Recensie: Art Matters – Neil Gaiman & Chris Riddell

Neil Gaiman is mijn favoriete schrijver. Ik lees alles wat los en vast zit van hem. Ik geloof dat ik al zijn boeken heb, en een aantal van zijn andere werken zoals de Sandman comics. Maar de beste man schrijft zó veel en maakt zoveel goede dingen, dat het praktisch onmogelijk is om een complete Gaiman-collectie te hebben. Toch, ik doe m’n best. Dus toen ik zag dat er weer een nieuw werk, Art Matters, uit kwam, kocht ik die zonder twijfelen. Helemaal omdat ik via Waterstones (een Britse boekenketen die ook in Nederland bezorgt als je online bestelt) aan de gesigneerde versie kon komen! Ik heb al een aantal gesigneerde boeken van Gaiman, en dit werd mijn zesde. Dus hoewel ik lichtelijk bevooroordeeld ben: Art Matters moet je lezen.

NB: Art Matters is vooralsnog niet vertaald. Alle quotes zijn daarom in het Engels. Ik hoop dat een Nederlandse uitgever dit boek gaat uitbrengen!

De inhoud

Art Matters heeft misschien geen introductie nodig, de titel zegt op zich al genoeg. Maar, hier is de blurb via Goodreads:

Combining Neil Gaiman’s extraordinary words with Chris Riddell’s deft and striking illustrations, Art Matters will inspire its readers to seize the day in the name of art.

Neil Gaiman once said that ‘the world always seems brighter when you’ve just made something that wasn’t there before’. This little book is the embodiment of that vision.

Drawn together from speeches, poems and creative manifestos, Art Matters will explore how reading, imagining and creating can change the world. A creative call to arms, the book will champion freedom of ideas, making art in the face of adversity and choosing to be bold. It will be inspirational to young and old, and will encourage glorious, creative rebellion.

Vier delen

Recensie: Art Matters - Neil Gaiman & Chris Riddell

 

Art Matters bestaat uit vier delen. Al deze delen zijn eerder los van elkaar gepubliceerd, maar nog nooit samen en zeker niet zo mooi geïllustreerd. Credo werd in 2015 in The New Statesman gepubliceerd en gaat over ideeën en hun kracht.

I believe that it is difficult to kill an idea because ideas are invisible and contagious, and they move fast.

Met Credo kent Art Matters een sterke en krachtige start. Het tweede deel van het boek heet ‘Why our future depends on libraries, reading and daydreaming’ oftewel ‘waarom onze toekomst afhangt van bibliotheken, lezen en dagdromen’. Die titel spreekt boekdelen. Dit stuk gaat ook over waarom we onze kinderen moeten leren lezen, en waarom we ze moeten vertellen dat lezen heel leuk is. Er staan erg inspirerende en ontroerende quotes in dit deel.

I hope we can give our children a world in which they will read, and be read to, and imagine, and understand.

Als derde deel is er ‘Making A Chair’ dat zijn premiere beleefde als audio, op de CD An Evening with Neil Gaiman and Amanda Palmer’ uit 2011. Het is een vergelijking over hoe een boek schrijven is zoals het bouwen van een stoel. Dat klinkt misschien gek, maar het is best een tof en kloppend verhaal.

Making a book is a little like making a chair. Perhaps it ought to come with warnings, like the chair instructions.

Het vierde en laatste deel is ‘Make Good Art’, wat meteen ook het bekendste stuk uit Art Matters is. Het was oorspronkelijk een toespraak die Gaiman gaf aan de Philadelphia’s University of the Arts. In 2013 verscheen die toespraak in boekvorm. Volgens mij is dat boek ook (nog) niet vertaald… Het is echt een super krachtige en inspirerend stuk. Make Good Art is een van mijn gesigneerde boeken en ik ben er zo trots op.

Make interesting, amazing, glorious, fantastic mistakes. Break rules. Leave the world more interesting for your being here. Make good art.

De illustraties zijn prachtig

Recensie: Art Matters - Neil Gaiman & Chris Riddell

En toch verdient Neil Gaiman niet alle credit voor Art Matters. Want dit boek is een boek van de hand van twee mannen. Zonder de briljante illustraties van Chris Riddel zouden Gaiman’s woorden niet zo krachtig zijn. Iedere pagina is voorzien van een illustratie. Soms is het ‘slechts’ een kaars, maar iedere tekening past bij de tekst op die bladzijde. Dus ja, je kunt een hoop lezende mensen en boeken verwachten. Maar je zult ook haaien en elfjes en zelfs Stephen King tegenkomen.

Ik vind de samenwerkingen tussen Gaiman en Riddell altijd zo goed. Dit is namelijk niet de eerste keer dat die twee samenwerken. Riddell’s illustraties pasen perfect bij de creaties van Gaiman, die vaak niet van deze wereld zijn. Riddell maakte onder andere ook illustraties bij The Graveyard Book/Het Kerkhof en The Sleeper and the Spindle/De Slaapster en de Spintol. Zelf heb ik echt nog de geïllustreerde versie van Neverwhere/Niemandsland nodig. Want het is helemaal OK om meerdere edities van je favoriete boek te hebben, toch?

Alle makers moeten Art Matters lezen

Recensie: Art Matters - Neil Gaiman & Chris Riddell

 

En met makers bedoel ik alle schrijvers, tekenaars, illustratoren, bloggers en andere kunstenaars: alle creatieve geesten zouden een exemplaar van Art Matters in hun kast moeten hebben. Alle vier de delen zijn zó krachtig en inspirerend, dat je zonder twijfel meteen weer nieuwe dingen wilt creëren. De boodschappen in dit boek zijn allemaal super belangrijk: ideeën kunnen de wereld veranderen; lezen is belangrijk; kunst maken is moeilijk; maak goede kunst.

Het lezen (en bekijken) van Art Matters gaat je gegarandeerd nieuwe inspiratie geven om nog creatiever te zijn en worden. Om kunst te blijven maken, om creatief te blijven, om misschien wel eindelijk dat boek te schrijven. Ik zou willen dat ik een ongelimiteerd budget had, want ik zou het liefste alle creatievelingen een examplaar van Art Matters cadeau geven. Dus zoek je misschien nog een Sinterklaas- of Kerstcadeau voor de creatieve geest in je omgeving: koop dit boek. Ik beloof je dat ze het prachtig zullen vinden.

En als je maar weet:

Be bold. Be rebellious. Choose Art. It matters.

Art Matters

Dit moet je echt lezen!
4.5

Credo

5.0/5

Why our future depends on libraries, reading and daydreaming

4.0/5

Making a Chair

3.5/5

Make Good Art

5.0/5

Illustraties

5.0/5

Goed

  • Must-read voor alle makers en kunstenaars
  • Geeft gegarandeerd inspiratie
  • Illustraties en tekst passen perfect samen

Niet zo

  • Nog niet vertaald

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.