Het is het jaar 1995. Andy, de jonge held uit de film Toy Story, krijgt een Buzz Lightyear pop als cadeau. Dit omdat hij een film heeft gezien over Buzz Lightyear. Lightyear is die film. Het is de 26e Pixar film en zoals we van de studio gewend zijn, is het visueel een fantastische film. Qua verhaal is Lightyear ook prima, maar weinig uitdagend en vernieuwend. Dat is jammer, want zeker met een personage als Buzz waren er legio mogelijkheden. Desalniettemin is Lightyear een vermakelijke film om te kijken.
Waar gaat Lightyear over?
De legendarische space ranger Buzz Lightyear maakt een grote fout tijdens een missie. Hierdoor stranden duizenden mensen op een haast onbewoonbare planeet. Buzz wil koste wat het kost zijn fout goed maken. Hij probeert een manier te vinden om zo snel mogelijk weg te komen. Daar gaan jaren overheen. Maar dan gaat het goed mis. Buzz moet samen met zijn robotkat Sox en een groepje van buitenbeentjes de meest gevaarlijke missie ooit volbrengen.
Niet echt voorbij de sterren
Lightyear is niet zozeer een origin story. Op het moment dat we Buzz leren kennen is hij al de arrogante space ranger die we kennen uit de originele Toy Story films. Buzz denkt dat hij een moeilijke manoeuvre wel kan maken, omdat hij Buzz is, maar dat valt toch even tegen. Lightyear voelt meer als een van de vele avonturen van Buzz dan het verhaal over hoe Buzz is geworden zoals hij is. Er worden wel kleine dingen verteld over zijn achtergrond, maar niet veel. In deze film staat de persoonlijke ontwikkeling van het personage centraal. Hij moet namelijk leren om na te denken en om anderen te geven. Hij kan namelijk niet alles alleen. Dat is een prima punt om naartoe te werken, maar om een of andere reden had er meer in gezeten dan er nu uit is gekomen qua verhaallijn.
Dat gezegd hebbende is Lightyear toch een prima film om te kijken. Niet alleen omdat het er visueel fantastisch uit ziet. Wat hadden we anders verwacht van Pixar? Lightyear heeft ook ontzettend veel grappige momenten en running gags, waar onder andere de robotkat Sox en de automatische piloot IVAN een grote bijdrage aan leveren. Daarnaast zitten er natuurlijk veel gevechten in en spectaculaire achtervolgingen die je op het puntje van je stoel laten zitten.
Chris Evans doet zijn best
Veel fans waren het er niet mee eens dat Buzz in deze film vertolkt werd door Chris Evans in plaats van Tim Allen. Hoewel het origineel niet te overtreffen is, doet Evans een prima poging. We moeten er natuurlijk wel bij stilstaan dat Buzz in het origineel een speelgoedpop is. In Lightyear is hij een mens van vlees en bloed. Evans heeft de feel van Buzz zeker goed te pakken, maar hij mist een beetje het randje dat Allen wel aan het personage gaf. Daardoor voelt Buzz in deze spin-off iets minder grappig aan. Hij is wat gewoontjes geworden, maar alsnog heeft Evans het prima gedaan.
Conclusie
Lightyear is een prima film met een standaard boodschap. Je bent thuis als je met vrienden bent en je hoeft het dus niet ergens anders te gaan zoeken. Leuk natuurlijk, maar een beetje cliché. Toch is Lightyear leuk om te kijken, zelfs als volwassene en helemaal als je fan bent van de originele Toy Story.
Luister ook naar onze podcast over Lightyear en Pixar.