Het is een logische timing dat 10 truths en een dare van Ashley Elston op dit moment uit komt. De eindexamens zijn in volle gang en iedereen hoopt dat begeerde diploma te halen, op weg naar een nieuwe toekomst zoals een vervolgopleiding. In dit boek volgen we Olivia, die op het allerlaatste moment haar diploma dreigt mis te lopen. Oei!
Dit is ons verhaal is uitgegeven door Best of YA en is een vertaling van 10 Truths and a Dare. Wij ontvingen een recensie-exemplaar in ruil voor onze eerlijke mening.
Waar gaat 10 truths en een dare over?
Olivia staat op het punt om af te studeren, wanneer ze erachter komt dat ze één onderdeel van haar studie nog niet heeft afgerond. Vrijwilligerswerk bij een plaatselijk golftoernooi zou haar uit de brand moeten helpen om ervoor te zorgen dat ze nét op tijd alles in orde heeft. Ze moet er dan alleen wel voor zorgen dat ze dit geheimhoudt voor haar grote nieuwsgierige familie die via een app ook nog eens elke stap kan volgen die Olivia zet. Gelukkig kunnen de andere leden van het Fab Four-team Sophie, Charlie, en Wes, haar helpen dit geheim te bewaren. Wat kan er nog gebeuren nu Olivia’s partners in crime ook nog eens een goed plan hebben? Of schoppen de golfers en die knappe, maar vooral onbereikbare jongen toch haar hele plan in de war?
Op z’n Amerikaans
In dit boek blijkt maar weer hoe anders de schoolsystemen in Nederland en Amerika zijn. Hier volg je een vast vakkenpakket en gooi je er naar keuze nog wat extra shizzle tegenaan. In Amerika moet je ook nog allemaal extra vakken en andere activiteiten doen. Des te meer kans heb je ook nog eens toegelaten te worden op de vervolgopleiding van je keuze. Het is daar (lijkt het, ik heb er zelf geen ervaring mee) competetiever en strenger. Ik kan me niet voorstellen dat iemand hier pas kan afstuderen als er genoeg punten zijn gehaald voor iets als golf. Dus wat dat betreft is dit boek echt typisch Amerikaans. Ook met termen als valedictorian en salutatorian: dat kennen wij hier helemaal niet.
Toch is het nergens storend, en alle termen (zoals Olivia die salutatorian is) worden heel helder uitgelegd. Bovendien weet je van tevoren, al als je de boekcover ziet, dat dit een heel Amerikaanse setting is. Niets mis mee, we smullen immers ook allemaal van Amerikaanse high school films zoals Mean Girls en meer recenter Moxie.
Beetje gekke titel
Ik vond de titel een beetje gek, en misschien ook wat misleidend? Ik had verwacht dat er ook écht tien truths en een dikke vette dare in het verhaal zouden zitten, maar niets is minder waar. De truths en dare zijn slechts als tekst verwoven aan het begin van ieder hoofdstuk, zoals bijvoorbeeld in hoofdstuk 2:
Truth nr. 2: Er zijn goede plannen en er zijn plannen die je maakt als je wanhopig bent
Verder komt het hele spel slechts één keer ter sprake in het hele boek. Vond ik toch een beetje gek met z’n titel. Het voelt nu een beetje als clickbait in boektitelvorm. De stukjes aan het begin van het hoofdstuk zijn leuk hoor, maar ze voegen verder weinig toe aan het plot. Aan de andere kant is dit wel een titel die tot lezen uitnodigt; het is in ieder geval zeker gen sááie titel.
De titel sluit nu sowieso goed aan bij het andere boek van Elston: 10 blind dates. 10 truths is geen officieel vervolg, je kunt het prima lezen zonder 10 blind dates gelezen te hebben. Wel komen er een paar personages uit dat boek ook in dit boek voor. Zelf heb ik 10 blind dates nog niet gelezen, maar dat ga ik nu zeker wel doen. De schrijfstijl van Elston is namelijk erg pakkend. Net als haar (losstaande) thriller Dit is ons verhaal las ik ook dit boek enorm snel uit.
Nog even over het verhaal
Het plot is heerlijk luchtig en een tikkeltje cheesy, op een fijne manier. Dit is echt zo’n voorbeeld van ‘aaarrrgh waarom communiceren deze mensen niet gewoon met elkaar’ zoals je in veel films en boeken vindt. Maar ja, als iedereen gewoon alles eerlijk zou zeggen, dan was er geen plot. En bovendien: tieners doen nou eenmaal zo, dus vanuit Olivia gezien is alles heel logisch. Heel erg veel diepgang zit er niet in het verhaal; je kan wel raden waar het heen gaat, wie er een setje worden en wat het einde is. Maar dit is ook helemaal geen verhaal voor plottwists, grote geheimen of ingewikkelde verhaallijnen. Dit is gewoon heerlijk luchtig leesvoer; dit boek is om mee te nemen naar strand/bos/grasveld of waar je in de zomer ook graag leest.
Heel mooi is het nog dat Elston dit boek heeft opgedragen aan alle eindexamenklassen van dit jaar. In het dankwoord legt ze uit waarom: haar eigen zoon Ross doet dit jaar ook eindexamen en moet door alle COVID-ellende de echte feesten aan zich voorbij laten gaan. Elston schrijft aan alle laatstejaars:
Ik vind het rot voor jullie dat jullie laatste schooljaar niet is geëindigd zoals jullie hadden gewild, maar ik weet zeker dat jullie een gouden toekomst tegemoet gaan!
10 truths en een dare is gewoon het perfecte boek voor iedereen die nu eindexamen doet, én voor iedereen die dat ooit gedaan heeft.