In de Young Adult wereld kent iedereen Leigh Bardugo wel. Ze is de auteur van de immens populaire Grishaverse boeken (o.a. de Grisha trilogie en de Crows duologie). Daar komt binnenkort zelfs een Netflix serie van. Met Ninth House heeft Lardugo haar eerste boek buiten YA geschreven. Het speelt zich af rond de Amerikaanse universiteit Yale, met magische en spirituele aspecten verweven in het verhaal. Kan Bardugo ook boeken voor volwassenen schrijven?
Trigger warning: dit is echt een boek voor volwassen lezers. Lees dit boek dan ook niet als je o.a. hier slecht of niet tegen kunt: verkrachting, geweld (zowel seksueel als grof) en moord, drugs gebruik en overdosis.
Wat is een Ninth House?
Ninth House speelt zich af rondom Yale (waar Bardugo zelf gestudeerd heeft), en draait om de acht geheime genootschappen daar. Misschien heb je wel eens gehoord van Skull and Bones, Scroll and Key of Wolf’s Head. Dat zijn namelijk allemaal echt bestaande genootschappen daar. Bardugo geeft ieder van deze acht societies echter speciale magische en occulte krachten. Omdat het in het verleden wel eens mis is gegaan tijdens de activiteiten van de acht, is er een negende huis opgericht om toezicht te houden op alle occulte zaken: the Ninth House.
Dit negende huis heet Lethe en is echt specifiek opgericht om aanwezig te zijn als er speciale rituelen worden uitgevoerd door de andere huizen. Daarom zijn er ook maar vijf leden, waaronder iemand van de Yale staff en een politieagent. Het hoofdpersonage uit Ninth House, Galaxy ‘Alex’ Stern, is nieuw op Yale en wordt gerekruteerd door Lethe. Dat dat niet per toeval is, blijkt onder andere uit diverse flashbacks.
Ninth House speelt zich af in drie tijdlijnen, die door elkaar heenlopen: Last Fall, Winter, en Early Spring. De flashbacks uit Alex’ verleden zitten daar doorheen verweven. Het boek begint met hoofdstuk 1 in Early Spring, waardoor je meteen weet dat er IETS ERGS gebeurd is. Maar wat? En hoe? En wie? Doordat de drie tijdslijnen sprongen maken door het boek heen, kom je overal langzaamaan achter.
Not for the faint of heart
Toen de ARC’s uitkwamen voor Ninth House (waarvan ik er een mocht ontvangen, waarvoor eeuwige dank), kwam het voor enkele lezers blijkbaar als een verrassing dat dit een volwassen boek is met volwassen thema’s. Hierdoor werden zelfs sommige pre-orders gecanceld. En ja, er zitten inderdaad heftige stukken in dit boek, veel heftiger dan in welk Grisha boek dan ook. Als een van de trigger warnings aan het begin voor jou een nare is, dan is dit misschien niet het boek voor jou.
Maar, ten eerste vond ik de heftigheid nog best wel meevallen na alle berichtgeving en ten tweede: dit is altijd en overal gepromoot als boek voor volwassen lezers. Als je als 15-jarige dit boek koopt en denkt een Grisha-achtig boek maar dan in de ‘echte’ wereld te gaan lezen, dan ga je teleurgesteld worden. Natuurlijk zullen er zeker 15-jarigen zijn die dit wèl kunnen waarderen (ik zat zelf ook al diep in de horror op die leeftijd), maar dat zijn uitzonderingen.
Dat alles gezegd hebbende: dit is gewoon een ijzersterk boek. Als het genre je ligt en als je (een wat oudere) fan bent van Leigh Bardugo: lees dit boek.
Bardugo’s sterke punten
Net als in de Grisha-boeken, zijn ook de schrijfstijl en worldbuilding van Bardugo weer de allersterkste punten. Ninth House leest als een trein. Ik las ook recensies dat het tempo wat laag ligt, maar dat ervoer ik zelf anders. Ik wilde juist graag weten wat er nou was gebeurd. Het boek is een fijne mix van occultisme, het studentenleven, karaktergroei en een whodunnit. Door de worldbuilding en de setting zou je bijna denken dat de acht geheime genootschappen echt een occult tintje hebben. Dit is absoluut niet de heppie de peppie Yale zoals we die uit bijvoorbeeld The Gilmore Girls kennen.
Een ander sterk punt van Bardugo zijn de personages. Maar: Alex Stern is het enige personage dat goed is uitgewerkt in dit boek. Nou is zij wel echt een ontzettend kickass personage dus dat scheelt, maar toch had ik graag de andere belangrijke personages ook wat beter leren kennen. Nu is Alex de enige die karakterontwikkeling mee maakt, en zijn de overige personages wat tweedimensionaal. Dat is jammer, want volgens mij kan iemand als Darlington echt tot lieveling van de lezers uitgroeien. Hij deed me een heel klein beetje denken aan een moderne Kaz Brekker. Wie weet komen de andere personages wat beter uit de verf in het vervolg.
Nederlandse vertaling Ninth House
Vooralsnog is Ninth House alleen in het Engels verkrijgbaar. Ik heb nog geen berichten gezien over een vertaling. De vaste Nederlandse uitgever van Leigh Bardugo is Blossom Books, maar zij geven eigenlijk geen boeken voor volwassenen uit. Het is dus nog even de vraag of zij dit boek gaan uitgeven, of dat ze die eer aan een andere uitgeverij laten. Hopelijk wordt het boek sowieso vertaald. Want hoewel de setting echt ontzettend Amerikaans is, zal dit ook bij Nederlandse lezers aanslaan omdat het verhaal gewoon dondersgoed is. Het is dus nog even afwachten voor de lezers die liever wachten op een vertaling.