Bij Geekish.nl zijn we enorm grote fans van Neil Gaiman. Dus toen we zagen dat hij een producer was van de The Sandman spin-off serie Dead Boy Detectives, was het natuurlijk onvermijdelijk dat we deze serie moesten kijken. Het idee van deze serie komt uit de stripboeken van The Sandman. Een tienergeest uit het jaar 1910 is beste vrienden met een geest uit de jaren ’90. Samen lossen ze mysteries op. Netflix heeft er een serie van weten te maken die de charme en de coming-of-age verhaallijnen goed heeft uitgewerkt. Met een goede dosis humor en oprechte enge vijanden, is het een genot om naar te kijken.
Waar gaat Dead Boy Detectives over?
De overleden Edwin (George Rexstrew) en Charles (Jayden Revri) zijn de eigenaren van een bovennatuurlijke detective agency die de problemen van geesten, demonen en alles daartussen oplossen. De jongens ontmoeten Crystal (Kassius Nelson) en nadat ze haar verlossen van een demon, besluiten ze samen te werken. Het trio komt terecht in een klein dorpje nadat ze het spoor volgen van een vermist kind. Het blijkt dat er veel bovennatuurlijke krachten aan het werk zijn. Ze ontmoeten bijzondere figuren, zoals de Kattenkoning, een onsterfelijke heks en een goth die een slagerij runt. Ondertussen moeten Edwin en Charles de Nachtzuster (Ruth Connell) ontwijken, die hen terug wil brengen naar het hiernamaals.
Een leuke rit
Dead Boy Detectives is een van de leukere series in het genre. Dit komt mede door de goede balans die de makers van de serie hebben gebruikt. Aan de ene kant zit er veel humor in, maar aan de andere kant komen ook de zwaardere onderwerpen aan bod. Deze worden op een delicate manier behandeld. Zo werd Edwin bijvoorbeeld gedood door zijn pestkoppen, maar hij werd niet gemist. Charles daarentegen had een gewelddadige vader waar hij zelfs in het hiernamaals niet overheen is. Het geeft meer lading aan de personages die anders erg vlak hadden kunnen zijn.
In iedere aflevering wordt er een mysterie behandeld, maar op de achtergrond sluimeren er nog meerdere verhaallijnen die aan het einde tot een epische conclusie komen. Geen enkel iets wat wordt geïntroduceerd, wordt vergeten. In latere afleveringen wordt alles weer aangehaald, wat je een “oh ja!” reactie geeft.
De cast heeft een goede chemie en ondanks het feit dat er nogal wat overacting plaatsvindt door sommige acteurs, is het niet dusdanig storend dat het de serie in de weg zit. We kijken nu eenmaal naar een paranormaal YA-verhaal en niet naar een Oscarwaardig drama. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder leuk.
Visueel aantrekkelijk
Het is tevens duidelijk dat Netflix niet heeft bespaard op het visual effects budget. De serie ziet er namelijk erg gelikt uit. Niet alleen de visuele effecten maken indruk, maar ook de sets en kostuums passen goed bij het geheel. Het maakt dat de serie nog prettiger weg te kijken is. De visuals bij de engere momenten zijn erg indrukwekkend, waardoor de dreigingen echter aan voelen. Dat is beter gedaan dan bijvoorbeeld bij The Chilling Adventures of Sabrina, een serie uit hetzelfde genre.
Conclusie
Dead Boy Detectives is een hartverwarmend paranormaal coming-of-age verhaal, dat humor en vriendschap met een duister randje biedt. Het is leuk om te zien dat de wat meer obscure strippersonages een eigen serie krijgen. En wellicht zien we onze nieuwe helden ook weer opdagen in seizoen 2 van The Sandman.