De productie van X-Men: Dark Phoenix bracht nogal wat problemen met zich mee. Er moesten tal van reshoots komen nadat de film slecht werd beoordeeld door testpubliek. Verder zou het einde van Dark Phoenix veranderd zijn omdat het teveel leek op die van de succesvolle film Captain Marvel. De film werd een aantal keer uitgesteld, maar is nu eindelijk uit in de bioscoop. Sophie Turner speelt wederom de rol van de jonge Jean Grey. Verder keren onder andere Jennifer Lawrence terug als Mystique, James McAvoy als Charles Xavier en Michael Fassbender als Magneto. Dark Phoenix heeft niet erg goede kritieken ontvangen van recensenten, maar is de film echt zo slecht of valt het allemaal wel mee?
Waar gaat het over?
Tijdens een reddingsmissie in de ruimte wordt de mutant Jean Grey bijna gedood door een mysterieuze kosmische kracht. Ze overleefd het, maar bij terugkeer naar huis blijkt dat de kracht haar niet alleen enorm sterk heeft gemaakt, maar ook enorm instabiel. Jean worstelt met de vreemde kracht die binnen in haar zit. Ze heeft geen controle meer over haar krachten, wat anderen in gevaar brengt. Jean rent weg van de X-Men en wordt opgewacht door een groep aliens die graag haar krachten gebruiken om een nieuwe wereld te scheppen voor zichzelf. Intussen zoeken de X-Men een manier om weer nader tot elkaar te komen om zowel Jean als de wereld te redden.
Matige eerste helft
Het probleem van Dark Phoenix vindt vooral plaats in de eerste helft van de film. Er vinden vrijwel alleen dialogen plaats, wat natuurlijk prima is om informatie over te brengen, maar op een gegeven moment wordt het erg saai. Daarnaast wordt niet alle noodzakelijke informatie gegeven. Jessica Chastains personage blijft na de film nog altijd een mysterie. Haar naam komt slechts een enkele keer voor, maar als je even niet oplet, dan mis je het. De motivatie van de bad guys is ook erg onduidelijk en voelt een beetje zwak aan. Ze willen de kosmische kracht van Dark Phoenix gebruiken om de wereld te vernietigen. Dat hebben we al vaker gehoord natuurlijk. Er is te weinig diepgang, waardoor Chastain ook niet de kans krijgt om een goede slechterik te zijn. Dat is jammer.
Op zich doet de cast het prima, maar het voelt soms een beetje alsof ze gedwongen waren om op de set aanwezig te zijn. Wellicht dat het passieloze acteren komt door het feit dat het materiaal niet echt voldoening geeft om mee te werken. Sophie Turner doet haar uiterste best als de gecompliceerde Jean Grey, ware het niet dat haar personage flink afgezwakt is. Ze kent slechts drie emoties. Boos, verdrietig en verward. Er is verder geen moment dat haar ware intelligentie en potentie naar voren komt. Geen enkel personage wordt dieper uitgewerkt, maar gezien het feit dat de film letterlijk naar Jean vernoemd is, hadden we daar wel meer van verwacht.
De laatste helft van de film is een stuk beter. De actiescènes zijn prima, al zijn de aliens niet echt waardige tegenstanders voor de mutanten. In ieder geval was dit het punt dat de film weer een beetje de aandacht wist te trekken. Het einde van de film is enigszins anti-climatisch, maar tegen die tijd waren mijn verwachtingen in ieder geval dusdanig bijgesteld dat ik het niet eens meer zo erg vond.
Conclusie
Dark Phoenix is een matige afsluiter voor de X-Men van FOX. Het is niet de meest slechte film die er is, maar zeker ook geen goede. In de laatste jaren zijn we erg verwend met uitstekende superheldenfilms. Een film als deze zou daar niet meer tussen mogen passen. Hopelijk weet Disney de X-Men in de toekomst meer recht te doen.