The Friday Five: vijf (of meer…) beste boeken met goden

Vandaag even een vrij korte Friday Five. Waarom? Omdat we al eerder een artikel schreven met daarin de leukste boeken over mythologie. En mythologie en goden gaan redelijk hand in hand. Vandaag staat de Friday Five in het teken van goden, dus hier komt onze top vijf (die stiekem uit veel meer dan vijf boeken bestaat).

Geekish Friday Five 1
Alle boeken uit het Percy Jackson universum

 

Dat zijn er al vijftien: Percy Jackson & the Olympians; The Heroes of Olympus; Trials of Apollo. Het zijn alledrie reeksen met vijf boeken. Rick Riordan is een fantastische schrijver die duidelijk verstand heeft van zaken. Zijn MG/YA boeken zijn om te verslinden, net als Kronos met zijn kids deed. Mijn persoonlijke serie is toch wel de Heroes of Olympus, omdat daar de meeste karakterontwikkeling in zit. Lezen? Lezen! Ook leuk: er komt binnenkort (hoewel, binnenkort is een relatief begrip) een televisieserie over de eerste Percy Jackson boeken.

Geekish Friday Five 2
Mythos trilogie

 

Stephen Fry schreef drie boeken over de Griekse mythologie: Mythos, Heroes en Troy. Deze boeken zijn goed te lezen voor zowel de leek als de mensen die er al wat van af weten. Mythos (waar we al een recensie over schreven) gaat over de Griekse goden, hun ontstaan en hun geschiedenis. Heroes gaat over de helden uit de Griekse mythologie, zoals Jason en Herakles/Hercules. En Troy gaat over de Tachtigjarige Oorlog. Ha nee, grapje. De titel spreekt redelijk voor zich. Deze laatste staat al wel in mijn kast (gesigneerd!) maar ik moet hem nog lezen. Ik ben heel benieuwd, want de Trojaanse Oorlog is een van mijn favoriete onderwerpen uit de mythologie.

Geekish Friday Five 3
American Gods

 

American Gods is het magnum opus van Neil Gaiman. Misschien heb je de televisieserie wel gezien. In dit dikke boek gaat het over de strijd tussen de oude goden (zoals Loki en Odin) en de nieuwe goden (de god van het internet bijvoorbeeld). Ik heb thuis drie verschillende edities van American Gods in de kast staan (waaronder eentje gesplitst met Anansi Boys), het is gewoon echt een enorm gaaf boek. Hier, ik plak er gewoon even een flaptekst bij:

Days before his release from prison, Shadow’s wife, Laura, dies in a mysterious car crash. Numbly, he makes his way back home. On the plane, he encounters the enigmatic Mr Wednesday, who claims to be a refugee from a distant war, a former god and the king of America.

Together they embark on a profoundly strange journey across the heart of the USA, whilst all around them a storm of preternatural and epic proportions threatens to break.

Scary, gripping and deeply unsettling, American Gods takes a long, hard look into the soul of America. You’ll be surprised by what – and who – it finds there…

Geekish Friday Five 4

Magnus Chase trilogie

 

Ja, ik geef Rick Riordan gewoon nog een plekje in deze Friday Five. Ik kon Magnus Chase niet echt onder het Percy Jackson kopje plakken, al speelt deze trilogie zich wel in hetzelfde universum af. Magnus Chase is namelijk het neefje van Annabeth Chase! In deze serie gaat het niet over de Griekse goden, maar om hun Noorse tegenhangers. Thor, Loki, Odin: ze komen allemaal voorbij. Denk maar niet dat deze versies ook maar iets te maken hebben met de MCU varianten van de goden, Thor ziet er bepaald niet zo uit als Chris Hemsworth en gedraagt zich ook niet zo. De Magnus Chase trilogie zit vol met diverse personages en een fijn overkoepelende plot. Het is jammer dat in tegenstelling tot alle Percy-achtige boeken, dit slechts drie boeken zijn en geen vijf. Ik zou graag meer lezen over deze personages.

Geekish Friday Five 5

De Ilias & Odyssee

 

Natuurlijk horen deze klassiekers in een lijst met beste boeken over goden thuis. Ik denk niet dat ik er meer woorden aan vuil hoef te maken toch? Deze verhalen hoor je te kennen.

Friday Fivers

Dit zijn de andere blogs die ook mee doen met The Friday Five, op alfabetische volgorde:

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

1 Comment

  • Ik doe mn best, maar ik kom maar niet door Mythos heen. Ik zit na een maand nog steeds op nog geen 20%, echt balen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.