Soms heb je geen fantasie nodig, of een boek om een serie op te baseren. Soms zijn feiten al bizar genoeg van zichzelf. Zoals in The Dropout, dat op het verhaal van Elizabeth Holmes en haar bedrijf Theranos is gebaseerd. Holmes wilde de wereld verbeteren met een fenomenale bloedtest: met slechts één druppel bloed zou op diverse ziektes getest kunnen worden. Zou… Want het hele bedrijf was één grote farce. The Dropout vertelt over de opkomst én ondergang van Holmes en Theranos.
Waargebeurd
Misschien heb je het verhaal van Theranos wel langs zien komen op bijvoorbeeld het journaal. Holmes is namelijk (in januari 2022) schuldig bevonden aan onder andere fraude en misleiding. Haar straf daarvoor was maximaal twintig jaar, Holmes kreeg uiteindelijk elf jaar. Haar hele revolotionaire start-up was gebaseerd op leugens en kopieën van andere bedrijven. Ze kreeg bakken met geld van investeerders maar maakte nooit iets waar. Doordat afdelingen binnen Theranos niet eens met elkaar mochten communiceren, werd pas laat duidelijk dat er geen goede machine was, geen goede bloedtest en nog niet eens een werkbaar prototype.
Door klokkenluiders binnen het bedrijf en een journalist kwam het verhaal uiteindelijk boven water. Theranos werd opgericht in 2003 en pas in 2015 werd het artikel gepubliceerd waardoor het balletje ging rollen. In 2018 was Theranos niet meer. Het is onvoorstelbaar hoe veel leugens Holmes en haar vertrouwelingen hebben verspreid om maar verder te kunnen met hun idee. Want het idee an sich is fantastisch: was het allemaal maar écht mogelijk geweest. De uitwerking… nou ja, die was er eigenlijk amper. Het feit dat dit allemaal echt is gebeurd, maakt de serie zo interessant. En hoewel het uiteindelijk natuurlijk fictie is, is de serie feitelijk toch behoorlijk correct.
Amanda Seyfried
Een serie als The Dropout valt of staat natuurlijk bij de hoofdrolspeelster, aangezien Elizabeth Holmes een enorm prominente figuur was, zowel binnen haar bedrijf als daarbuiten. Ze werd gevraagd voor interviews, inspiratiesessies en noem maar op. Het is ook waanzinnig knap dat ze pas 19 (!) was toen ze Theranos oprichtte. In de serie wordt ze gespeeld door Amanda Seyfried, bij het grote publiek vooral bekend door haar rollen in Mean Girls, Les Miserables en Mamma Mia.
De pers is lovend over Seyfried en noemt dit de rol van haar leven. En dat is allemaal meer dat terecht. Als Seyfried hier niet alle televisieprijzen voor in de wacht sleept, dan weet ik het ook niet meer. Ze speelt Holmes zó overtuigend. Haar maniertjes, haar blikken en vooral haar stem. Holmes staat bekend om haar lage stem, zo laag dat er zelfs aan wordt getwijfeld of deze wel echt is. Zakenmensen met een lage stem worden namelijk eerder voor vol aangezien dan degenen met een piepstem. Het zou dus zo zijn dat Holmes bewust haar stem lager heeft gemaakt, om zo professioneler over te komen. Ook haar kledingstijl paste ze aan, met als voorbeeld Steve Jobs zijn zijn coltruien. Sowieso was Jobs een van Holmes’ grootste inspiratiebronnen.
Hoe dan?!
Gedurende alle acht afleveringen zul je meermaals ‘hoe dan?!’ naar de televisie roepen. Dit hele verhaal is gewoon zo bizar. Hoe kreeg Holmes miljoenen van investeerders? Hoe zorgde ze er voor dat ze CEO mocht blijven ondanks bezwaren? Waarom wist niemand in al die jaren dat er iets niet klopte, waarom waren er niet eerder klokkenluiders? Het is bijna niet voor te stellen dat Theranos jarenlang kon groeien zonder ook maar enig resultaat te tonen. Ze kregen zelfs deals met miljoenenbedrijven (zoals een grote drogisterij-keten) om hun apparaat in winkels te krijgen, om zo het grote publiek te kunnen testen.
Maar intussen werkten hun bloedtesten helemaal niet zoals bedoeld en waren de machines van Theranos eigenlijk gewoon van Siemens. Alle hoge piefen dekten elkaar in. The Dropout voert echte mensen ten tonele, niet alleen Holmes. Ook (ex-)medewerkers zoals Ana Arriola en Ian Gibbons spelen belangrijke rollen. Natuurlijk komen ook klokkenluiders Tyler Schultz en Erika Cheung aan bod, net als journalist John Carreyrou. Omdat alles zo echt aanvoelt, is de serie enorm bingewaardig, Je moet gewoon weten hoe dit allemaal gegaan is, zelfs al weet je de afloop al. Mocht je Inventing Anna al redelijk curieus vinden: The Dropout zet er een tandje bij.
Ik wil meer
Ja, snap ik. Na het zien van The Dropout wil je gewoon meer weten over het hoe, wat, waar, wanneer en wie. Gelukkig dachten meer mensen dat, en is er dus genoeg te zien, luisteren en lezen.
- Journalist John Carreyrou schreef een boek over dit verhaal; Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup. In het Nederlands heet het boek Bloedfraude.
- The Dropout is gebaseerd op de gelijknamige podcast van ABC News.
- Een film met Jennifer Lawrence in de hoofdrol is in de maak. Wanneer deze uit gaat komen is nog niet bekend.
- De documentaire The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley is te zien op HBO Max.
- Erika Cheung maakte een Ted Talk: Theranos, whistleblowing and speaking truth to power.
Conclusie
Kijk deze serie. Het verhaal van Holmes en Theranos is enorm fascinerend. De cast is waanzinnig en je hebt de acht afleveringen snel gezien, ook omdat je gewoonweg moet weten hoe het ging. Ook al zijn Holmes en haar rechterhand en ex-geliefde Sunny (die ook zeker een grote rol speelde in dit geheel) veroordeeld, het verhaal blijft in je hoofd zitten. Hoe dan ook is The Dropout (die overigens zo heet omdat Holmes stopte met Stanford om Theranos op te richten) een must-see op Disney+.