De twee Belgische vrienden Adil El Arbi en Bilall Fallah verrasten in 2020 vriend en vijand met de terugkeer van de Bad Boys-franchise: Bad Boys For Life. Volledig in stijl van de eerste twee Michael Bay-films, maar ook met een eigen saus. Het enige wat de films overduidelijk miste was een release in de zomer, de plek waar de twee politieagenten uit Miami shinen. En nu krijgen ze die release met Bad Boys: Ride or Die.

Waar gaat Bad Boys: Ride or Die (2024) over?
De twee agenten Mike Lowery (Will Smith) en Marcus Burnett (Martin Lawrence) zijn actiever dan ooit tevoren. Wanneer hun geliefde gezagvoerder Howard (Joe Pantoliano) een bericht stuurt vanuit de hemel, gaan de twee op onderzoek uit. Zijn de dingen waar hij van beschuldigd wordt daadwerkelijk door hem gedaan of zit er meer achter deze laffe daad? De twee krijgen hulp van oude bekenden én Mike’s eigen zoon, vanuit de gevangenis.
In één van de veelzeggende scènes zien we Martin Lawrence zijn gezicht tegen het glas van een hotdogmachine aandrukken. Hij kijkt met een verliefde blik naar de worsten, terwijl de camera langzaam verder van zijn gezicht gaat. Die scène zegt veel over deze film: we krijgen direct het gevoel dat Will, Martin en het team van de twee Belgische vrienden een geweldige tijd gehad hebben op de set.

We kunnen heel kritisch zijn op het verhaal en daar is in principe alle reden toe. Het verhaal raakt namelijk kant noch wal als je er even bij stilstaat.
De 90s villains zijn terug
De rol van de antagonisten vonden we in het vorige deel echt uitstekend: ze blijven voor een groot deel buiten beeld en komen op het moment waarin het er toe doet pas naar buiten. In deze film hebben de ‘bad guys’ een overduidelijke en oppervlakkige jaren ’90 stijl meegekregen. Iets dat uiteraard doet denken aan de Michael Bay films, en dat is niet de enige keer. Het is jammer dat deze film niet een grotere eigen identiteit meekrijgt en bijna een ‘best of’ lijkt te zijn van de eerdere delen.
De actiescènes in deze film zijn over het algemeen indrukwekkend te noemen. Een aantal hiervan behoren tot de besten in deze inmiddels vier films tellende franchise. Ook daarin zitten natuurlijk wat overdreven momenten. Een albino haai die zijn tegenstanders verscheurd of onwerkelijke ontploffingen waarbij je de handen voor de ogen slaat. Je moet er van houden en wij doen dat wel.
Moeten we dit echt uitleggen?
Adil en Bilal proberen met hun actiescènes trouw te blijven aan de manier waarop Michael Bay, geslaagd of (vaak) minder geslaagd, zijn actie opbouwt. Toch doen de twee ook dingen compleet anders. De ‘shoot outs’ blijven gaaf gefilmd, het gebruik van drones en vliegende camera’s is fijn. Vooral “de pov-scène” (die inmiddels ook al is vereeuwigd met behind the scenes footage) is ons bijgebleven.
Deze scènes worden helaas afgewisseld met flauwe dialogen met een uitleggende aard. Wij vragen ons hardop af of dit daadwerkelijk nodig is: kunnen de kijkers dat zelf echt niet bedenken? Integendeel: we begrijpen het te goed om deze dialogen maar enigszins serieus te nemen.

Conclusie
De nieuwste film uit de Bad Boys franchise doet er alles aan om geliefd te zijn. Van de gele filters over de actiescènes in de finale tot de bekende gezichten uit de verschillende films. Het voelt allemaal vooral als een best-of compilatie. Het geheel is wel een hele vermakelijke best-of compilatie met Smith en Lawrence in topvorm. We hopen vooral dat het aankomende vijfde deel weer een ‘eigen’ verhaal krijgt, net als Bad Boys for Life.