Een paar jaar geleden las ik alleen maar papieren boeken. Ik wilde er veel, en ik wilde er nog meer. Mijn boekenkasten puilden uit en ik vond het heerlijk. Zo veel boeken! Je had me met geen mogelijkheid aan zo’n onpersoonlijke, suffe ereader kunnen krijgen. Toen verhuisde ik, en deed ik behoorlijk wat boeken weg die ik toch nooit meer ging herlezen. Geen zorgen, ze gingen allemaal naar de kringloop, want boeken kan ik nooit echt weggooien. Twee jaar geleden kreeg ik voor mijn verjaardag een ereader, een prachtige Kobo Aura H20. En ik ging overstag. Ik had veel eerder digitaal moeten gaan lezen. En wat blijkt? Zowel een ebook als papieren boek hebben allebei hun eigen voordelen. Ik zet ze voor je op een rijtje, voor als jij nog een twijfelaar bent.
Vijf voordelen van het ebook
De prijs
Een van de grootste voordelen van digitaal lezen is toch wel de prijs. Ebooks zijn nu eenmaal (vrijwel altijd) goedkoper dan papieren boeken. Helemaal als je Engelse boeken leest; de digitale versie daarvan kan echt spotgoedkoop zijn. Zo kosten wat oudere thrillers vaak maar drie euro (of minder!) als ebook. Op Amazon staan er vaak zelfs boeken te koop voor maar een dollar, en dit zijn meestal nog best recente titels ook! Het is ook makkelijker om ebooks in de aanbieding te vinden dan papieren boeken. Dat komt natuurlijk vooral omdat de Wet op de vaste boekenprijs niet geldt voor ebooks. Het enige nadeel is dat een ereader natuurlijk wel kosten met zich meeneemt in aanschaf. Maar je kunt hem altijd voor je verjaardag vragen zoals ik deed!
Kobo Plus
Wil je helemaal losgaan met digitaal lezen, dan kun je overwegen een abonnement te nemen op Kobo Plus. Deze abonnementsservice kost je €9,99 per maand. Daarna kun je onbeperkt boeken lezen. Op dit moment staan er meer dan 280.000 titels op Kobo Plus; meer dan genoeg keuze dus voor iedereen. Binnen ieder genre zijn er boeken te vinden. Kobo Plus is dus vooral handig als je veel leest. Het fijne is dat je het abonnement altijd kunt stopzetten (en later weer gemakkelijk kunt opstarten), zodat je het bijvoorbeeld twee maanden activeert in je zomervakantie, om het daarna weer even uit te zetten. Tegenwoordig is er ook een extra abonnement waarbij je ook luisterboeken kunt kiezen. Zeg maar Kobo Plus Plus. Dat abonnement kost €12,99 per maand.
Handzaam
Vrijwel alle ereaders hebben een zeer handzaam formaat. Ze zijn ongeveer even groot, zo niet kleiner als een fysiek boek, maar een stuk minder dik. Daarom past je ereader makkelijk in een tas. Met een speciaal hoesje er om, bescherm je de ereader teggen krassen en andere beschadigingen. Het is heel makkelijk mee te nemen, en daarom extra praktisch voor mensen die bijvoorbeeld dagelijks/veel met het openbaar vervoer reizen. Het neemt net wat makkelijker mee dan een papieren boek en is ook meteen een stuk minder log. Niet alleen voor op reis is een reader handig: dankzij het formaat en gewicht is dit ook echt dé perfecte manier om te lezen in bad (mijn eigen Kobo ereader is zelfs waterdicht!) en in bed. Dankzij het ingebouwde licht (dat meestal aanpasbaar én dimbaar is), hoef je in bed bovendien geen extra lampje meer aan te doen. Ideaal!
Veel boeken op één plek
Op één ereader passen echt bizar veel boeken. Om nog maar een keer mijn eigen ereader als voorbeeld te gebruiken: die heeft een geheugen van 8GB, wat neerkomt op zo’n 6000 boeken. Nou, zo veel boeken ga ik in mijn leven niet meer lezen. Je kunt dus vrijwel ongelimiteerd ebooks kopen zonder ze weer van je ereader hoeven te verwijderen. Zo kun je van verschillende genres wat boeken kopen, en van verschillende auteurs. Op die manier heb je altijd keuze, als je even niet weet wat je volgende boek moet worden. En ja, ik zeg iedere keer kopen, want: DOWNLOAD GEEN GRATIS EBOOKS! Nooit! Dat is echt niet OK. Koop ze gewoon op legale wijze.
Meteen lezen
Als ik zin heb om een bepaald boek te lezen: ik koop het, download het naar mijn ereader en ik kan beginnen met het lezen van mijn nieuwe ebook. Heb ik een goede tip voorbij zien komen via een blog/Goodreads/social media? Met een druk op de knop koop ik dat boek. Het is echt súpersimpel om een digitaal boek te kopen en op je ereader te zetten. Ik kan via mijn Kobo zelfs rechtstreeks boeken kopen, al heb je dan geloof ik wel altijd een creditcard nodig. Het is al best vaak voorgekomen dat ik echt op dat moment een specifiek boek wilde lezen. Geen probleem! Met een fysiek boek moet je óf helemaal naar de winkel reizen, of moet je vaak een dag (of langer) wachten tot het met de post komt. Met een ereader kun je zelfs midden in de nacht nog een nieuw ebook aanschaffen.
Vijf voordelen van het papieren boek
Zintuigen
Boekenliefhebbers hebben het vaak over de geur van boeken en inderdaad: die geur is onmiskenbaar. Vooral de geur van oude boeken. Met een boekenkast vol boeken, heb je al snel die geur in huis. Ook andere zintuigen zijn natuurlijk belangrijk, en in het geval van papieren boeken met name de tast. Hoe fijn voelt het om een boek vast te hebben en door te bladeren, bladzijde voor bladzijde. Er gaat gewoon weinig boven het in handen hebben van een echt, tastbaar boek. En omdat dit verder niet echt binnen een categorie past noem ik dit voordeel nog even hier: papieren boeken hoeven nooit opgeladen te worden. Lege accu, wat is dat?
Volle boekenkast
Heel leuk, die 6000 boeken op je ereader. Maar je ziet ze niet. Het blijft bij één ereader, en niets daaraan laat zien hoe veel boeken je er op hebt staan. Hoe anders is een volle boekenkast? Je kan hem indelen op alfabet, op genre, of zelfs op kleur. Een boekenkast laat in één oogopslag zien wat voor lezer iemand is. Ik vind het dan ook altijd erg leuk om een boekenkast (of meer) bij mensen in de woonkamer te zien. Zelf heb ik een bescheiden boekenkast in de woonkamer, maar een enorme nerdcave (in tegenstelling tot een mancave…) op zolder, met kasten en planken vol met boeken. Heerlijk! Ik word vrolijk als ik mijn collectie zie. Een boekenkast kun je, als je dat leuk vindt, ook nog aanvullen met accessoires, Funko Pops en lichtjes.
Het oog wil ook wat
Special editions zijn gewoon altijd mooier in fysieke vorm. Een bijzondere kaft, mooie gekleurde pagina’s, extra content: prachtig! Een special edition koop ik dan ook altijd in papieren vorm. Het is niet alleen een fijn extraatje, het staat ook nog eens heel mooi in de boekenkast. De Folio Society heeft zeer fraaie special editions uitgebracht, en ook de Barnes & Noble Collectible Editions zijn supermooi. Laatst kocht ik bijvoorbeeld de special edition van Six of Crows. Ook een voordeel dat wel onder deze categorie valt: een papieren boek kun je laten signeren. Bij ebooks gaat dat toch een stuk lastiger…
Boekwinkels
Er gaat gewoon niets boven het eindeloos in een boekwinkel doorbrengen, covers bekijken en flapteksten lezen. Sommige boekwinkels hebben zitjes waar je vast in een boek kunt beginnen, en weer anderen hebben zelfs een ingebouwde koffiebar waar je je verse aanwinst meteen kunt gaan lezen. Iedere boekliefhebber heeft een favoriete boekenwinkel en een favoriet plekje in die winkel. Bovendien is het ook gewoon belangrijk om stenen winkels te supporten, want de grote webshops redden het toch wel. Zelf vind ik het ook erg leuk om in een voor mij vreemde stad een boekhandel te bezoeken, en vaak neem ik dan ook nog een boek mee. Dat is een dubbel leuk aandenken aan dat tripje: een boek én een tastbaar souvenir.
Bookstagram
Een ander overduidelijk voordeel van papieren boeken: ze zijn mooi op de foto te zetten. Op Bookstagram zie ik vaak de prachtigste foto’s voorbij komen, en uitzonderingen daargelaten zijn het altijd fysieke boeken en geen ereaders die op de foto staan. Een stapeltje boeken zet je alleen in papieren versie goed op de foto, met een ‘stapeltje’ ebooks kan dat toch echt niet. Op covers van papieren boeken zijn de kleuren helder en stralend, en de meeste ereaders zijn toch gewoon in zwart-wit, waarbij zelfs de cover van de boeken niet in kleur te zien is. Zelf doe ik af en toe ook een poging een mooie Bookstagram foto te maken:
Conclusie: ereader of tastbaar boek?
Zo zie je maar, voor zowel het ebook als het papieren boek zijn genoeg voordelen te bedenken. Er is geen ‘goede’ keuze. Er is ook niet maar één keuze. Als je op een ereader leest, wil dat niet zeggen dat je nooit meer papieren boeken leest. Ik lees zelf zowel digitaal als analoog. Boeken waarvan ik weet dat ik ze toch maar één keer ga lezen, koop ik als ebook. Special editions, boeken van mijn favoriete schrijvers en boeken die ik (waarschijnlijk) vaker ga lezen, blijf ik trouw als papieren versie kopen. Zo puilt mijn boekenkast niet uit, maar is hij juist gevuld met prachtige exemplaren, en boeken die voor mij extra betekenis hebben. Conclusie: kies vooral wat voor jou goed voelt. Veel leesplezier!
Bovenstaande is een affiliate banner. Bestel je iets via die banner, dan levert het ons een klein percentage op. Jou kost het niets extra’s.