Facebook Twitter Instagram
    Dit al gelezen?
    • Doet ontknoping ‘Uit As Herrezen’ ‘Voorbij het Wederwoud eer aan?
    • Joker/Harley: Criminal Sanity is gruwelijk echt
    • Okami is een prachtig actie-avontuur gebaseerd op Japanse mythologie
    • Babylon is een hysterische ode aan de filmindustrie
    • Sky Rojo seizoen 3 is een waardige afsluiter
    • The Black Phone is een coming-of-age horror
    • De prins van Toorn is mysterieus en duister
    • Alle zombies in The Last of Us uitgelegd
    Facebook Instagram TikTok BlogLovin
    Geekish.nlGeekish.nl
    • Boeken
      • Boekrecensies A – Z
      • BoekenTags
      • Fantasy boekrecensies
      • YA boekrecensies
    • Film & TV
      • A – Z: Filmrecensies
      • A – Z: TV-Recensies
      • Kijkhulp MCU & Star Wars
      • Streaming: Disney+
      • Streaming: HBO Max
      • Streaming: Netflix
      • Streaming: Prime Video
    • Games
    • Events & Uitjes
    • Recensies
    • Nieuws
    • Over Ons
    • Vacatures
    Geekish.nlGeekish.nl
    Home»Opinie»Het bijzondere achtergrondverhaal van De Kleine Zeemeermin
    Opinie

    Het bijzondere achtergrondverhaal van De Kleine Zeemeermin

    IngridBy Ingrid11 maart 20218 Mins Read

    Een tijdje geleden schreven we een artikel over het achtergrondverhaal van de Griekse god Hades. Op Instagram vroegen we over welk fictief personage jullie nog een artikel wilden lezen en het antwoord was de Kleine Zeemeermin. Begrijpelijk ook, want het verhaal achter dit personage is een stuk duisterder dan Disney ons doet vermoeden. Het originele verhaal eindigt zelfs in een tragische zelfmoord. Helaas eindigt niet ieder sprookje met een happy ending. De Disneyfilm stamt uit het jaar 1989, maar het originele verhaal van Hans Christiaan Andersen komt uit 1837. Er zit ook nogal wat verschil in qua verhaal. Maar wat is de symboliek achter het verhaal en hoe verliep het eigenlijk echt?

    De liefdesbrieven van Andersen

    De meest bekende theorie is dat het verhaal van de kleine zeemeermin is gebaseerd op de onbeantwoorde liefde die Andersen had voor zijn vriend Edvard Collin. Historici zijn het erover eens dat Andersen zeer waarschijnlijk biseksueel was. Zijn liefde voor Collin is echter bewezen. Andersen schreef zijn vriend liefdesbrieven waarin hij zijn liefde voor Collin beschreef als ‘vrouwelijk’. Zo zei hij ook: “Ik verlang naar je alsof je een mooi Calabrisch meisje bent.”

    De liefde van Andersen werd echter niet beantwoord. Sterker nog, Collin besloot om te trouwen met een vrouw. Gedurende die tijd besloot Andersen het verhaal van de kleine Zeemeermin te schrijven. Andersen zag zichzelf hierin als de zeemeermin, Collin als de prins en zijn vrouw als de prinses. Dat gezegd hebbende schijnt het zo te zijn dat Andersen wel vaker zijn hart gebroken had. Er waren verschillende vrouwen en mannen voor wie hij gevoelens had, maar zijn liefde bleef altijd onbeantwoord. Waarschijnlijk was zijn onbeantwoorde liefde voor Edvard ten tijde van het schrijven van de kleine Zeemeermin zijn meest recente liefdesverdriet.

    Verder is het duidelijk dat Anderson ook zijn inspiratie haalde uit het volksverhaal van Melusine, over een waterelf die trouwt met een ridder, op voorwaarde dat hij haar nooit ziet op zaterdagen, omdat ze dan in haar meerminnenvorm is. Het kan ook zijn dat het sprookje Undine een inspiratiebron is geweest. Dat sprookje is gebaseerd op Melusine en kwam 26 jaar voor de kleine Zeemeermin uit.

    Het bijzondere achtergrondverhaal van De Kleine Zeemeermin

    Hoe verloopt het originele verhaal van de kleine zeemeermin?

    De kleine zeemeermin woont in een koninkrijk onderwater met haar vader en vijf oudere zussen. Als een zeemeermin vijftien wordt, dan mag ze voor het eerst naar het wateroppervlakte zwemmen om een glimps op te vangen van de wereld daarboven. Als de zussen oud genoeg zijn, mogen ze om de beurt de wereld daarboven bezoeken voor 1 dag. Iedere keer dat een zus terugkeert, hoort de kleine zeemeermin de verhalen vol verlangen aan.

    Als het de beurt is van de kleine zeemeermin om naar de oppervlakte te gaan, ziet ze een verjaardagsfeest dat gehouden wordt voor de prins. De kleine zeemeermin wordt meteen verliefd op hem. Er komt een storm, het schip zinkt en de kleine zeemeermin redt de prins van de verdrinkingsdood. Ze brengt hem naar de kust bij een tempel. Hier wacht ze tot een jonge vrouw van de tempel hem vindt. Tot haar grote afgrijzen ziet ze de kleine zeemeermin niet en weet hij niet dat juist zij degene is die hem heeft gered.

    De kleine zeemeermin gaat naar haar grootmoeder en vraagt of mensen voor altijd kunnen leven. De grootmoeder left uit dat mensen veel korter leven dan zeemeerminnen, maar dat als zeemeerminnen sterven, ze schuim worden in de zee, terwijl de zielen van mensen door blijven leven in de hemel. De kleine zeemeermin verlangt naar de prins en een eeuwige ziel, en ze brengt een bezoek aan de zeeheks die in een gevaarlijk deel van de oceaan woont.

    De heks geeft haar een drankje die de zeemeermin benen geeft in ruil voor haar tong en haar mooie stem. De zeemeermin heeft namelijk de mooiste stem van de hele wereld. De heks geeft wel aan dat als ze mens wordt, zo nooit terug kan naar de zee. Daarnaast is het zo dat ze wel benen krijgt, maar het altijd voelt alsof ze op scherpe messen loopt. Daarnaast krijgt ze alleen een ziel als ze de liefde van de prins krijgt en met hem trouwt.

    De liefde van een prins

    Ze gaat toch akkoord en zwemt naar het oppervlakte waar ze het drankje drinkt. De kleine zeemeermin spoelt aan en wordt gevonden door de prins, die verblind is door haar schoonheid, ook al kan ze niet praten. Ze brengen veel tijd met elkaar door, maar de prins wordt niet verliefd. Zijn ouders willen dat hij met een prinses trouwt, maar de prins zegt tegen de zeemeermin dat hij dit niet wil. Hij kan alleen trouwen met het meisje van de tempel, van wie hij denkt dat zij hem heeft gered. Het blijkt dat de prinses dat meisje is en ze gaan meteen trouwen.

    Het hart van de zeemeermin breekt en ze wordt wanhopig. Ze is bang om dood te gaan, want als de prins niet van haar zou houden dan zou dat gebeuren. Haar zussen komen echter naar haar toe met een dolk die de zeeheks hen had gegeven in ruil voor hun mooie haren. Als de kleine zeemeermin de prins vermoord en zijn bloed op haar voeten laat druppelen, dan zal ze weer zeemeermin worden en uit haar lijden worden verlost.

    Toch kan de kleine zeemeermin zichzelf er niet toe zetten om de slapende prins te vermoorden. Ze gooit de dolk en zichzelf van het schip van de prins af, net als de dag aanbreekt. Haar lichaam verandert in schuim, maar in plaats van dat ze stopt met bestaan, voelt ze dat ze omgetoverd wordt tot een dochter van de lucht. Ze wordt de lucht in gehesen en andere dochters vertellen haar dat ze een van hen is geworden. Omdat ze onbaatzuchtig is geweest, krijgt ze een kans om haar eigen ziel te krijgen als ze 300 jaar lang goede daden doet voor de mensheid. Daarna zal ze naar de hemel gaan.

    Het bijzondere achtergrondverhaal van De Kleine Zeemeermin

    Disney

    Hoewel er ook andere versies zijn van dit verhaal, is de versie van Disney toch veruit de bekendste. De kleine zeemeermin is de film die de animatie-afdeling van Disney heeft weten te redden. Hoewel het bedrijf momenteel overal is, was dat een paar decennia geleden niet zo. de animatiefilms deden het niet zo goed als toen Walt nog leefde, en de nieuwe CEO wilde de afdeling schrappen. De dood van Walt in 1966 was bijna het einde van de studio. De twintig jaar na zijn overlijden werd gezien als de duistere tijd voor de studio. Films als Robin Hood en De Aristokatten waren prima, maar niet echt vernieuwend. Het waren de live-action films die Disney uitbracht die nog enig geld in het laatje bracht. Het feit dat regisseurs als Steven Spielberg en George Lucas het bioscooppubliek in hun greep hielden, hielp ook niet echt mee.

    In 1985 was de animatiefilm The Black Cauldron een enorme flop voor Disney. De hoge bazen stonden op het punt om de animatiestudio te sluiten, maar ze kregen nog een kans. Die kans werd meteen aangegrepen en er werd besloten om terug te gaan naar de beginjaren van Disney. Oftewel, een musicalsprookje.

    Een team werd samengesteld en er werd hard gewerkt om de film een succes te maken. Songwriter Howard Ashman kwam met het idee om het meer op een Broadway musical te laten lijken. Zo is het kenmerkende lied van Ursula, Poor Unfortunate Souls, gebaseerd op de bekende drag queen Divine. Dat, en de goede keuzes in de casting zorgde ervoor dat Ariel het begin was van de zogenaamde Disney Renaissance.

    Een enorm succes

    De kleine zeemeermin werd op 17 november 1989 uitgebracht en ontving goede kritieken. In die tijd harkte de film in Amerika 84 miljoen dollars binnen, dat is nu omgerekend 230 miljoen dollars. Uiteindelijk, samen met de merchandise en de verkoop van de videobanden, bracht de film ruim een miljard dollars op.

    Het was de redding van Disney animatie en gaf ze ook de blauwprint voor komende films. Na De kleine zeemeermin kwamen Belle en het Beest en Aladdin uit, beiden enorm succesvol. Het hoogtepunt van dit tijdperk in Disney historie is het succes van De Leeuwenkoning. Al deze films hebben hun succes te danken aan Ariel.

    Nog altijd het grote voorbeeld

    Disney heeft veel te danken aan De kleine zeemeermin. Nog altijd is de film een groot voorbeeld voor Disney. Zo werd het concept van een musicalsprookje weer overgenomen in The Princess and the Frog en Tangled. Verder heeft Ariel meerdere attracties in de Disneyparken, een live musical en komt er een live-action remake aan. Disney houdt van Ariel en dat moet ook. Zonder haar waren ze nooit de grootheid geworden die ze nu zijn.

    Deel dit artikel:

    • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen met Reddit (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Meer
    • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om op Skype te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Email
    Previous ArticleBordspel HIVE: voor wie schaken te moeilijk vindt en dammen te makkelijk
    Next Article Recensie: Moxie is oprecht girlpower
    Ingrid
    • Instagram

    Ingrid is fan van alles wat met popcultuur te maken heeft, maar heeft vooral een zwak voor superhelden. Kijkt veel films en series en schrijft daar graag over. Je kunt haar volgen op @IngridGeekish op Instagram.

    Voor jou geselecteerd

    Over Sneeuw en Sterren is een winterse must-read

    29 december 20225 Mins Read

    Three Thousand Years of Longing is mooi maar mist iets

    5 december 20224 Mins Read

    Top-7 verhalen die je moet lezen voor/tijdens vakantie in Frankrijk

    29 november 20226 Mins Read

    Disenchanted verbreekt de magie

    27 november 20223 Mins Read

    Mermaid: een waterige hertelling van De kleine zeemeermin

    22 mei 20225 Mins Read

    Ondine: over de kleine zeemeermin die niet meer zo klein is

    8 mei 20226 Mins Read
    Add A Comment

    Geef je mening Reactie annuleren

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Welkom bij Geekish!

    Geekish.nl is dé Nederlandstalige site voor je (bijna) dagelijkse dosis popculture. We houden je op de hoogte van films, TV, boeken, games en evenementen. Op Geekish.nl lees je recensies, achtergrondartikelen, nieuws en meer!

    Contact of samenwerken? Klik hier voor meer informatie, of mail ons: info[at]geekish.nl

    Volg ons ook op Instagram!

    Meest recente artikelen
    • Doet ontknoping ‘Uit As Herrezen’ ‘Voorbij het Wederwoud eer aan?
    • Joker/Harley: Criminal Sanity is gruwelijk echt
    • Okami is een prachtig actie-avontuur gebaseerd op Japanse mythologie
    • Babylon is een hysterische ode aan de filmindustrie
    • Sky Rojo seizoen 3 is een waardige afsluiter
    • The Black Phone is een coming-of-age horror
    • De prins van Toorn is mysterieus en duister
    • Alle zombies in The Last of Us uitgelegd
    • Maxton Hall College : dark academia met de lichten aan
    • That 90’s Show is vooral opbouw
    Populaire artikelen
    • Recensie: Hex is de lovende recensies niet waard
      Recensie: Hex is de lovende recensies niet waard
    • Efteling of Disneyland Parijs? Part 5: de grote conclusie
      Efteling of Disneyland Parijs? Part 5: de grote conclusie
    • Recensie: Manifest kan sterke start niet volhouden
      Recensie: Manifest kan sterke start niet volhouden
    • Leesgids: de One of Us is Lying boeken op volgorde
      Leesgids: de One of Us is Lying boeken op volgorde
    • Babylon is een hysterische ode aan de filmindustrie
      Babylon is een hysterische ode aan de filmindustrie
    • Recensie: City of Lies is mooie vertolking van echt verhaal
      Recensie: City of Lies is mooie vertolking van echt verhaal
    • Recensie: Ferry de Film is van hoog niveau
      Recensie: Ferry de Film is van hoog niveau
    • Sky Rojo seizoen 3 is een waardige afsluiter
      Sky Rojo seizoen 3 is een waardige afsluiter
    • Alle draken in House of the Dragon uitgelegd
      Alle draken in House of the Dragon uitgelegd
    • Recensie: Shadow and Bone is fantastisch
      Recensie: Shadow and Bone is fantastisch
    Koffie of Funko?
    Buy Me a Coffee at ko-fi.com
    Korting bij Back to the Toys
    BoekenBoeken
    Categorieën
    Facebook Instagram LinkedIn BlogLovin TikTok
    © 2023 Geekish.nl. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

     

    Reacties laden....