Bordspel HIVE: voor wie schaken te moeilijk vindt en dammen te makkelijk

Ben jij na The Queen’s Gambit ook meteen op zoek gegaan naar een schaakbord en kwam je er toen achter dat het echt een mega ingewikkeld spel is? Dan is de HIVE een spel voor jou. Het is vergelijkbaar met schaken, maar dan simpeler. Simpeler om uit te leggen én simpeler om te spelen, maar wel uitdagend!

HIVE in het kort

HIVE bordspel review Geekish Bijenkoningin

De HIVE speel je met twee personen. Je kiest een kleur (zwart of wit) en met die stenen speel je het spel. Er is één harde regel: de hive mag nooit opgebroken worden. Het doel: de Queen Bee van je tegenstander omcirkelen. De eerste die dat voor elkaar gekregen heeft is de winnaar. In je beurt mag je of een insect leggen, dit doe je dan aan je eigen kleur; of je mag een insect schuiven. Hoever je mag schuiven, ligt aan het insect.

Je hebt de gewone versie en de pocketversie. Het enige verschil met de pocketversie is dat de stenen bij de gewone versie wat groter zijn. Ik zie het voordeel daar niet echt van in. Kleine stenen zijn net zo fijn (maar net wat je gewend bent). Plus: je mikt de stenen in het zakje en je kunt ze overal mee naartoe nemen. Naar de kroeg (ach, die goede oude tijd) en het strand. Want de stenen kunnen echt alles hebben: ze zijn zand, drank en waterbestendig. Dat maakt dit ook een ideaal spel om mee te nemen naar bijvoorbeeld festivals (oh oh, de nostalgie!).

Een spel vol insecten

HIVE bordspel review Geekish de insecten

In het basisspel zitten vijf insecten die ieder op een andere manier kunnen bewegen in de hive. Het draait allemaal om de bijenkoningin. Soms letterlijk, want die wil je zo snel mogelijk omcirkelen. Die bij kan een stap zetten. Verder niets. Dan heb je de mieren. Dat zijn echte soldier ants die rondom de hele hive kunnen marcheren. Een zeer krachtig insect in dit spel, omdat hij zo lekker ver kan lopen. De sprinkhaan komt ook ver, want die mag in een rechte lijn over aaneengesloten stenen springen. Ook een top insect, want de sprinkhaan kan ook tussen stenen springen waar de mier niet kan komen. Bijvoorbeeld in een cirkel of bijna ronde cirkel. Dan heb je nog de kever: die kan op andere insecten gaan staan en daarmee dat insect blokkeren. En als laatste de spin. De minst handige in mijn ogen, want die moet drie stappen lopen. Niet meer, niet minder. Daardoor kan die nog wel eens onhandig zijn, maar soms moet je hem wel gebruiken omdat je steentjes op zijn.

De uitbreidingen

HIVE bordspel review Geekish Uitbreidingen

Je hebt in totaal drie uitbreidingen. Oftewel: drie insecten die je aan het spel kunt toevoegen.

Het lieveheersbeestje: die moet net zoals de spin drie stappen lopen, maar dat kan het lieveheersbeestje ook over andere insecten doen. Daarmee is dit insect wél handig. De mug is ook een fijne, want de mug neemt de eigenschappen over van de insecten waar hij naast ligt. Dus wat de mug mag en kan is afhankelijk van wat zijn buren in de hive kunnen. En als laatste heb je de pissebed. Het meest krachtige insect in dit spel als je het mij vraagt. Hij kan namelijk insecten over zich heen tillen. En niet alleen insecten van zijn eigen kleur, maar ook die van de tegenstander. Dat maakt hem mega handig als jouw bijenkoningin in een benarde situatie zit.

Lekker strategisch

HIVE bordspel review Geekish strategisch

Het klinkt misschien als veel met al die insecten, maar waarom ik vooral zo’n fan ben is omdat het zo makkelijk uit te leggen is. Dat klinkt het nooit als je de gebruiksaanwijzing leest, maar ik heb het inmiddels met wat mensen gespeeld en binnen een paar minuten snapt je nieuwe tegenstander al hoe ze jouw bijenkoningin moeten insluiten. En het is een heel strategisch spel. Je moet net als bij schaken meerdere stappen vooruit denken om te voorkomen dat jouw eigen zet je in de val lokt. En dat vind ik heerlijk, omdat als je dan wint het echt helemaal door jezelf komt en niet door dom geluk.

HIVE

Strategische insecten
4.6

Design

4.0/5

Eenvoud

4.0/5

Onderdelen

5.0/5

Strategisch

5.0/5

Plezier

5.0/5

Goed

  • Eenvoudig uit te leggen
  • Weinig onderdelen
  • Onderdelen kun je makkelijk meenemen
  • Zeer strategisch

Niet zo

  • Als je meer van de geluksspellen bent, is dit niet jouw spel
  • Je kunt op een punt komen dat geen van beiden meer kan winnen (dan is het gelijk spel), maar dat komt gelukkig bijna nooit voor.

Laat een reactie achter

Joriet

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.