Leesgids: de Shadow and Bone boeken op volgorde

Net zoals vrijwel alle fantasy-fans heb je net alle afleveringen van Shadow and Bone gekeken op Netflix. Of misschien dacht je gewoon ‘hey, die nieuwe serie ziet er tof uit, die ga ik kijken’ waarna je Kaz, Alina én natuurlijk geit Milo in je hart hebt gesloten. Hoe dan ook: je hebt deze serie als een malle gebingewatched en nu ben je in een gat gevallen zo donker als The Fold. Wat nu? Nou, goed nieuws: deze toffe televisieserie is gebaseerd op een boekenreeks. En nog beter nieuws: alle boeken zijn ook al uit. Je kunt dus direct met lezen beginnen. Als je niet precies weet op welke volgorde, helpen wij je met een handig overzicht van de Shadow and Bone boeken. Geen zorgen, dit overzicht is spoilervrij.

In welke volgorde zijn de Shadow and Bone boeken geschreven?

Laten we bij het begin beginnen in deze Grisha leesgids. Auteur Leigh Bardugo schreef eerst de Grisha trilogie en daarna de Kraaien duologie. Shadow and Bone is gebaseerd (ongeveer dan, het blijft een verfilming) op het eerste deel van de trilogie en op personages van de duologie.

De twee Crows boeken spelen zich namelijk een paar jaar ná de gebeurtenissen van Shadow & Bone af. Maar omdat Kaz, Jesper en Inej de beste personages ooit zijn, werd besloten ze meteen al in de serie te introduceren. Speciaal voor Netflix werd er voor hen een prequel verhaal geschreven, die geïntegreerd wordt met het verhaal van Alina. Op dit moment volsta je dus in feite door slechts één boek te lezen. Maar als je meer wilt, dat kan! En eigenlijk zal je meteen door willen lezen zodra je begint met deze serie.

Naast de trilogie en duologie schreef Bardugo ook nog twee boeken met korte verhalen én een tweede duologie, dit maal over koning Nikolai. Hij komt (vooralsnog) niet in Shadow and Bone voor, maar we zien hem vast verschijnen in latere seizoenen.

Dit is het overzicht van boeken:

Grisha trilogie
  • Leesgids: de Shadow and Bone boeken op volgordeShadow and Bone, 2012 (vertaald als Schim en Schaduw)
  • Siege and Storm, 2013 (Dreiging & Duisternis)
  • Ruin and Rising, 2014 (Val & Verlossing)
Kraaien duologie
Nikolai Lantsov duologie
  • King of Scars, 2019 (De verminkte koning)
  • Rule of Wolves, 2021 (Het oordeel van de wolf)
Korte verhalen

Kun je de Grisha boeken ook los van elkaar lezen?

Leesgids: de Shadow and Bone boeken op volgorde

Ja en nee. Je kunt prima beginnen met de Crows duologie, dat heb ik zelf ook gedaan. Je mist dan misschien een paar inside jokes, maar omdat het zich in een ander land afspeelt met andere hoofdpersonages, mis je niets essentieels. Zoals gezegd is de verhaallijn van de Crows in Shadow and Bone een prequel, dus als je deze twee boeken gaat lezen, leer je nog meer over Kaz, Inej en Jesper. Zo doen ze een nog véél grotere heist en zijn de verhaallijnen nóg beter dan in de tv-serie. Geloof me, deze boeken wil je lezen.

Uiteraard moet je de Grisha trilogie wel gewoon op volgorde van uitkomst lezen. De trilogie gaat verder met het overkoepelende verhaal, zodat je helemaal klaar bent voor seizoen twee. Maar of je nou met de Grisha begint of met de Kraaien: dat kun je zelf bepalen. Het is maar net wie je favoriete personages in Shadow and Bone waren.

Ik raad aan om de boeken over Nikolai alleen te lezen als je de andere twee series ook heb gelezen. Op zich zou je deze twee boeken wel los zou kúnnen lezen, maar je mist dan toch echt veel achtergrondinformatie over de setting en de personages.

Language of Thorns kun je echt perfect los lezen. Het is misschien zelfs wel een goede introductie voor de Grisha wereld als je niet meteen twee of drie boeken wilt lezen. Dit boek staat op zichzelf en heeft verder geen links met de andere series. Het is daarnaast ook nog eens zó mooi vormgegeven, dat dit echt een ideaal boek is om cadeau te geven. The Lives of Saints zou ik pas lezen na de Grisha trilogie, omdat dat boek redelijk in detail treedt over de geschiedenis van de Grisha en diens Saints. Fun fact: dit boek is ook daadwerkelijk in de serie te zien, wanneer Alina in de bibliotheek is. Het is het boek met de fancy rode cover.

Ik wil meer Leigh Bardugo!

Bardugo houdt zich vooral bezig met haar Grisha wereld. Terecht, want deze worldbuilding is echt fenomenaal. Ze heeft echter ook boeken geschreven die zich in een compleet andere wereld afspelen.

Wonder Woman: Warbringer maakt deel uit van de DC Icons serie, een boekenreeks over, heel verrassend, iconen uit de DC wereld. Zo verschenen er, van andere auteurs, ook boeken over onder andere Batman en Catwoman in deze reeks. Los te lezen en lekker vermakelijk.

Bardugo schreef tot dusver één boek voor volwassenen: Ninth House (vertaald als Het negende huis). Dit boek speelt zich af op en rond de campus van Yale. Het is een contemporary boek met bovennatuurlijke aspecten er in verwoven. Dit is echt zo’n boek waar je óf weg van bent, óf je vindt het echt tien keer niets. Er komt ook nog een vervolg, maar de publicatiedatum daarvan is nog niet bekend.

Ook schreef Bardugo nog een non-fictie boek: The Severed Moon: A Year-Long Journal of Magic. Dit is een dagboek van 365 dagen met kleine opdrachten er in. Héél wat anders dus.

Lekker lezen dus

Als je nieuw bent in de Grisha wereld, dan heb je nog heerlijk veel boeken te gaan! Maar als je Shadow and Bone hebt gekeken en je meer wilt weten en lezen over deze bijzondere setting, dan kun je het beste nu de boeken kopen en aan het lezen gaan. Ik wens je alvast heel veel leesplezier!

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.