Een nieuwe spionage thriller, zowel in boekvorm als in de bioscoop. Binnenkort draait Argylle, gebaseerd op het gelijknamige boek van Elly Conway in de bioscoop. Maar waarom heeft Matthew Vaughn (The King’s Man) op voorhand al een film geproduceerd die op een boek gebaseerd is terwijl de auteur nog zo onbekend is? En is het boek het lezen waard voordat je de film bekijkt? Meer daarover lees je hier.
Waar gaat Argylle over?
De droom van een Russische oligarch om zijn land in volle glorie te herstellen, brengt de wereld tot op de rand van de afgrond. Meesterspion Frances Coffey, een levende legende binnen de CIA, is de enige die het tij nog kan keren. Maar om haar plan te doen slagen, heeft ze iemand met heel specifieke kwaliteiten nodig.
Argylle is een man met een duister verleden en Coffey weet hoezeer hij daarmee worstelt. Maar ze weet ook dat hij juist dáárdoor de vaardigheden bezit die haar team nodig heeft. En dus zit er maar één ding op: alles op alles zetten om van deze outsider een spion te maken.
Zijn training voert Argylle van de jungle in Thailand naar de boulevards van Monaco, en van de kloosters op Oros Athos tot een vergeten grot diep in de bergen. Een levensgevaarlijke reis die hem eindelijk de juiste richting kan geven in zijn leven, maar die hem ook zijn leven kan kosten…
Wie is Elly Conway?
Het mysterie rondom de auteur van het boek, Elly Conway, is een heel eigen leven gaan leiden op TikTok. Aangezien er erg weinig informatie rond de auteur bekend is, niet eens een auteursfoto, gaan veel mensen ervan uit dat het om een pseudoniem gaat. Een pseudoniem van een welbekend persoon. Want… ze zou uit New York komen, Argylle is haar eerste boek, werd in verschillende talen in dezelfde maand uitgebracht én er is al een film op gebaseerd… Waarom zou een grote productiemaatschappij een film baseren op een boek van een onbekende auteur? Verschillende hints rondom het boek en de film hebben fans doen geloven dat Elly Conway een pseudoniem zou zijn van Taylor Swift. En daar hebben zij een hoop redenen voor, zo stelde website The Tab daarvoor een lijstje op met o.a. overeenkomsten wat betreft de kat, de bijbehorende tas en een specifieke haarstijl.
Argylle start traag
Hoewel de introductie van Argylles personages enigszins vlot en interessant verloopt, zwakt het verhaal daarna behoorlijk wat af. Er is veel praat rondom allerlei gebeurtenissen die wel of niet iets te maken kunnen hebben met (andere) werkzaamheden van Frances Coffey en het is nog maar de vraag hoe Argylle precies in dit verhaal gaat passen. Uiteindelijk blijkt dat Coffey interesse heeft in Argylle om voor haar te gaan werken, maar het duurt een tijd voordat duidelijk wordt wat hun eerste missie gaat zijn. Zijn training vooraf is ook nog een stuk opgenomen in het boek, waardoor het uiteindelijk even duurt voordat er echt meer actie plaats gaat vinden.
Veel termen en veel personages
Door de vele wisselende perspectieven komen er veel verschillende personages aan bod. Sommige hoofdstukken zijn hierdoor wat korter, waardoor het verhaal op den duur wel iets vlotter verloopt. Maar door de wisselingen zorgt het er ook voor dat je soms weer uit het verhaal gehaald wordt. Argylle komt veel verschillende mensen tegen, iedereen heeft zijn of haar zinnen ergens op gezet en er zijn meer mensen bij betrokken dan je zou denken. Hierdoor komen er behoorlijk wat namen, termen en landen voorbij die al dan niet een rol verder in het verhaal gaan spelen. Het team waarin Argylle zich uiteindelijk bevindt, is wel sterk neergezet. De meeste personages hebben eigen karaktertrekken waardoor ze wel realistisch overkomen.
De puzzelstukjes vallen op hun plek
Naarmate het plot zich verder ontwikkelt en de rode draad van het verhaal duidelijk wordt, vallen er steeds meer puzzelstukjes op hun plek. De missie waar Argylle aan mee doet krijgt eindelijk een doel, waardoor de tweede helft een stuk interessanter en spannender is om te lezen. De ene ontwikkeling vloeit over in de ander en zo blijkt dat al die namen, termen en landen uiteindelijk toch meer met elkaar te maken hadden dan je in eerste instantie dacht. Toch blijft de auteur er een handje van hebben om hier en daar wat meer informatie en details te delen dan soms nodig lijkt. De momenten waarop de actie er dan daadwerkelijk in zit, is het boek moeilijk weg te leggen. Er is regelmatig sprake van (letterlijk) explosieve gebeurtenissen en dan komt het spionage gedeelte ook echt naar voren.
Conclusie
Argylle is een traag opgebouwde spionage thriller. De eerste helft bevat vrij veel extra informatie waarvan de noodzaak pas later in het verhaal terugkomt. De tweede helft bevat meer actie en is daardoor interessanter om te lezen.
Van boek naar film?
Argylle het boek is in verschillende landen pas begin januari verschenen, maar Matthew Vaugn liet zich door deze explosieve spionage thriller inspireren voor zijn nieuwe film met in de hoofdrol Henry Cavill, John Cena en Bryce Dallas Howard. In de trailer zijn enkele beelden te zien die overeenkomsten hebben met gebeurtenissen uit het boek. Maar in de film is al één element dat in het boek niet zat, namelijk: de auteur (en haar kat). Daarnaast heeft Matthew Vaugn nog een comedy element eraan toegevoegd dat in het boek in elk geval nergens te bekennen is. Dus ik ga me laten verrassen in de bioscoop in februari.