Er zijn talloze films gemaakt over nerds die uiteindelijk uitgroeien tot populaire kids. Het coming-of-age genre is niet echt origineel meer. Toch weet Booksmart, het regiedebuut van Olivia Wilde, kijkers te verrassen. De film heeft twee vrouwelijke personages centraal staan en deze meiden schromen niet om te praten over seks, iets wat vaak nog als taboe wordt gezien. Daarnaast is een van de hoofdpersonages, Amy, queer. In de film wordt daar nooit moeilijk over gedaan. Zelfs niet door de pestkoppen. Het is verfrissend om een film te zien die zo vrij en rauw is en daarnaast ook nog erg grappig.
Waar gaat Booksmart over?
Amy en Molly zijn beste vriendinnen en academische supersterren. Hun hele schoolcarrière hebben ze enkel gestudeerd om te zorgen voor een veilige toekomst. Op de avond voor hun slagen, realiseren ze zich echter dat ze meer hadden moeten genieten. Om niet achter te blijven besluiten ze om vier jaar lol in een avond te proppen. Dit gaat echter niet helemaal volgens plan.
Grof maar wel met een hart
In Booksmart geen lelijke eendjes die in mooie zwanen veranderen. In principe laat de film de rauwe kant van het tienerleven zien, ook al is het uiteraard een tikkeltje overdreven hier en daar. Er is een moment waar Molly de populaire tieners hoort praten over haar. Ze stapt dapper naar buiten en staat ze te woord en zegt dat ze wellicht geen leven heeft, maar ze wel geaccepteerd is door een grote universiteit. In menig andere tienerfilm zou dit een moment van overwinning zijn. Hier niet. In Booksmart werkt dit juist tegen haar. Daarnaast laat de film ook zien dat het leven van de populaire tieners niet over rozen gaat. Dat laat de film echt en rauw aanvoelen.
Soms voelt het script wel aan als een cliché, maar dan neemt het verhaal toch een compleet andere wending waardoor het blijft verrassen. Hoewel er enorm grappige momenten zijn, zijn er ook momenten die grappig bedoeld zijn, maar niet helemaal slagen. Dat is prima. Het grootste deel van de film blijft vermakelijk. Het tempo zit goed in de film, dus de minder geslaagde momenten zijn ook zo weer vergeten. Dit komt ook mede door de enorm goede chemie tussen de twee hoofdrolspeelsters. Kaithlyn Dever (Amy) en Beanie Feldstein (Molly) hebben een chemie die niet na te doen is, waardoor de band tussen de vriendinnen nog echter aanvoelt. Het is uiteindelijk hetgeen waardoor de film slaagt.
Conclusie
Booksmart is een grappige en rauwe film. Soms zit de film qua humor net op het randje, maar toch blijft het prima om naar te kijken. Het verhaal zit vol verrassingen en de cast is ook prima. Al met al is Booksmart een aanrader.