Boek drie is verreweg het beste deel uit de Magnus Chase-saga. The Ship of the Dead is het daadwerkelijk waard om je door de twee eerdere boeken te ploegen. Er komen meer achtergrondverhalen aan bod en het is daadwerkelijk spannend.
Lees hier de recensies van eerdere delen: The Sword of Summer en The Hammer of Thor.
Waar gaat Magnus Chase and The Ship of the Dead over?
Magnus Chase, a once-homeless teen, is a resident of the Hotel Valhalla and one of Odin’s chosen warriors. As the son of Frey, the god of summer, fertility, and health, Magnus isn’t naturally inclined to fighting. But he has strong and steadfast friends with whom he has to face his most dangerous trial yet.
Naglfar, the Ship of the Dead, is waiting for Magnus with a host of giants and zombies. They’re ready to sail against the Asgardian gods and begin the final battle of Ragnarok. It’s up to Magnus and his friends to stop him, but to do so they will have to sail across the oceans of Midgard, Jotunheim, and Niflheim in a desperate race to reach Naglfar before it’s ready to sail. Along the way, they will face angry sea gods, hostile giants, and an evil fire-breathing dragon. But Magnus’s biggest challenge will be facing his own inner demons. Does he have what it takes to outwit the wily trickster god Loki?
Oh en Percy Jackson krijgt een overbodige cameo. Skip. Net als de crush die pratend zwaard Jack heeft op Percy’s wapen.
Samirah is ein-de-lijk een goede toevoeging!
Tegen alle verwachtingen in: Samirah’s geloof speelt eindelijk een rol in het verhaal! Ze is aan het vasten tijdens Ramadan en bidt af en toe. Superinteressant om te zien wat voor impact dit op het verhaal had. Ze voelt veel meer als een echt persoon dan in de vorige twee boeken.
Er zit een stuk meer queer in Magnus Chase and The Shop of the Dead
Op basis van boek één had ik verwacht dat Magnus misschien aseksueel zou zijn. Dat zou heel interessant zijn om te lezen. Maar! Genderfluid Alex Fierro als love-interest maakt het ook zeker de moeite waard. Gaaf om te zien wat er in Magnus omgaat rondom die gevoelens, al had ik daar graag meer van gelezen. Het was nu wat summier. Tof dat er naast alle heteroseksuele stelletjes (Sam en Amir, Mallory en Halfborn, Sams familie, Magnus z’n familie en diverse Noorse goden) ook wat queerness in de Magnus-saga zit! Ik root voor ze.
Wel vond ik het een beetje raar dat Alex één keer iets Spaans zegt in de hele boekenreeks, alsof er een diversiteit vinkje gezet moet worden. Aan de andere kant kom je meer over de achtergrond van Alex en diens familie te weten. Dat was leuk om te lezen. Hierdoor voelde ook Alex meer als een ‘echt persoon’ met een onderscheidend karakter.
Meer backstory, meer beter
Niet alleen het achtergrondverhaal van Alex was tof om te lezen. Ook TJ kreeg wat meer verhaal en wat meer screentime. Hij is betrokken bij een scène waar golems tegen elkaar vechten en ondanks dat het een ‘filler-scène’ is, was dat supervet. Het was een van mijn favoriete hoofdstukken uit het boek.
Verder wil ik het gevecht met een draak nog even benoemen. Ik was bang dat het cringy en cliché zou zijn, maar dat was het zeker niet. Het is een mooie en poëtische afronding van een van mijn favoriete subplots.
De achtergrondverhalen van Mallory en Halfborn konden me dan weer niet zo interesseren helaas. Ze voegen niet erg veel toe aan de Magnus-saga. En uiteraard zijn Hearth en Blitz fantastisch, maar dat zijn ze al de hele serie.
Magnus Chase and the Ship of the Dead is gewoon leuk
Dit boek bood meer houvast dan de eerste twee delen. Het was vanaf het begin een stuk duidelijker waar we heen gingen, al waren sommige fetch quests behoorlijk makkelijk. Het eindgevecht was wederom teleurstellend, maar wel origineel. Het paste goed bij de setting en de ‘je hoeft geen fighter te zijn om een held te worden’-boodschap. De Magnus Chase-boeken zal ik niet per se omschrijven als hele goeie boeken, maar zeker deel drie is leuk om te lezen.