Picture this: een politieagent die van de ene op andere dag een gave krijgt waarmee hij letterlijk een andere kijk op de wereld krijgt. Namelijk niet alleen die van ons, maar ook die van de Halfwegen. Halfwegen zijn mensen die zijn overleden, maar nog onafgemaakte zaken hebben op aarde. Hij heeft niet alleen nieuwe gave gekregen, maar ook een nieuwe missie. Hij dient halfwegen te helpen, maar ook de mensheid. Dat is het basisconcept van De sleuteldrager.
De sleuteldrager van auteur Charlotte de Winter is gecategoriseerd als magische thriller. Deze recensie maakt deel uit van de blogtour voor dit boek. Wij ontvingen een exemplaar in ruil voor onze eerlijke mening.
Waar gaat De sleuteldrager over?
De 33-jarige Schotse rechercheur Moordzaken, Finlay Reid, krijgt onverwacht de gave om in iemands herinneringen en gedachten te komen. Hiermee moet hij een Halfweg, een overledene die op aarde blijft ronddolen, helpen om door te gaan.
Hij weigert koppig die gave te gaan gebruiken, hij heeft genoeg aan zijn hoofd met het onderzoek naar de brute moord op een Engelse wetenschapper. Diens vrouw, Robyn Ashton, is hoofdverdachte, maar hun eerste ontmoeting verloopt heel anders dan hij verwacht had.
Tijdens het onderzoek wordt hij echter op pijnlijke wijze geconfronteerd met Damier, een levensgevaarlijke crimineel, die zich niet laat hinderen door het feit dat hij al dood is. Finlay moet met grote tegenzin zijn gave gaan inzetten om het complot achter de moord te doorgronden. En om het zelf te overleven.
De sleutel(s) tot een goed verhaal
De sleutel tot een goed verhaal is vaak toch wel een pakkend begin, die miste in dit boek een beetje. Er werd regelmatig van tijd en perspectief gewisseld, nog zonder dat er een duidelijke introductie voor het verhaal was geweest. Er werden nieuwe woorden geïntroduceerd, de namen van personages komen hierin terug en de overmatige wisselingen hielpen niet om het overzicht te bewaren.
Het uitdiepen van de oorsprong van de Kai was misschien ook leuk geweest. Het zou overzichtelijker zijn geweest als er bijvoorbeeld begonnen werd met maximaal twee verhaallijnen. Of dat verschillende perspectieven zijn of verschillende tijden, maakt dan niet uit. Ook tijden, data en locaties aan het begin van een hoofdstuk, hadden dingen kunnen ophelderen. De timing van perspectief- en/of tijdwisselingen is in een verhaal zo gezegd ‘key’.
De dragers van het verhaal
Tempo
De sleuteldrager werd gedragen door enkele elementen. Zo heeft het boek op een gegeven moment een fijn tempo. Dit is vooral te merken aan de timing van bepaalde gebeurtenissen en perspectief- of tijdsverandering, Wanneer je merkt dat je een klein beetje interesse verliest, gebeurt er precies op zo’n moment iets waardoor je weer wilt doorlezen. De (mini-)cliffhangers houden het verhaal zeker spannend en weten er daardoor dus weer tempo in te brengen.
De sleutelpersonages
Ondanks dat de personages niet enorm uitgediept zijn wat betreft achtergrond, zijn ze wel herkenbaar en duidelijk geschreven. Bij alle personages kan je als lezer wel iemand voor de geest halen die daarop lijkt, ofwel fysiek, ofwel qua karakter.
De balansdrager
Er is een fijne balans tussen (onbelangrijke) dingen overslaan en juist stilstaan bij (belangrijke) details. Hierdoor krijgt het verhaal meer consistentie, maar ook zeker meer duidelijkheid. Doordat er steeds meer steeds meer sleutels in de juiste sloten vielen blijf je als lezer geboeid tot op de laatste bladzijde. Het einde is redelijk open, dus zeker mogelijkheid tot een vervolg.
Conclusie
De sleuteldrager weet met een oud recept een nieuwe invalshoek te bereiken. Uitverkorene en geesten kennen we, maar nog niet op deze manier. Na een ietwat chaotisch begin van het verhaal dat (te) vaak van perspectief verandert, verloopt de rest van het verhaal op een fijne en gebalanceerde manier. De personages zijn sterk en duidelijk neergezet en het tempo dat het verhaal krijgt op eenderde van het boek, blijft stevig aanhouden tot het eind.
Deze recensie is geschreven naar aanleiding van de blogtour van uitgeverij Zilverbron. Ben je benieuwd naar de andere recensies? In de afbeelding vind je de andere deelnemende bloggers.
Ben je door deze recensie nou al enthousiast gemaakt? Dan is het boek ook gewoon al te koop via uitgeverij Zilverbron.