Recensie: De kroon en het hart zit vol paarden en verrassingen

Jullie hebben het al zo vaak van mij gehoord: ik ben dól op koninklijke boeken. De beminde, Her Royal Highness en De prins en de naaister zijn allemaal op mijn lijf geschreven. Dat is precies de reden dat ik benieuwd was naar De kroon en het hart, geschreven door Jana Hoch. Het is het eerste deel in een nieuwe serie, waar volgend voorjaar al het tweede deel van verschijnt. Een verhaal met een prins kan bijna niet misgaan! In het begin moest ik hier erg inkomen, maar uiteindelijk heb ik heel erg genoten van dit boek. Lees snel verder voor mijn volledige recensie.

De kroon en het hart is uitgegeven door Best of YA en is een vertaling van Royal Horses Kronenherz. Het boek is vertaald door Ans van der Graaff. Wij ontvingen een recensie-exemplaar in ruil voor onze eerlijke mening.

Waar gaat De kroon en het hart over?

De kroon en het hartGrace zou wel willen verdwijnen: weg van school en weg van haar vrienden die haar hebben laten zitten. Daarom komt haar zomerstage in de stoeterij van de koninklijke familie precies op het juiste moment. Ze heeft niet zoveel met paarden en nog minder met prinsen en prinsessen, maar zo wordt ze tenminste niet meer geconfronteerd met alles wat er gebeurd is. Alleen krijgt ze al op de eerste dag ruzie met Edward, de paardentrainer. Hij vermoedt dat Grace een geheim heeft en haalt alles uit de kast om erachter te komen wat het is. En alsof dat nog niet erg genoeg is, komt kort na deze aanvaring prins Tristan aan bij het koninklijke buitenverblijf en zet hij Grace’ leven helemaal op z’n kop. Veel te laat beseft ze dat ze verliefd is geworden… en ook nog eens op een jongen bij wie ze eigenlijk ver uit de buurt zou moeten blijven.

Een moeizaam begin

De eerste paar hoofdstukken van De kroon en het hart trokken me niet zo aan. Ik begreep niets van wat er met Grace aan de hand was en de personages spraken me bepaald niet aan. Vooral Edward vond ik echt een lul… Pas later, toen er steeds meer puzzelstukjes vrijgegeven werden, werd ik verliefd op dit boek. En op de personages! De schrijfstijl werd steeds beter en de spanning werd langzaam maar zeker opgebouwd. Je verwacht het misschien niet, maar een aantal gebeurtenissen uit dit boek laten je twijfelen aan alles. Op een gegeven moment was ik zelfs zo geschokt dat ik alleen nog met open mond verder kon lezen! Het begin was dus stroef, maar na 200 pagina’s wil je het boek nóóit meer wegleggen.

Paardenkennis afwezig? Geen probleem!

Ik weet ab-so-luut niets van paarden. Ze hinniken, ze hebben een hoofd en ze slapen staand. Veel verder kom ik oprecht niet. Daardoor was ik een beetje bang voor De kroon en het hart, omdat het zich volledig afspeelt op een stoeterij (wat dus blijkbaar een paardenfokkerij is). Het viel me echter alles mee, want Grace zelf weet ook niks van paarden af! Ze leert hoe ze de paarden moet verzorgen, hoe ze met ze kan communiceren en zelfs hoe ze de paarden kan berijden. Gaandeweg leren we samen dus steeds meer over paarden. Ik ben de dieren hierdoor ook echt gaan waarderen en ik zie nu in hoe mooi en bijzonder paarden blijken te zijn!

Is De kroon en het hart een aanrader?

Dit boek is heerlijk om te lezen, zowel voor paardenkenners als voor mensen die nog nooit een paard van dichtbij hebben meegemaakt (zoals ik). Ik genoot zoals gewoonlijk ontzettend van de koninklijke personages, en ook de andere personages werden steeds leuker om over te lezen. De schrijfstijl was in het begin wat moeizaam, maar gaandeweg ontstond er een spanningsboog die je uren vasthield! Ik raad De kroon en het hart dan ook zeker aan! En wat ook heel leuk is, is dat het volgende deel (De kroon en de droom) al volgend voorjaar verschijnt!

De kroon en het hart

Leuk en verrassend verhaal
3.75

Personages

4.0/5

Plot

3.5/5

Schrijfstijl

3.5/5

Setting

4.0/5

Goed

  • Goede plottwist
  • Heerlijk koninklijk 🙂
  • Makkelijk te volgen

Niet zo

  • Schrijfstijl heeft een opbouw nodig
  • Moeilijk in te komen

Laat een reactie achter

Imke

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.