Sommige mensen houden van spellen waar je tegen elkaar moet strijden. Anderen werken graag samen. Maar soms heb je spellen waarbij beide elementen worden samengevoegd. Stop er dan ook een eeuwenoud huis in en hoogverraad van een van de spelers, en dan heb je Betrayal Legacy. Dit is de Legacy versie van Betrayal at the House on the Hill. Het verschil is dat je bij de legacy versie een verhaal speelt die dertien hoofdstukken heeft. Ieder scenario duurt toch wel ruim twee tot drie uur, dus met dit spel ben je wel eventjes zoet. Ideaal voor liefhebbers van horrorgames (zonder al te eng te zijn) en als je een vast clubje hebt met wie je dit spel kunt spelen.
Waar gaat Betrayal Legacy over?
Betrayal Legacy bestaat uit een proloog en een verhaal van dertien hoofdstukken die plaatsvinden over verschillende decennia. Spelers representeren een familie, waarbij iedere beurt een lid van de familie meedoet aan het verhaal. Soms zal een oudere versie van een familielid verdergaan in het verhaal (als ze het overleven) of hun nageslacht.
Je vraagt je natuurlijk af: waarom zou iemand iedere keer weer een bezeten huis bezoeken? Vooral aangezien er verschrikkelijke dingen gebeuren in het huis. Laten we zeggen dat het nieuwsgierigheid is. Want deze keer komen ze er vast ongeschonden uit…
Hoe zit Betrayal Legacy in elkaar?
Betrayal Legacy is een spel gedreven door een narratief, met elementen die de geschiedenis van de voorgaande rondes weet vast te leggen. Soms vind je bijvoorbeeld een handig wapen en kun je dat erfgoed maken. Deze kun je dan weer meenemen naar de volgende ronde. Als iets erfgoed is, dan krijg je er ook nog een mooie bonus bij. Niet alleen de wapens keren steeds terug. Ook kunnen er personages terugkeren, of zelfs geesten uit het verleden.
Het idee van het spel is heel simpel. Het hoofdstuk opent met een inleiding. Er worden enkele tegels al neergelegd. Bij de meeste hoofdstukken verkennen de spelers eerst het huis. Er kunnen dan events plaatsvinden, items gevonden worden of omens worden ontdekt. Na iedere omen moet er worden gerold. Rol je vijf of hoger? Dan begint de haunt en wordt bekend wie de verrader is. Of juist niet…
Het leuke aan de haunts is dat het van tevoren nooit te voorspellen is wie de verrader gaat zijn. Soms is het zelfs niet bekend wie de verrader is. Bij zulke haunts komt er een psychologisch aspect kijken. Ik ben niet de verrader, dus wie dan wel? Waarom beweert die ander dat hij het niet is? Het kan niet anders dan dat hij de boel wel belazerd! Dat maakt het leuk en zorgt voor de nodige spanning.
Nieuwe elementen
Iedere speler heeft een bord met een familiewapen. Hier worden eigenschappen op weergegeven. Dat zijn might, speed, knowledge en sanity. Komt er eentje op rood, dan ben je dood als de haunt is gestart. Hoe hoger je traits, hoe makkelijker het wordt om bijvoorbeeld dingen te ontdekken of om je te verweren tegen vijanden. Toch is het omhoog halen van die traits niet altijd even makkelijk. Er zijn genoeg krachten die je tegenwerken.
Daarnaast worden er ook steeds weer nieuwe elementen aan het spel toegevoegd. Dit kunnen nieuwe kamers in het huis zijn, nieuwe wapens, maar ook elementen die je helemaal niet aan had zien komen. Het gevaar bij een spel als deze is dat je te snel in de herhaling schiet. Door steeds iets nieuws en verrassends aan het spel toe te voegen, blijft het leuk.
Het enige probleem is wel dat je lang moet wachten als je met vijf spelers speelt. Iedereen is natuurlijk strategisch aan het nadenken en hebben een heel aantal acties te voltooien. Dan kan het zo zijn dat je best wel even niets aan het doen bent. Ook als je gestorven bent, ben je niet altijd meer onderdeel van de actie. Op dat moment is het wel saai om te wachten tot een potje voorbij is. Maar dat is maar een klein detail. Over het grote geheel is Betrayal Legacy een fantastisch spel om te spelen met je groep. Let wel op dat je het spel wel steeds met dezelfde groep moet spelen.
Conclusie
Als je houdt van een goed verhaal in een spel en het leuk vindt om steeds nieuwe dingen te ontdekken, dan is Betrayal Legacy een leuk spel om te spelen. Zeker ook omdat er maar weinig van zulk soort spellen zijn die je met vijf spelers kunt spelen. Hoewel het zeker geen perfect spel is, hebben wij ons in ieder geval uren vermaakt. Een aanrader dus als je regelmatig een groep bij elkaar kunt krijgen.