Interview met Claudia Boon (Het Laatste Drakenei)

Na haar debuut Helende Bladeren, is auteur Claudia Boon natuurlijk verder gegaan met de fantasy serie Het Laatste Drakenei. Toen boek één uitkwam, waren er al art prints en zelfs mokken verkrijgbaar met diverse draken erop. De Aardedraak speelt de hoofdrol in Helende Bladeren, dus roepen die tekeningen vragen op! Op 25 mei heeft Claudia dan ook de cover van boek twee bekend gemaakt met de Waterdraak op de voorkant! Hoog tijd dus om wat nieuwtjes in te winnen over Beschermende Golven.

Achtergrond van Het Laatste Drakenei

Interview met Claudia Boon (Het Laatste Drakenei)De meest belangrijke vraag als eerste: welke van de draken die jij bedacht hebt, is jouw favoriet en waarom?

Pff…dat is een lastige haha. Als echt moet kiezen dan kies ik voor de Duisterdraak, omdat hij er gewoon gaaf en evil uit ziet.

Hoe ben je op de titels van je serie gekomen?

“Ik wilde op elke cover een andere draak die in dat boek de grootste rol speelde of het meest speciaal was. De titel moet daar natuurlijk goed bij passen, bij wat voor magie de draak heeft en wat er gebeurt in het verhaal. Helende Bladeren is gebaseerd op aardedrakenmagie die iemand kan genezen met de werking van geneeskrachtige bladeren/kruiden. Beschermende Golven heb ik gekozen omdat de golven je beschermen tegen de vijand en verder ga ik niks zeggen want dat is een spoiler voor boek twee haha.

Tijdens de live boekevenenementen die je af en toe doet heb je al laten doorschemeren dat Game of Thrones onder andere een grote bron van inspiratie was voor Het Laatste Drakenei. Voor de mensen die de opnames nog niet terug hebben gekeken, zou je daar in het kort iets over kunnen vertellen? En over andere inspiratiebronnen?

Ik vond in Game of Thrones vooral heel cool, omdat het over een wereld ging met allemaal landen en verschillende personages die een eigen verhaal hadden, die ook nog allemaal invloed op elkaar hadden. Dat wilde ik ook heel graag. Verder heb ik inspiratie gehaald uit World of Warcraft en Noordse kosmogonie.

Kun je iets meer uitleg geven over wat Noordse kosmogonie is en hoe dat terug te vinden is in Het Laatste Drakenei?

Bijvoorbeeld: Het Dodenrijk is gebaseerd op Nifleheim/Hellheim en Aetherion is een soort Valhalla. En de krachtbronnen, voornamelijk het Droomwoud heb ik gebaseerd op de boom Yggdrasil. Ik had eerst meerdere dingen, maar langzaam had ik wat dingen veranderd en meer eigen gemaakt.

Ben je naast Het Laatste Drakenei nog met andere projecten bezig? Of ben jij juist iemand die graag één verhaal per keer schrijft?

Ik heb wel nog een stand alone en twee trilogiën in mijn hoofd. De stand alone ga ik na Beschermende Golven uitgeven en daarna weer lekker verder met het derde boek van Het Laatste Drakenei. Ik wil dat verhaal er toch gewoon uit hebben en het niet pas over een aantal jaar gaan schrijven. En ik denk dat het goed is om af en toe afstand te nemen van je serie tussendoor en niet gelijk alles heel snel te schrijven.

Heb je de hele serie van Het Laatste Drakenei ondertussen al uitgedacht? Waarom wel of niet?

Ja ik heb voor alle zes boeken een globale outline bedacht. Ik vind het handiger als ik weet waar het verhaal naartoe moet en hoe de personages moeten groeien. Ik vind het ook belangrijk dat elk boek een eigen verhaal heeft in het grote verhaal, dat het voelt alsof er aan het einde iets is bereikt en afgesloten.

Zijn er wel elementen die voor de hele serie een houvast zullen bieden? Blijft Eilika bijvoorbeeld één van de hoofdpersonen in alle boeken? Zij lijkt namelijk in ieder geval in Helende Bladeren voornamelijk centraal te staan.

We blijven het perspectief volgen van Eilika, Solix, Aster, Ylva, Cieri en de nieuwe (je kan wel zeggen, de villain) personages. Het verschilt per boek hoe vaak, want dat hangt natuurlijk af van hoe belangrijk hun verhaal op dat moment is. In boek één was Eilika’s verhaal het belangrijkst, maar in boek twee is haar verhaal even belangrijk als dat van de anderen.

Kortom: dat belooft veel goeds voor Beschermende Golven! Vooral die nieuwe slechterik maakt me nieuwsgierig. Wie is dat en wat heeft hij of zij voor snode plannen? En vooral: kennen we deze persoon al? Is het iemand die in Helende Bladeren zit…

Over boek één: Helende Bladeren

Interview met Claudia Boon (Het Laatste Drakenei)In boek één speelt het verkrijgen van het laatste drakenei logischerwijs een grote rol. Hoe pakt boek twee daarop door?

In Beschermende Golven moeten bekende personages zorgen dat de jonge Aardedraak gaat groeien en zorgen dat Nepheda blijft leven. Verder worden individuele verhaallijnen uitgediept en leer je ze echt beter kennen.

In Helende Bladeren zitten ook aardig wat personages. Zal dat in boek twee ook weer het geval zijn? Zijn er nog interessante ontwikkelingen wat betreft ‘oude‘ favorieten waar we naar uit kunnen kijken (zonder al te veel weg te geven natuurlijk)?

Ja de hoofdstukken wisselen weer af tussen Eilika, Solix, Aster, Ylva en Cieri. In boek twee wordt er ook een nieuw personage geïntroduceerd die de hoofdpersonen flink gaat tegen werken. Omdat je personages in een eigen omgeving volgt in boek twee, leer je wat bijpersonen en nieuwe personen ook kennen zoals Frigor (een vriend van Cieri) en Prins Ryuunosuke (de vuurmagiër).

Je bent ook met de vertaling van Helende Bladeren bezig. Hoe verloopt dat? Kun je daar al wat over kwijt? De titel bijvoorbeeld en of de cover hetzelfde blijft.

De titel wordt Leaves of Remedy, want letterlijk vertaald Healing Leaves vond ik niet mooi. Voor de andere titels was een “of” in het midden mooier. De cover blijft hetzelfde want ik zou geen mooiere cover kunnen bedenken haha. In de zomer komt het Engelse boek uit. Ik ben momenteel bezig met de opmaak van het e-book en de paperback en dan kan ik alles klaarzetten en promoten voor de release.

Spannend! En terecht dat de cover hetzelfde blijft. Helende Bladeren staat sowieso fantastisch in de boekenkast, helemaal met gave boekenleggers, art prints en mokken ernaast.

Over personages uit Het Laatste Drakenei

Interview met Claudia Boon (Het Laatste Drakenei)

In welk personage herken jij jezelf het meest?

Hmmm… Ik heb mijn eigenschappen verdeeld onder de personages, maar als ik moest kiezen, denk ik Cieri of Aster. Hoewel ik natuurlijk niet zo moedig ben en al helemaal niet kan vechten haha.

Wie is jouw favoriete personage en waarom?

Oh die is ook lastig. Ik vind veel personages leuk op een eigen manier, maar misschien inderdaad Cieri en Aster omdat ik mezelf meer in hun herken denk ik.

Denk je dat Cieri en Aster ook het meest herkenbaar zijn voor de lezer?

Ik denk dat elk personages wel herkenbaar is op hun eigen manier. Cieri is bijvoorbeeld gereserveerd, dus extroverte mensen zullen zich minder in haar kunnen vinden dan introverts.

Is er een personage waar jij zelf een hekel aan hebt?

Sowieso niemand van de hoofdpersonen. Maar van de bij-personages denk ik Everard haha. Ik zou echt niet met hem kunnen doorbrengen in één ruimte. Ik vind hem bazig en onredelijk haha

Wat voor moeilijke keuzes heb je moeten maken tijdens het schrijven van Beschermende Golven? In Helende Bladeren sterft er bijvoorbeeld iemand (waar ik zelf heel boos over was haha), was dat een lastige beslissing om te maken?

Haha sorry, maar ja in Beschermende Golven zijn sommige personages ook niet veilig. Ik moet al een vriend van mij teleurstellen, want ik heb zijn favoriete personage laten vermoorden.

Even een pauze voor deze shock en een minuutje stilte voor de gevallen held(in).

Het is soms wel emotioneel om dit soort dingen te schrijven. Vooral in boek twee zit een scène waarbij ik zelf ontzettend meeleefde, maar het moest gebeuren om het verhaal of de groei van het personage verder te laten gaan. Ik wil mijn personages geen plot armor geven dus dan is het logisch dat er doden en gewonden vallen in een wereld vol met gevaar en oorlog.

Pijnlijk, maar terecht. Zijn er dan ook noemenswaardige scènes of personages die je uiteindelijk hebt geschrapt?

Ik had zelfs een extra verzonnen ras en een heel land, maar die heb ik eruit gegooid want het was gewoon teveel en eigenlijk kon het beter een eigen verhaal worden. In de toekomst wil ik daar een trilogie over schrijven wat totaal los staat van wat ik nu schrijf.

Over Claudia zelf

Interview met auteur Claudia BoonDingen om naar uit te kijken dus! Maar dat duurt nog even. Wat lees jij zelf in de tussentijd het liefst?

Ik lees graag fantasy en soms sciencefiction en dystopian. Zowel young adult als adult. Momenteel is The Cruel Prince trilogie mijn favoriet en dat komt voornamelijk omdat ik Jude echt een leuk personage vind, zo realistisch ook. Ik ben geen fan van onschuldige, goede en lieve personages eigenlijk. Ik hou er wel van als ze meer morally grey zijn.

Pas je dat zelf ook bewust of onbewust in je personages toe?

Ja, ik probeer wel elk personage meer grey te maken. Iedereen maakt fouten en soms zijn mensen nou eenmaal egoïstisch. Dat maakt een verhaal realistisch. Vooral in de latere boeken staan personages voor moeilijke keuzes en dan kiezen ze soms toch voor wat het beste voor henzelf is, zelfs als dat niet het beste is voor anderen.

Heb je nog een leuk weetje over jezelf of over dingen die je geschreven hebt?

In het boek jagen en eten de personages vlees, maar als je goed oplet eten ze nooit konijn of haas. Ik heb zelf twee konijnen en het zijn mijn favoriete dieren, dus ik kon dat gewoon niet over mijn hart krijgen om dat te schrijven haha.

Beschermende Golven: winter 2021

Je kunt het tweede deel van Het Laatste Drakenei alvast op je to be read zetten op Goodreads en Hebban. Er is dus nog genoeg tijd om Helende Bladeren of Leaves of Remedy te lezen in de tussentijd! Staat deze fantasy serie al op jouw lijst? Laat in de comments weten waarom wel of niet!

Laat een reactie achter

Jennifer

https://jenniferwagemans.auteursblog.nl/

Check mijn social media voor updates over mijn fantasyreeks De Legendes van Pendar, reviews van andere boeken en fanart! Ik proeflees ook graag.

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.