The Ministry of Ungentlemanly Warfare heeft in Nederland niet echt publiciteit gekregen. Sterker nog, hij heeft zelfs (nog) niet in bioscopen gedraaid. Daarover is tot nu toe ook niet niets bekend. Vreemd, want je zou zeggen dat een film geregisseerd door Guy Ritchie (The Gentleman, Operation Fortune, Bullet Train) best wel wat bekijks trekt. Daarnaast is de cast ook niet te min met namen als Henry Cavill, Alan Ritchson en Henry Golding. Maar weten al deze namen de verwachtingen waar te maken?
Waar gaat The Ministry of Ungentlemanly Warfare over?
Tijdens de Tweede Wereldoorlog richten de Britse premier Winston Churchill en een kleine groep militaire functionarissen, waaronder schrijver Ian Fleming, een speciale gevechtseenheid op. De topgeheime divisie, bestaande uit een bont gezelschap van waaghalzen en buitenbeentjes, gaat op een gedurfde missie tegen de nazi’s. Daarbij mogen zij gebruikmaken van onconventionele en uiterst ongemanierde gevechtstechnieken.
Een hoop bekende gezichten
Het zal de filmkijkers onder ons niet zijn ontgaan tijdens de trailer, in deze film zitten een heel aantal bekende acteurs. Maar ondanks dat het allemaal geacteerd is, is het gebaseerd het non-fictie boek van auteur en historicus Damien Lewis. Gedurende de film voel je namelijk vaak dat er waarheden schuilgaan in bepaalde scènes. Wat dat betreft hebben de regisseur en acteurs dit op een goede wijze over weten te brengen. Tijdens het kijken van deze film word je ook echt in het verhaal meegezogen. De dialogen zijn scherp, de acteurs lijken goed in hun rol te zitten en tja… de spierbundels lijken eigenlijk ook best wel echt.
Wapens, humor en oorlogvoering
Deze drie woorden passen eigenlijk niet echt in één zin. Maar The Ministry of Ungentlemanly Warfare zorgt er op bijzondere wijze voor dat dat wél kan. Het merendeel van de shots in deze film bevat op de voor- of achtergrond wel ergens een wapen. En er wordt uiteraard ook veel gebruik van gemaakt. Er is regelmatig veel sprake van geweergeschut, gevechten en ontploffingen. Ondanks dat de zwaarte van de oorlogvoering voelbaar is, brengt het team dat op een bijna onmogelijke missie is gestuurd enige humor met zich mee. De manier waarop zij op elkaar zijn afgestemd, hun samenwerking en gesprekken zijn echt om van te genieten. Ze zijn goed in wat ze doen en dat weten ze. Daarom steken ze de draak af en toe met elkaar, hun werk en hun tegenstanders.
Plotten, plannen en actie
Wat plotontwikkelingen en verhaallijn is deze film erg sterk. Er is sprake van een goede afwisseling tussen de actievolle momenten, humor en rustigere stukken. Want er is niet alleen sprake van actie en oorlogsvoering. Er moet ook een hoop geplot en gepland worden. Het team dat op zee vaart staat via radio en morsecode in contact met de opdrachtgever. Maar zodra de koers verandert en de plannen moeten wijzigen, houdt niet iedereen zich meer aan de regels. Improvisatie gaat van start en er ontstaat een losbandig team van mannen die proberen hun opdracht uit te voeren en zichzelf en elkaar in leven te houden. Makkelijker gezegd dan gedaan wanneer er op een gegeven moment honderden soldaten het vuur op je openen. Of wanneer je je tegenstanders keer op keer met één schot of slag uit weet te schakelen. Wat dat betreft is de actie soms wat over de top en onrealistisch.
Conclusie
The Ministry of Ungentlemanly Warfare is een toffe actiefilm die elementen uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog goed overbrengt zonder alles al te serieus te nemen.