Er kunnen nooit genoeg films zijn over vrouwen die vechten voor hun rechten. Laten we eerlijk zijn, hoewel er wel gedaan wordt alsof we al gelijk zijn met mannen, is dit niet echt het geval. In de film Moxie die nu te zien is op Netflix, ontdekt het tienermeisje Vivan (Hadley Robinson) hoe oneerlijk het patriarchaat eigenlijk is. Tijd om er tegen in opstand te komen dus en tegelijkertijd ook nog te leren om te gaan met het tiener zijn. Het levert een film op die misschien niet zo slim is als Booksmart, maar genoeg te bieden heeft om leuk te zijn.
Waar gaat Moxie over?
Vivian (Robinson) is een verlegen 16-jarig meisje die zo min mogelijk wil opvallen. De komst van de nieuwe leerling Lucy (Alycia Pascual-Peña) zorgt er echter voor dat ze zich realiseert dat de jongens op school wegkomen met vreselijk gedrag naar vrouwen toe. Vivian heeft er genoeg van. Geïnspireerd door haar moeders (Amy Poehler) verleden als activist voor vrouwenrechten, start Vivian het anonieme tijdschrift Moxie. Moxie heeft als doel om het slechte gedrag op haar school bloot te leggen. Dan zorgt het tijdschrift dat er een beweging ontstaat onder de meiden op school. Vivian staat nu in het midden van een revolutie. Ze sluit nieuwe vriendschappen met andere jonge vrouwen die alle clubs en kliekjes te boven gaat. Samen staan ze sterk tegenover iedereen die hen wil onderdrukken.
Girl power
Moxie haalt niet het niveau van gelijksoortige films als Clueless en Mean Girls, maar toch is er genoeg voor meisjes om naar te kijken en te geloven dat ook zij het verschil kunnen maken. Hoewel de films uit de jaren 90 en begin 2000 het verwijt kregen om niet inclusief genoeg te zijn, pakt Moxie het niet altijd goed aan. De cast is zeer inclusief, maar als de Moxie beweging eenmaal tot stand is gekomen, wordt het personage van Lucy, een zwart meisje door wie het allemaal begon, weer naar de achtergrond geschoven. Dat is jammer, want meer screentijd voor het personage was leuk geweest.
Toch zijn er genoeg scherpe momenten in Moxie. Zo zijn niet het niet alleen de dames die de beweging een warm hart toe dragen, maar ook jongens dragen bij. Zo is er de verlegen Seth (Nico Hiraga) die zich niet schaamt voor het feit dat hij bij de Moxie beweging hoort. Er bloeit een romance op tussen hem en Vivian, en hoewel het zoet is, laat regisseuse Amy Poehler ook zien dat er een keerzijde aan activisme zit. Vivian, die zo onder druk staat, gaat los in een tirade waarin ze Seth ook aanvalt omdat hij een man is. Dit laat inzicht zien en belicht twee kanten van de medaille.
Conclusie
Moxie is op de oppervlakte licht en grappig, maar er worden toch zeker zwaardere onderwerpen aangesneden die zeker nu ook nog erg belangrijk zijn. Soms voelt het een beetje te geforceerd, maar over het algemeen is dit een prima tienerfilm die menig jonge vrouw zal inspireren om rebels te zijn. Zo zien we het graag!