Tijdens Moxcon 2021 heb ik Rifugio uitgelegd gekregen van maker Niels Pieterse zelf! Dat is doodeng en episch tegelijk. Wat nou als ik het niet meteen begrijp of als ik een domme zet doe? Dan staat hij ernaast om me uit te lachen! Of om me tips te geven zodat ik snel leer welke strategie werk… Kortom: genoeg om te reviewen!
Hoe werkt Rifugio?
Catan maar dan helemaal anders
Rifugio is een bordspel dat je met twee tot vijf spelers kunt spelen, en er is een uitbreidingsset! Het voelt een beetje als Catan met alle hexagonen, dorpjes, bossen en bootjes (de uitbreiding die ik nog niet geprobeerd heb). Het werkt eigenlijk helemaal anders. Bij Catan ligt het hele spelbord al klaar voordat je gaat spelen, terwijl je tijdens Rifugio het bord juist opmaakt tijdens het spelen. Deze trend van je eigen bord of dorp of wereld bouwen, proefde ik in meer spellen die ik op Moxcon 2021 tegenkwam trouwens. Dus je begint met alle spelers op één tegeltje en dan…
Bergen bouwen en beren beïnvloeden
Het eerste dat je doet tijdens je beurt, is het speelbord uitbreiden. Je gaat namelijk met z’n allen een berg bouwen. De hexagonen mogen maar op specifieke manieren naast elkaar (gras naast bos, bos naast berg, berg naast sneeuw etc.) en daardoor ga je proberen een sneeuwtop te bereiken. Die levert namelijk de meeste punten op. Onderweg kun je nog bloemen plukken, watervallen bekijken en hertjes spotten die ook allemaal punten opleveren. Het doel van Rifugio is namelijk zo veel mogelijk punten verzamelen en dat moet je op een tactische manier doen.
Naast lopen, bouwen en punten verzamelen, kun je namelijk ook hutjes plaatsen. Dat zijn de rifugio’s. Als er iemand in jouw hutje refuge zoekt, krijg je daar ook weer punten voor. Je moet andere spelers dus eigenlijk proberen te dwingen langs jouw hutje te lopen. Hoe doe je dat dan? Door beren op de weg te zien! Met beren kun je zorgen dat jouw hutje de veiligste weg is. Het voelt misschien counter intuitive, maar je wil je hutje dus tussen de beren hebben. Beren leveren namelijk minpunten op, dus de kans is groot dat iemand jouw punten gunt in plaats van er zelf op achteruit te gaan en de beren opzoekt. Je wil beren dus zelf vermijden en toch dicht bij je hutje hebben.
Nog een manier om jouw hutje aantrekkelijk te maken, is voorkomen dat mensen een pad naast jouw hutje kunnen bouwen. Je wil dat ze er niet omheen kunnen, letterlijk. Dit kun je dus met beren doen, door iets aantrekkelijks aan de andere kant van je huisje te leggen (een sneeuwtop of bloem bijvoorbeeld) of door een ‘zwart gat’ te maken. Dat is een plek waar geen hexagoon meer mag komen te liggen, omdat de hexagonen niet op elkaar aansluiten (bos naast sneeuw of gras naast berg bijvoorbeeld). Klinkt dit allemaal nog een beetje vaag? Kijk dan vooral het instructiefilmpje van Niels zelf! Daarin legt hij ook uit wat de Rifugio voetjes betekenen en hoe de puntentelling werkt. Ik heb het verzamelen van sets namelijk nog niet eens benoemd!
De maker van Rifugio ontmoeten
Niels Pieterse heeft mij en wat vrienden dus zelf allemaal tips gegeven. Ik kreeg zelfs complimenten over een set die het onmogelijk maakte om nog om een van mijn hutjes heen te kunnen! De sfeer van Moxcon 2021 en hoe sympathiek Niels zelf is, hebben er enorm aan bijgedragen dat Rifugio mee naar huis is gegaan. Toegegeven, de korting hielp ook. En het artwork is adorable! Ik heb nog steeds discussies over de non-hert-non-vlinder in de dierenset. Is het een bruine geit of een konijn met een hemaworst op het hoofd? Niemand die het weet en dat maakt het extra interessant. De Italiaanse namen van bergtoppen en watervallen enzo zijn ook heel sfeervol! Complimenten voor hoe Rifugio bedacht is. Er zijn niet voor niets toernooien waarin echte strategen helemaal los kunnen. Niels noemde zelf wel dat je met geluk ook een heel eind komt gelukkig 😉
Rifugio is een welkome hersenkraker
Rifugio is een bordspel dat elementen combineert van het bord zelf naar je hand zetten, je poppetje tactisch bewegen en strategisch vooruit denken. Ga je voor een bergtop als eerst bereiken of wil je toch een set proberen compleet te maken? Of wil je je tegenstander toch liever dwarsbomen? Omdat het bord ieder spel anders is en je diverse tactieken kunt toepassen, is dit een ontzettend gevarieerd spel, helemaal als je de uitbreidingsset erbij pakt. De rollen kunnen ook binnen een paar seconden omdraaien! Dan sta je eerst vier punten voor en daarna ineens twee achter Je moet scherp blijven. Het duurde even voordat ik het echt goed begreep, maar nu word ik er zeker enthousiast van.