The Mind: het was nog nooit zo moeilijk om zo’n makkelijk spel te spelen

Je hebt van die spellen die claimen ‘super makkelijk uit te leggen’ te zijn. En dan ben je minstens een half uur bezig met het doorspitten van de spelregels. The Mind is echt zo simpel als het belooft te zijn. Ik kan het je zelfs in een zin uitleggen: Zonder te communiceren de cijfers die je in je hand hebt op volgorde leggen samen met je medespelers. That’s it! Maar zo makkelijk als de uitleg is, zo moeilijk is het spel zelf. Maar: je speelt het samen. Dus je wint samen of je verliest samen. Da’s wel zo gezellig.

Hoe speel je The Mind?

The Mind Geekish review achterkant

In The Mind zitten in totaal 100 kaarten met daarop de cijfers 1 t/m 100. Daarnaast zijn er nog 5 levenskaarten en 3 sterrenkaarten. In de eerste ronde krijgt iedereen één kaart en die laat je niet aan je medespelers zien. Als je er klaar voor bent, leg je je hand op tafel. Vanaf dat mag je niet meer met je medespelers over het spel communiceren. Niet praten, niet hinten, niks. Als iedereen zijn/haar/hun hand op tafel heeft liggen kijk je elkaar nog eens goed aan. Wanneer je er dan écht klaar voor bent, dan haal je je hand weer van tafel. Als iedereen haar hand van tafel heeft gehaald, dan mag degene die denkt dat zij het laagste cijfer in haar hand heeft die kaart open op tafel leggen. En daarna mag de eerstvolgende die denkt dat zij het laagste cijfer heeft die kaart op tafel leggen. Net zolang tot iedereen alle cijfers van laag naar hoog op tafel heeft gelegd. En dit alles zonder te communiceren met elkaar! Als dat gelukt is, mag je naar het volgende level. Het cijfer van het level geeft aan hoeveel kaarten iedere speler die ronde krijgt. Dus bij level 1 krijgt iedereen één kaart. Bij level 2 ieder twee kaarten, enzovoort.

Levens en sterren verdienen bij The Mind

The Mind Geekish review 02

Samen cijfers op volgorde leggen klinkt super makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Sterker nog: de kans is veel groter dat je een cijfer opgooit en dat iemand anders nog een lager cijfer in haar hand heeft. Als dat gebeurt, verliezen jullie een leven. Maar niet getreurd, want je hebt meerdere levens. En bij sommige levels krijg je er een leven bij! Ook begin je met een aantal sterren. Met hoeveel levens en sterren je begint is afhankelijk van het aantal spelers. Die sterren kun je inzetten als iedereen het daarmee eens is. Daar mag je wél over overleggen. Als je gezamenlijk besluit om een ster in te zetten, dan gooit iedereen haar laagste kaart op. Dat kan handig zijn als je al een tijdje zit te wachten tot iemand anders een lager cijfer oplegt. Dat kan echt lang duren, wanneer iedereen denkt dat iemand anders nog een lager cijfer heeft. Op dat soort momenten zijn sterren handig om in te zetten.

12 levels

The Mind Geekish review levels

Bij The Mind kun je tot maximaal 12 levels halen. Zoals eerder uitgelegd is het aantal kaarten dat je in je hand krijgt gelijk aan het level. Hoe meer kaarten je in je handen hebt, hoe moeilijker het wordt om in te schatten of jij het laagste cijfer in je hand hebt. En precies dat is natuurlijk de uitdaging van het spel: met z’n allen zo’n hoog mogelijk level bereiken. Je kunt dit spel met z’n tweeën spelen en tot maximaal 4 personen. Al is het met 5 ook nog nét te doen vind ik. Met hoe meer mensen je dit spel speelt, hoe moeilijker het wordt. Ik vind het dus makkelijker om met z’n tweeën een hoger level te halen dan met z’n vieren. Ik heb trouwens nog nooit level 12 gehaald. Om maar even aan te geven hoe lastig dat is.

Elkaar aanvoelen is super belangrijk

The Mind Geekish review 05

De beschrijving van dit spel is een beetje zweverig: je moet elkaar goed ‘aanvoelen’. Dat klinkt alsof dit spel zich afspeelt op een spiritueel level, maar eigenlijk is het gewoon een gokspel: heb jij het laagste cijfer van iedereen in je hand? Ondanks dat je niet mag communiceren, kun je natuurlijk wel wat zaken aflezen aan de situatie. Als iedereen haar kaarten angstvallig vasthoudt, dan is de kans groter dat er best een stap tussen het laatst opgegooide cijfer en het eerstvolgende laagste cijfer zit. Dit is met elke groep ook weer anders. Dat maakt dit spel ook zo leuk: je speelt het samen! Dus het is samen winnen of samen verliezen. Trollen of bluffen heeft dus geen enkele zin bij dit spel.

Met z’n allen tegen het spel

Ik vind dit spel echt ideaal om mee te nemen naar andere mensen. Zodra dat weer mag natuurlijk. Het is echt super simpel om uit te leggen en niemand wint of verliest. Dat doe je met z’n allen. Dus het is een spel waarbij het sowieso gezellig blijft. Een ideaal spel dus om te spelen met familie en vrienden die niet zo goed tegen hun verlies kunnen.

The Mind

0.00
4.8

Design

5.0/5

Moeilijkheid

5.0/5

Uitleg

5.0/5

Samenwerken

4.0/5

Plezier

5.0/5

Goed

  • Het is een teamspel
  • Super makkelijk uit te leggen
  • Tof design

Niet zo

  • Het is heel verleidelijk om toch te communiceren
  • Het is in het begin even wennen hoe je de levens en sterren kunt inzetten

Laat een reactie achter

Joriet

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.