruimte om te doen wat ze willen. Ze gingen de samenwerking aan met Netflix en daaruit kwam The Gray Man, losjes gebaseerd op het boek met dezelfde naam van Mark Greaney. Voor de hoofdrollen wisten ze Ryan Gosling en Chris Evans te strikken. Het resultaat is een prima thriller die wellicht enigszins voorspelbaar is, maar vermakelijk genoeg om naar te kijken.
Waar gaat The Gray Man over?
Gentry (Gosling) zit in de gevangenis omdat hij een moord heeft gepleegd. Daar wordt hij gerekruteerd door Donald Fitzroy (Billy Bob Thornton) van de CIA om mee te werken aan het Sierra programma. Dit houdt in dat hij iedereen vermoord waar de CIA opdracht toe geeft, zonder vragen te stellen. Jaren later wordt Gentry, nu bekend als Sierra Six, op missie gestuurd om iemand te vermoorden. Hij komt er echter achter dat de nieuwe baas bij de CIA (Regé-Jean Page) corrupt is. Six slaat op de vlucht maar de gestoorde sadist Lloyd Hansen (Chris Evans) wordt op hem afgestuurd om het bewijs van de corruptie terug te halen en Six te vermoorden.
Weinig verhaal, veel actie
The Gray Man moet het niet hebben van het diepe verhaal. Laten we eerlijk zijn, die is er niet. Het is een van de vele verhalen waarin een grote organisatie corrupte werknemers blijkt te hebben. Uiteraard is onze hoofdpersoon een van de beste in zijn vak en kan niemand hem vermoorden. Helemaal prima, want laten we eerlijk zijn. We kijken een film als deze niet omdat we enige diepgang willen. Actie, dat willen we zien!
Actie is er genoeg in The Gray Man. De meeste actie is erg spectaculair met een goede choreografie en een mooie achtergrond. Het nadeel is wel dat de manier waarop het gefilmd is soms erg bombastisch is. Dat zorgt ervoor dat het bijna niet te volgen is wie wat doet. Het voelt soms ook alsof de personages na de actie komen en wat dat betreft zitten er ook nog wel wat plotholes in het verhaal. We hebben het hier over de beste huurmoordenaars ter wereld, maar ze kunnen hun werk niet doen zonder steden te vernietigen, kleine oorlogen te voeren op pleinen en in ziekenhuizen en bovendien hebben ze veel moeite om een klein meisje gevangen te houden.
Meer Gosling en Evans samen
De cast is echter wel erg getalenteerd. Vooral Evans krijgt de ruimte om zijn innerlijke campy bad guy flink los te laten en hij doet dit met verve. Helaas delen zijn psychopaat en Goslings huurmoordenaar maar weinig screentime met elkaar, terwijl die momenten juist het beste zijn van de hele film. Het had de film nog veel beter gemaakt als de twee vaker de confrontatie hadden moeten aangaan. Nu zit Evans vooral in de controlekamer te vertellen hoe anderen Six moeten vermoorden terwijl Gosling het harde werk doet.
De vrouwen in de film worden ook minder goed gebruikt. Ana de Armas (Knives Out) heeft nog wel wat coole actiescènes terwijl ze Six probeert te helpen. Toch had ze nog meer mogen doen. Jessica Henwicks personage wordt helemaal ondergesneeuwd en is er alleen maar zodat Lloyd iemand heeft om de schuld op af te schuiven als het mis gaat. Dat is jammer. Gelukkig is er geen geforceerd romantisch subplot. Daar is ook geen tijd voor want actie staat centraal!
Conclusie
The Gray Man is een prima actiefilm voor als je niet teveel wilt nadenken. Het is jammer dat de actie de personages enigszins overstemt, maar de sterke performances van vooral Gosling en Evans maken een hoop goed. Het is niet perse een uitblinker, maar als je van actie houdt dan is het zeker een aanrader.
The Gray Man is vanaf 22 juli te zien op Netflix. De film is ook tijdelijk te bekijken in de bioscopen.