The Good Fight is een spin off van The Good Wife. The Good Wife was al echt een fantastische serie die in 2016 het laatste seizoen uitzond. Toen was al bekend dat er een spin off zou komen met Diane Lockhart: een van de hoofdrolspelers uit The Good Wife. Voor de echte fans: Alicia Florrick zien we niet terug in The Good Fight, maar wel heel veel andere bekenden. En voor de mensen die nog nooit van The Good Wife hebben gehoord: The Good Fight kun je ook prima op zichzelf kijken!
Waar gaat The Good Fight over?
Inmiddels zijn er al 5 seizoenen. De een is beter dan de ander en er komen nog steeds nieuwe afleveringen bij. Seizoen 1 gaat over de ponzi scheme van de vader van Maia. Dat heeft effect op bijna alle hoofdrolspelers. Dit alles gebeurt in de setting van de verkiezingen in Amerika. Trump heeft net gewonnen: alles is anders. Zeker voor een ‘black firm’. Want The Good Fight gaat over de advocaten van een advocatenkantoor waar voornamelijk zwarte Amerikanen werken. En Diane Lockhart, een witte advocaat met pensioenleeftijd. Dat brengt natuurlijk drama met zich mee. Heel veel drama. Maar drama die ergens over gaat.
Een grote club met democraten
Als ik in Amerika zou wonen, dan zou ik heel duidelijk een democraat zijn. Misschien dat deze serie mij daarom ook zo aantrekt. Ze gaan namelijk geen enkel politiek onderwerp uit de weg. Sterker nog: ze pakken juist elke gevoelig onderwerp bij de horens aan. Van Racisme tot abortus, van politiegeweld tot online privacy. Alle zaken komen voorbij en in de aflevering kun je ook goed zien hoe moeilijk het soms is om het juiste te doen. Want natuurlijk werken er geen doorgewinterde racisten bij een zwart advocatenkantoor. Maar omdat je wit bent heb je een bepaald wereldbeeld en dat wereldbeeld op zichzelf kan al racistisch zijn. Ook al bedoel je het niet zo. En dat is in het echte leven al ontzettend ingewikkeld. En in The Good Fight zetten ze daar een vergrootglas op. Deze serie is soms zo woke dat je even nodig hebt om te snappen waarom de makers voor een bepaalde spin gekozen hebben. Zo woke, dat het soms ook een beetje irritant wordt. Want ‘ja, we weten het nu wel.’ Maar dat is het: eigenlijk hebben we nog helemaal geen idee hoe het dan wél moet en dat laten ze heel goed zien in deze serie.
Een super deluxe top cast
Als je The Good Fight kijkt verbaas je je elke weer weer over welke acteurs allemaal een rol hebben in deze serie. Ze hebben echt alleen maar A-sterren. Om te beginnen met Christine Baranski die Diane Lockhart speelt. Rose Leslie speelt de naive Maia Rindell en het is even wennen, vooral als Game of Thrones fan. Cush Jumbo speelt badass Lucca Quinn en in seizoen 2 komt Audra McDonald erbij als eindbaas Liz Reddick. Maar ook de gastrollen zijn fantastisch. Zeker die van Michael Sheen die de compleet over de top advocaat Roland Blum speelt. You love to hate him, heerlijk!
Het wordt steeds absurder
Ik heb bij The Good Fight een beetje het idee dat deze cast en de makers zoiets hadden van “We hebben al een carrière, we hebben een verhaal, we willen écht wat vertellen en we willen alles kunnen doen wat we maar willen.” Elk seizoen wordt namelijk weer een stukje absurder dan het vorige. En de nieuwe personages worden ook een beetje absurder. Maar allemaal wel met als doel om de kijker te confronteren met hun eigen ideeën. En als het echt even te ingewikkeld wordt, dan hebben ze zelfs explainers gemaakt. Dus zelfs als je geen snars snapt van Amerikaanse politiek kun je deze serie prima volgen.
Wel heel erg politiek
Ik kan me goed voorstellen dat deze serie niet voor iedereen is. Maar als je van politiek houdt en het niet erg vindt om geconfronteerd te worden met je eigen ideeën, dan is dit echt een top serie, met een top cast en een compleet gestoorde verhaallijn die toch nog geloofwaardig is.