Soms lees je het liefste in je eentje op de bank (of nog beter: je speciale leesstoel) een boek. Maar, soms is samen lezen nog leuker. Dat betekent niet meteen dat je op visite hoeft te gaan bij een vriend om samen op die bank te kruipen. Tegenwoordig zijn er ook andere manieren om samen, maar toch ook alleen, een boek te lezen. Wij zetten wat mogelijkheden op een rijtje voor je.
Readalong
Deze zie je steeds vaker langs komen op Instagram. Soms zijn er zelfs aparte accounts voor een specifieke readalong gemaakt, met of zonder challenges. Een readalong betekent dat iedereen die mee doet, in dezelfde periode hetzelfde boek leest. Op bepaalde plekken in het boek (of alleen aan het einde) volgt er een discussie. Zo kan je met anderen praten over wat je van het boek vond.
Moon Young Adult heeft een speciale account om hun boeken samen te lezen: de Moon Readalong YA. Ook andere uitgeverijen organiseren wel eens een readalong, net als andere bookstagrammers. Natuurlijk heb je niet persé Instagram nodig, je kunt ook met je eigen vriendengroep een readalong organiseren
Bookclub
Een bookclub/boekenclub/leesgroep lijkt erg op een readalong. Alleen waar de readalong vaak eenmalig is, of op basis van interesse, vindt een bookclub juist regelmatig plaats. Ook doen er vaak dezelfde mensen mee. Het is een ideale manier om gelijkgestemden te vinden, of zelfs nieuwe vrienden te maken. Ook met een boekenclub leest iedereen in eenzelfde periode hetzelfde boek, om er na afloop over te discussiëren. Dat kan online, via Slack of Zoom, in een boekenwinkel of bij iemand thuis. Die laatste twee natuurlijk pas als het allemaal weer makkelijk kan.
Een interessant voorbeeld van zo’n leesgroep is die van Femibooks, waar feministische boeken worden besproken. Om een bookclub te vinden, zou je op Instagram kunnen kijken. Maar denk ook eens aan je locale bibliotheek. Zin om bij een groepje te gaan maar niets in jouw buurt? Trek de stoute schoenen aan en richt zelf een leesclub op! Wie weet maak je vrienden voor het leven. Samen lezen is wel zo gezellig!
Dit bericht bekijken op Instagram
Readathon
Bij een readathon doet een (grote) groep mensen mee om in weer een bepaalde periode boeken te lezen. Bij een readathon wordt er echter niet vooraf een boek gekozen: iedereen bepaalt voor zichzelf welke boeken ze lezen. Soms kan er een thema aan een readathon vast zitten, soms is het gewoon: lees zo veel als je kan. Uitgeverij Blossom Books orginiseert jaarlijks (of soms vaker) een readathon. En wie nog meer? Wij!
Op de Instagram van Geekish hebben we tot dusver twee readathons georganiseerd. De Geekish24h Readathon en de Geekish48h Readathon. Je raadt het al: dit waren readathons van 24 en 48 uur lang. Vaak helpt een readathon om uit je reading slump te komen, of om je TBR stapel uit te dunnen.
Travelling Book
Relatief onbekend is de traveling book, oftewel het reizende boek. In een klein groepje lees je allemaal hetzelfde boek. Alleen: je leest het boek niet tegelijkertijd zoals bij een readalong of boekenclub. Je leest het allemaal na elkaar. Het leukste? Je leest allemaal exáct hetzelfde boek. Het raarste? Terwijl je het boek leest, maak je aantekeningen in het boek. Ben je klaar? Dan stuur je het boek naar de volgende persoon uit de groep. Je leest dus niet alleen het boek, maar ook elkaars aantekeningen, en dat kan redelijk hilarisch zijn.
Op de Instagram account van BookstagrammersNL kun je je regelmatig inschrijven voor een reizend boek. En ook hier geldt: je kunt dit altijd zelf organiseren, via internet of in je eigen vriendenkring. Zo krijgt samen lezen een hele andere dimensie.
Buddy Read
De laatste manier voor samen lezen die we uitlichten is de buddy read. Dit keer lees je niet in een groepje, maar met je buddy. Je leest samen hetzelfde boek en start op dezelfde dag. Samen maak je een planning: op welke datum heb je bijvoorbeeld tien hoofdstukken gelezen, en wanneer moet het boek uit zijn? Een buddy read kun je op diverse manieren starten. Plaats een oproepje, reageer op iemand anders, daag een vriend uit, etcetera.
Zelf las ik onlangs The Invisible Life of Addie LaRue via een buddy read. Ik keek erg op naar die dikke pil en juist door het ‘moeten’ lezen (ik wilde mijn buddy niet teleurstellen door niets te lezen), ging ik als een speer door het boek heen. Het is extra leuk om na afloop (of per hoofdstuk, net wat jullie willen) de gebeurtenissen te bespreken.
Samen lezen is leuker!
Hopelijk heb je inspiratie kunnen opdoen voor het lezen van je volgende boek. Mist er in dit overzicht nog een manier van samen lezen? Laat het dan zeker weten in de comments. We horen natuurlijk ook graag of je nog eens een Geekish readathon voorbij ziet komen, of dat wij ook een van de andere manieren moeten proberen. Een Geekish Bookclub misschien?