Recensie: Undercover is een serie van topniveau

Laten we even eerlijk zijn. De meeste Nederlandse big budget-films zijn niet van een bijzonder hoog niveau. Uitzonderingen daargelaten, waren de meeste films die in de bioscopen uitkwamen romcoms, een genre dat al langere tijd uitgestorven is in de rest van de wereld. Nederlandse films vissen telkens in een vijver van dezelfde acteurs. Hierdoor is er geen variatie en dat is ontzettend jammer. Qua series doen we het iets beter. Zo was Penoza een prima serie, om maar iets te noemen. Streaminggigant Netflix sloeg ons land langere tijd over als het aankwam op Nederlandstalige Netflix Originals. Maar daar is verandering in gekomen met de Belgisch-Nederlandse productie Undercover. De serie heeft een topcast met onder andere Tom Waes, Anna Drijver, Frank Lammers en Elise Schaap in de hoofdrollen. De serie won op het Cinequest Film Festival al de juryprijs voor beste serie. Maar is deze serie het waard om te kijken?

Waar gaat het over?

De Belgische Federale politie is een van de grootste wereldwijde XTC-netwerken op het spoor. Aan het hoofd van dit netwerk staat de Nederlandse Ferry Bouman (Lammers). Ondanks zijn rijkdom spendeert de drugsbaas het grootste deel van zijn tijd in een eenvoudig chalet op een camping in het Belgische Lommel. Bouman is ongrijpbaar, en dus besluiten de Belgische en Nederlandse politie om samen te werken. Ze sturen hun twee beste undercoveragenten, de Belgische Bob Lemmens (Waes) en Nederlandse Kim de Rooij (Drijver) als koppel naar de camping. Hun missie is duidelijk. Ze moeten weten te infiltreren in het leven van Bouman en zijn vrouw Danielle (Schaap) en hun vertrouwen winnen. Alleen zo kunnen de criminelen gepakt worden. Het gaat echter niet allemaal volgens plan.

Serie van hoog niveau

Het eerste wat opvalt aan Undercover is dat het een serie is van een hoog niveau. De serie kan zich wat dat betreft meten aan internationaal succesvolle thrillers. Dit komt vooral door de excellente cast en het enorm goed geschreven verhaal. De serie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, al zijn veel elementen uiteraard aangedikt voor dramatisch effect. Dan nog voelt het allemaal echt aan. Lammers kennen we vooral als de vrolijke vader in de Jumbo reclames, maar hij laat in Undercover zien dat hij meer in huis heeft dan alleen maar grappig zijn. Elise Schaap doet het ook prima als zijn ietwat domme vriendin Danielle. Het is vooral knap als je nagaat dat ze vlekkeloos een Brabants dialect spreekt, terwijl ze zelf uit Rotterdam komt. Anna Drijver en Tom Waes hebben een goede chemie en weten ook hun gecompliceerde personages goed neer te zetten.

In de serie wordt zowel Vlaams als Brabants gesproken. Als een geboren en getogen Brabander vond ik het verfrissend om mijn eigen dialect in een serie als deze terug te horen. Normaal wordt de voorkeur gegeven aan ABN, terwijl iedereen weet dat Brabants veel leuker klinkt.

Undercover weet je vanaf het begin af aan mee te sleuren in het verhaal. Natuurlijk gaat de infiltratie niet van een leien dakje en zijn er veel momenten waardoor je op het puntje van je stoel zit. Het scenario is top en de wendingen zijn verrassend. Ik heb me in ieder geval geen moment verveeld tijdens het kijken.

Conclusie

Voor fans van thrillers is Undercover een must-see. De personages zijn goed ontwikkeld, het verhaal is top en ook de cast is geweldig. Kortom, een aanrader!

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.