Recensie Tik Tak: interessant plot met matige uitwerking

Ik was op zoek naar een originele thriller om even snel tussendoor te lezen. Ik probeer momenteel namelijk ook een fantasy-trilogie te lezen maar ik worstel met het laatste deel. Het is een supergave trilogie (ik laat even in het midden welke) maar het derde boek leest momenteel even als trage poep. Daarom moest ik iets geheel anders lezen. Dankzij mijn Kobo e-reader kan ik gelukkig met een druk op de knop meteen een nieuw boek kopen, wat een uitkomst! Deze zoektocht bracht me naar de thriller Tik Tak van Chris McGeorge. De flaptekst klonk intrigerend. De reviews waren gemengd, maar ik hoopte dat ik aan de positieve kant van de schaal zou belanden. Helaas, Tik Tak maakte mijn verwachtingen niet geheel waar.

Tik Tak is uitgegeven door Luitingh-Sijthoff en is een vertaling van Guess Who.
Dit boek is vertaald door Marion Drolsbach.

Tik Tak? Klinkt als een peuterprogramma

OK, dat is flauw. Want Tik Tak ís een (oud) peuterprogramma. Maar het is natuurlijk ook het geluid van een tikkende klok en daar draait een groot gedeelte van dit boek over. De tijd die wegtikt terwijl het hoofdpersonage een moord moet oplossen, of anders… Goed, hier is de flaptekst die het beter uitlegt dan ik:

Tik Tak van Chris McGeorge is de perfecte thriller voor fans van Daniel Cole, M.J. Arlidge en Ruth Ware. Chris McGeorge: de nieuwe koning van de locked room mystery.
Als 11-jarig jongetje loste Morgan Sheppard de moord op zijn wiskundeleraar op, terwijl iedereen dacht aan zelfmoord. Nu, 25 jaar later, wordt hij wakker, geboeid aan een bed in een onbekende hotelkamer, met vijf vreemden die ook net ontwaken. In de badkamer ligt een lijk. Op de tv verschijnt een man met een masker op. Sheppard krijgt de opdracht om binnen 3 uur de moord op te lossen, anders zal iedereen sterven. De moordenaar blijkt een van de aanwezigen te zijn, maar het is onduidelijk wie…
Tik Tak is een rollercoasterthriller die je vanaf de eerste bladzijde te pakken heeft.

Verwacht geen Saw-achtige taferelen. Ik las een aantal recensies die Tik Tak vergelijken met Saw. Maar dat slaat als een tang op een varken. De enige overeenkomst is dat in Saw twee vreemden wakker worden in een kamer met een lichaam. That’s it. Het plot van Saw is duizend keer anders én Saw is behoorlijk wat enger en bloederiger. Dus nee, die vergelijking gaat er bij mij niet in. Tik Tak probeert een soort psychologische thriller te zijn: wie van de vijf is er te vertrouwen en wie niet?

Helaas krijgen alle andere personages (op Morgan Sheppard na) amper aandacht, waardoor er twee dingen mis gaan. Ten eerste krijg je zo als lezer geen enkele band met de personages, waardoor het maar weinig uitmaakt wat er met ze gebeurt. Ten tweede komt het hele psychologische spelletje zo niet naar voren. Je weet te weinig over de vier mogelijke daders, waardoor iedereen ongeveer even verdacht blijft.

Ik had vanaf het begin een hoofdverdachte en ik bleek nog gelijk te hebben ook. Ik had het supertof gevonden als je als lezer constant op het verkeerde been werd gezet. Maar zo’n boek was Tik Tak niet. Alles draaide om Morgan Sheppard, niet om het oplossen van de moord of om de andere personages.

Natuurlijk is er ook een plottwist

Tik Tak zou geen goede thriller zijn als er geen plottwist in het boek zat. Die twist zit hem niet in de hotelkamer. Die hele verhaallijn was teleurstellend en daar zat juist zo veel meer in. Als dit een potje Cluedo was geweest, dan had ik snel de dader en de locatie gevonden. Nee, de plottwist zit hem ongeveer middenin het boek, in de flashbacks die af en toe terugkomen. Die flashbacks geven meer informatie over Morgan Sheppard en waarom hij is geworden wat/wie hij nu is: een verslaafde tv-presentator die zelf weinig doet.

Het is altijd leuker een boek te lezen zonder vooraf veel te weten, dus verder dan dat er een plottwist is, geef ik niets weg. Maar ik moest wel even twee keer met mijn ogen knipperen. Huh? Dàt had ik even niet aan zien komen! Helaas komt er daarna in de flashbacks ook een hoop voorspelbaarheid om de hoek kijken. En dat is ook wel een probleem met Tik Tak: alles wordt zo gruwelijk uitgekauwd. Een ‘toevallige’ cijfercode? Natuurlijk komt die later in het boek terug. Er is zelfs een scène waarin Sheppard water drinkt: hij neemt een slok, hij slikt het door, het water gaat zijn slokdarm door… Uuuh, ik weet wel hoe water drinken werkt. Dat neemt zo veel vaart het het verhaal, en dat is jammer. Show, don’t tell zeggen ze dan.

Conclusie

Het plot van Tik Tak is echt supertof bedacht, alleen vond ik de uitwerking van het gedeelte in de hotelkamer erg zwak. Het helpt ook niet dat Morgan Sheppard een onbetrouwbare klootzak is en dat je te weinig te weten komt over de andere personages. Zo leef je amper mee met iedereen. De plottwist in het midden is wel erg gaaf. Wat superfijn is aan Tik Tak is dat het als een film leest, je kunt alles zo inbeelden. Het leest ook echt heel erg snel weg, ook dankzij de goede mix tussen heden en verleden.

Tik Tak is het debuut van de 26-jarige Chris McGeorge en laten we wel wezen: er is genoeg mis met dit boek maar als je bedenkt dat dit zijn eerste boek ooit is, is dat superknap. Ik denk dat we nog veel kunnen verwachten van deze auteur. Dit boek is misschien niet alles wat ik er van verwacht had, maar ik ga McGeorge zeker wel in de gaten houden. Zijn ideeën en de vaart in zijn boek geven hoop voor zijn tweede boek. Now You See Me wordt in het Engels in februari 2019 verwacht, en ik ga er van uit dat dit boek ook weer vertaald gaat worden. De tagline is in ieder geval veelbelovend: Six people went in. Only one came out… 

Tik Tak

Origineel met matige uitwerking
2.9

Plot

3.0/5

Personages

2.0/5

Voorspelbaarheid

2.5/5

Plottwist halverwege

3.5/5

Schrijfstijl

3.5/5

Goed

  • Originele setting
  • Gave plottwist

Niet zo

  • Geen aandacht voor andere personages
  • Hotelkamer gedeelte is voorspelbaar

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.