Neil Gaiman startersgids: een boek voor iedereen!

Auteur Neil Gaiman heeft op moment van schrijven meer dan dertig titels op zijn naam staan. Waar veel schrijvers het bij één genre houden, is Gaiman super divers. Hij schreef zowel kinderboeken als epische moderne fantasy. Daarom is er voor iedere lezer een boek van hem te vinden. Maar weet je niet helemaal waar je moet beginnen tussen al die titels? Geen zorgen, wij helpen je het perfecte Gaiman-boek te vinden om mee te starten! Voor je het weet heb je zijn gehele oeuvre gelezen. Lees dus snel verder en vind het boek van jouw keuze.

NB. In dit artikel staan alle Engelse titels, veel van Gaiman’s werk is echter ook vertaald naar het Nederlands

Handige start: korte verhalen

Neil Gaiman startersgids: een boek voor iedereen!Een boek met korte verhalen is vaak handig om er achter te komen welke schrijfstijl van welke auteur jou ligt. Zo leer je nieuwe schrijvers kennen. Neil Gaiman schreef ongeveer een miljoen korte verhalen (ok, het zijn er íets minder) dus er zijn genoeg bundels te vinden waar je uit kunt kiezen. Zelf bundelde hij óók weer een aantal van zijn eigen verhalen. Dus als je meteen al denkt ‘van deze dude wil ik meer lezen’ dan kun je het beste een van zijn eigen bundels lezen. Hier een rijtje tips met korte verhalen:

 • Cursed – bundel verhalen over vervloekingen en alles wat daar bij komt kijken, inclusief Gaiman verhaal Troll Bridge.
 • Trigger Warning – complete bundel met Gaiman-verhalen, inclusief How to Talk to Girls at Parties en A Study in Emerald.
 • The View from the Cheap Seats – een boek vol non-fictie artikelen en verhalen.
 • M is for Magic – korte verhalen die ook voor jeugdige lezers geschikt zijn; geen horror of bloed dus.

Gaiman’s Magnum Opus

Misschien heb je zin om meteen met het meest bekende en grootste werk van Gaiman te beginnen. Dat is American Gods. Misschien ken je de tv-serie wel? Het boek omvat diverse genres met vleugjes fantasy, mythologie en americana. Het overkoepelende verhaal gaat over de strijd van de oude Goden (zoals Anansi, Loki en Anubis) tegen de nieuwe moderde Goden (zoals Media en Technical Boy). Zoals altijd is het boek anders dan de serie. Dit is wel best een dikke pil dus prima als je er mee wilt beginnen, maar dan weet je dat.

De echte wereld met een vleugje magie

Neil Gaiman startersgids: een boek voor iedereen!Dit is toch wel het genre waar Gaiman het meest om bekend staat. Noem het zoals je wilt, contemporary fantasy, urban fantasy of magisch realisme: dit zijn boeken die zich in de echte wereld afspelen maar waar een vleugje magie in zit. Hier schreef Gaiman verreweg de meeste boeken in.

 • Neverwhere – onder het Londen wat iedereen kent bevindt zich een compleet andere wereld vol bijzondere wezens en magie.
 • The Ocean at the End of the Lane – een man keert terug naar het huis waar hij is opgegroeid en ontdekt dat er meer speelde in het verleden dan hij zich nog herinnert.
 • Anansi Boys – hoewel dit geen vervolg is op American Gods, speelt de God Anansi hier (duh, hij staat in de titel) een rol.

Voor als je graag fantasy leest

Dan is Stardust het boek voor jou. Ik denk dat veel Young Adult lezers die het genre een beetje aan het ontgroeien zijn, hier ook een goede aan hebben. Stardust zou ook wel in de vorige categorie passen, omdat het boek begint in de echte wereld. Het grootste deel van het verhaal speelt zich echter af in een fantasiewereld met heksen, prinsen, prinsessen en veel magie. Ook Stardust is verfilmd, in een behoorlijk accurate verfilming. De jonge en verliefde Tristran Thorn belooft een vallende ster te halen voor het meisje van zijn dromen. Maar als hij de muur achter zijn dorpje doorkruist, komt hij in een wereld vol magie terecht. Een wereld waar een vallende ster meer is dan een klompje metaal…

Ik wil lachen!

Geen twijfel over mogelijk: dan moet je Good Omens lezen. Dit boek schreef Gaiman samen met Terry Pratchett. Een vervolg in boekvorm kwam er nooit (mede door drukke agenda’s, vooral door het vroegtijdig overlijden van Prachett). Fans wachten nu met smart op het tweede seizoen van de televisieserie van Good Omens: doet dit nieuwe verhaal het oorspronkelijke boek eer aan? Hoe dan ook is dit een bijzonder verhaal tot de nok toe gevuld met geniale personages, grappen en mooie woorden.

Lees je liever kinderboeken?

Neil Gaiman startersgids: een boek voor iedereen!Dan zit je goed bij Gaiman. Hij schreef namelijk diverse kinderboeken, die bijna allemaal prachtige geïllustreerde edities kennen. Veel van die illustraties zijn gemaakt door de fenomanale Chris Riddell.

 • The Day I Swapped My Dad For Two Goldfish – wint sowieso de prijs voor meest originele titel.
 • Odd and the Frost Giants – mooi kinderboek in de setting van de Noorse mythologie, met Odin, Loki en Thor.
 • Fortunately, the Milk – grappig boek, ideaal voor jongere lezers.
 • The Dangerous Alphabet – zo las je het alfabet nog nooit.
 • Pirate Stew – nieuw uitgekomen in 2021 en dus vers van de pers!

Randje van kinderboek en Young Adult

Coraline boekentip

Er zijn drie  kinderboeken van Gaiman die op het randje liggen tussen kinderboek en YA. Deze zijn een beetje meer creepy en voor wat oudere lezers. Middle Grade boeken dus, als je wilt. Ook deze boeken zijn in geïllustreerde edities verkrijgbaar.

 • Coraline – misschien wel een van de meest bekende titels van Gaiman. Prachtig doch creepy verfilmd.
 • The Graveyard Book – prachtig boek over opgroeien met een gevonden familie.
 • Interworld – het eerste deel van een lichte sci-fi trilogie over parallele werelden.

Boeken voor de mooi

Een aantal van Gaiman’s boeken zijn er voornamelijk om je boekenkast mee te pimpen. Nog steeds goede verhalen, maar het oog wil ook wat. En je planken ook.

 • The Sleeper and the Spindle – dit korte verhaal staat ook in de bundel Trigger Warning. Het is echter ook verkrijgbaar in een prachtige losstaande editie vol tekeningen van Chris Riddell.
 • Hansel and Gretel – Gaiman’s versie van het bekende sprookje in een mooie editie.

Next up: mythologie

Naast American Gods, Anansi Boys en Odd and the Frost Giants heeft Gaiman nog een boek geschreven, 100% over mythologie. Wil je meer lezen over Thor, Loki, Odin, Heimdall en Asgard? Dan is Norse Mythology het boek voor jou. In korte verhalen leer je meer over deze wereld.

Comic-liefhebbers opgelet

Sandman comic verfilming boek

Gaiman heeft héél veel comics geschreven. Hou je van comics en/of graphic novels, dan ben je hier wel even zoet mee. Gaiman schreef voor (onder andere) Marvel én DC. De lijst met comics waar hij aan (mee)schreef is zelfs zó lang, dat het niet te doen is die in dit artikel te plaatsen. Daarom slechts een paar highlights:

 • Uiteraard Sandman. Is American Gods zijn magnum opus in boekvorm, dan is Sandman dat voor de comics. Sandman wordt binnenkort een tv-serie en is al een hoorspel via de BBC. Als je dan één comic moet kiezen, kies dan Sandman.
 • Verschillende van zijn boeken zijn ook als graphic novel verschenen, zoals Stardust en Neverwhere.
 • Marvel 1602 – veel bekende Marvel helden maken hun opwachting in dit verhaal dat zich afspeelt in, je raadt het al, 1602.
 • Eternals – Gaiman schreef ook een deel van de Eternals, een comic die nu tot de MCU behoort met de verfilming van eind 2021.

Geef mij maar non-fictie

Recensie: Art Matters - Neil Gaiman & Chris Riddell

Naast de bundel The View from the Cheap Seats schreef Gaiman nog meer non-fictie. Twee daar van zijn het noemen waard (ook al kun je zeker ook zijn biografie over Duran Duran nog lezen als dat je ding is):

 • Make Good Art – Gaiman’s beroemde speech in boekvorm gegoten
 • Art Matters – bestaande uit vier delen (waaronder Make Good Art), met illustraties van Chris Riddell. Lees hier een uitgebreide recensie.

Met welk Gaiman boek start jij?

Na deze behoorlijk lange lijst met tips in diverse categorieën, ben je hopelijk wat wijzer geworden in de wereld van Neil Gaiman. Hopelijk konden we je op weg helpen een (nieuwe) titel te vinden die bij jou past. Alvast veel leesplezier!

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.