Iedereen heeft bepaalde onderwerpen die hij of zij graag terug ziet komen in boeken. Voor mij is dat mythologie. Eigenlijk al sinds ik op de middelbare school stukken uit (onder andere) de Ilias en de Odyssee moest vertalen voor Grieks. Ik ben dan ook het meest bekend met de Griekse mythologie en de goden, wezens en helden daarin. Maar ook de Noorse en Egyptische mythologie vind ik erg interessant. Als ik een tof boek voorbij zie komen met een mythologisch tintje, dan zal ik die sneller lezen dan een ander boek. Soms vallen die boeken helaas erg tegen (ik gaf Een lied voor Achilles bijvoorbeeld een voor mij zeer zeldzame één ster-rating op Goodreads), maar gelukkig kan ik er vaker wél van genieten. Daarom hier een rijtje met de leukste boeken over mythologie.
Griekse mythologie
Percy Jackson + Heroes of Olympus + Trials of Apollo
Rick Riordan is de koning der moderne mythologie. Hij is als enige auteur terug te vinden in alle drie de categorieën hier. Voor het gemak voeg ik zijn drie series over de Griekse mythologie even samen in één kopje. Zijn middle grade boeken spelen zich af in de wereld van nu. Het zijn geen hertellingen maar originele verhalen, maar je zult wel heel veel bekende namen en situaties tegen komen, als je bekend bent met de Griekse mythen en sagen. Maar ook als je nog weinig tot niets weet over deze verhalen, zijn de boeken van Riordan heel fijn. Newbies zullen weinig missen en ook kunnen genieten van de verhalen. Hier zijn drie series nog even kort toegelicht:
Percy Jackson
De serie Percy Jackson en de Olympiërs gaat over de jonge Percy Jackson, die er achter komt dat hij een halfgod is. Zijn vader is niemand minder dan Poseidon. Dit is de allereerste serie van Rick Riordan en het is handig om hier mee te beginnen, aangezien veel personages uit deze vijf boeken in zijn volgende series terug komen. Alle boeken van Riordan zijn vertaald naar het Nederlands.
Heroes of Olympus
De Heroes of Olympus serie bestaat ook uit vijf boeken, en gaat verder waar Percy Jackson eindigde (hoewel, we zitten iets verder in de tijdlijn bij de start). In deze serie maken we ook kennis met de Romeinse mythologie, die nèt iets anders is dan de Griekse. Zo hebben veel Griekse goden ook Latijnse tegenpool. Denk aan Zeus/Jupiter en Hades/Pluto. In de Heroes reeks komen meer hoofdpersonages aan bod dan alleen Percy.
Trials of Apollo
Dit is de reeks waar Riordan momenteel nog aan bezig is. Het vijfde en laatste deel wordt dit jaar verwacht en dan is ook de Apollo-reeks klaar. De Apollo-boeken gaan (duh) over de god Apollo, die door zijn vader naar aarde wordt verbannen en zijn boete moet doen als lelijke puber. Deze serie gaat weer verder na de gebeurtenissen van de Heroes-reeks, hoewel de Apollo serie op zich los te lezen is. Wat Riordan hierna gaat schrijven? Ik ben heel benieuwd!
Mythos + Heroes
Deze – tot nu toe – duologie is geschreven door de hilarische Stephen Fry. Er schijnt nog een derde deel te komen maar daarover is nog niets bekend. Dat derde deel zou gaan over de Trojaanse Oorlog en helden als Achilles en Odysseus. Maar tot nu toe hebben we dus Mythos (lees hier onze recensie) en Heroes (Nederlandse vertaling: Helden). Mythos vertelt over de Griekse Goden, hun oorsprong, hun goddelijke én halfgoddelijke kinderen en al hun avonturen. Mythos is een perfect boek voor als je nog niets of weinig weet over de Griekse mythologie. Maar ook voor mensen die er al wel wat van af weten, is dit een erg leuk en grappig geschreven boek.
Heroes gaat over de halfgoddelijke helden zoals Hercules, Jason en zijn Argonauten, en het verhaal van de Minotaurus. Hier zitten verhalen tussen die je ongetwijfeld al (deels) kent, maar ook veel onbekendere mythologische verhalen. Dit is het perfecte vervolg op Mythos, maar ook prima los te lezen als helden meer je ding zijn dan goden. Het is te hopen dat het derde deel er nog gaat komen en dat dit een trilogie wordt.
Noorse mythologie
Noorse Goden van Neil Gaiman
Naast Rick Riordan schrijft Neil Gaiman ook graag over mythologie, al is zijn oeuvre iets uitgebreider dan dat van Riordan. Gaiman heeft boeken geschreven voor ale doelgroepen, van kinderboeken tot YA tot romans voor volwassenen. Zijn Noorse Goden is voor zowel YA-lezers als volwassenen geschikt. Dit boek is echt een ideale instapper als je niet heel erg bekend bent met de wereld van de Noorse mythologie. Verwacht hier geen Thor of Loki zoals je ze uit de Marvel-films kent! Van de flaptekst:
Gaiman verwerkt deze losse mythen tot een doorlopend verhaal dat begint met het ontstaan van de legendarische negen werelden en duikt dan in de levens van goden, dwergen en reuzen. Het boek bereikt zijn piek aan het einde met het epische verhaal van Ragnarok: de ondergang van de goden en de geboorte van een nieuwe tijd en nieuwe mensen.
Wil je meer Gaiman & Noorse mythologie? Hij schreef ook nog een kinderboek: Odd and the Frost Giants, een sprookje. Dit boek is alleen niet vertaald.
Magnus Chase
Kijk, daar heb je Riordan weer. Zoals gezegd komt hij in iedere categorie terug. Over Magnus Chase schreef hij geen vijf, maar ‘slechts’ drie boeken. Deze trilogie gaat over Magnus, heel toevallig het neefje van Annabeth Chase uit zijn boeken over de Griekse mythologie. Maar de Magnus-boeken kun je prima los lezen zonder welke andere serie gelezen te hebben. Ook hier zien we Thor en Loki en andere bekende namen uit de Noorse mythologie terug.
Dit is de flaptekst van het eerste boek, Het verdoemde zwaard:
Magnus Chase is altijd een onrustige jongen geweest. Sinds de mysterieuze dood van zijn moeder leeft hij in de straten van Boston. Op een dag wordt hij opgespoord door een man die hij nog nooit eerder heeft ontmoet, een man van wie zijn moeder beweerde dat hij gevaarlijk zou zijn.
De man vertelt hem een onmogelijk geheim: Magnus is de zoon van een Noorse god. En dat is niet alles: de goden van Asgard bereiden zich voor op een oorlog. Om Ragnarok – de ondergang van de goden – te voorkomen, moet Magnus in de Negen Werelden op zoek naar een wapen dat al duizend jaar onvindbaar is.
Wanneer een vurige aanval door reuzen hem dwingt te kiezen tussen zijn eigen veiligheid en het leven van honderden onschuldigen, maakt Magnus een fatale beslissing.
Soms is de enige manier om een nieuw leven te beginnen door eerst te sterven…
Magnus Chase zit net als de andere boeken van Riordan vol met fijne inclusiviteit. Zo leren we een non-binair personage kennen, net als een doof personage dat communiceert via gebarentaal. Het is echt jammer dat deze serie niet ook uit vijf boeken bestaat, maar wie weet keert Riordan nog wel een keer terug naar zijn wereld van Noorse mythologie.
Overige mythologie
Kane Chronicles
Ja, Riordan heeft nóg meer geschreven. Ook zijn Kane Chronicles boeken behoren tot een trilogie. Persoonlijk vond ik dit zijn minst leuke serie, maar dat lag vooral aan de hoofdpersonages (die vond ik gewoon niet zo…) en niet aan de setting of de schrijfstijl. Dit keer nemen we een kijkje in de wereld van de Egyptische mythologie. Deze trilogie speelt zich af in dezelfde wereld als Riordan’s andere boeken. Hij schreef zelfs een kort verhaal waarin Percy Jackson en Carter Kane de hoofdrol spelen. Broer Carter en zus Sadie Kane blijken afstammelingen van een van de farao’s uit het oude Egypte. Ze komen in aanraking met diverse namen uit de mythologie, zoals Horus, Isis, Set en Ra. Ook deze serie is weer heel prettig te lezen, voor zowel mensen die veel van deze verhalen weten, als nieuwkomers.
American Gods
Ook Neil Gaiman staat in dit rijtje. Een van zijn bekendste boeken is wellicht American Gods. Het boek is ook verfilmd als televisieserie. In een rijtje met boeken over mythologie mag American Gods gewoonweg niet ontbreken. Als er één boek is waarin heel erg veel mythologische wezens voorkomen, dan is het dit boek namelijk wel. Heel kort door de bocht gaat het over de strijd tussen de oude goden en de nieuwe goden (zoals Technical Boy, de god van het internet). Er zijn diverse subplots te vinden in het boek, dat een behoorlijk dikke pil is. Toch zal je er binnen no-time doorheen zijn, want American Gods leest als een trein.
Hier een rijtje met wat bekende namen die je terug zal vinden in American Gods: Loki (daar hebben we hem weer), Anansi, Anubis, Vulcan (de god, niet het Star Trek-ras), Odin en Ganesha. Yup, het boek heeft een behoorlijke sterrencast. Als je wat tijd over hebt en dit boek nog niet hebt gelezen: lees het! Dit is echt een aanrader. Gaiman schreef ook nog het boek Anansi Boys, waarin de god Anansi weer een grote rol speelt. Daarnaast verschenen er ook nog twee korte verhalen met Shadow Moon, het hoofdpersonage van American Gods: The Monarch of the Glen & Black Dog. Monarch staat in de verhalenbundel Legends en Black Dog in Trigger Warning.
Nog meer boeken over mythologie
Er zijn natuurlijk nog véél meer boeken over alle mythologische werelden en verhalen. Te veel om op te noemen zelfs. En het is maar net waar je zelf zin in hebt. Wil je een lekkere korte Middle Grade of Young Adult, of ga je juist voor een conventionele klassieker? Je kunt altijd kijken op Goodreads voor wat verdere inspiratie. Er zijn verhalenbundels over de verhalen van vroeger, en er zijn hertellingen. Het is maar net waar je hart ligt. Laat ons vooral weten wat jouw favoriete boeken over mythologie zijn! Dan kan ik mijn lijstje ook meteen weer aanvullen.