De De Slimste Mens/Allerslimste Mens ter Wereld is natuurlijk een populair programma waarin bekende Nederlanders en Vlamingen hun kennis testen. Natuurlijk denken we thuis dat we het altijd beter kunnen dan ze het doen op televisie. Voor de genieën thuis die hun kennis oprecht willen testen, is er nu een vernieuwde versie van het De Allerslimste Mens Ter Wereld bordspel. Met 1400 nieuwe vragen voor zowel junioren als volwassenen. Wij ontvingen een recensie exemplaar en probeerden het spel uit.
Hoe speel je De Allerslimste Mens Ter Wereld?
Het spel bestaat uit verschillende rondes, die je ook kent uit de televisieserie. In dit spel zitten natuurlijk geen videofragmenten, maar het idee achter de rondes is hetzelfde. Iedere speler start op hetzelfde punt. Naarmate de spelers antwoorden goed hebben, zullen ze zich over het bord verplaatsen. Dit kan betekenen dat iemand die veel vragen goed heeft, verder is op het bord en dus bijvoorbeeld al in een andere ronde zit dan een andere speler. In principe maakt dit niet zoveel uit. Op het moment dat er een speler op het vakje finale beland, speelt iedereen meteen de finale ronde. Bij ieder goed antwoord van de persoon die aan de beurt is, moeten de andere spelers, inclusief de quizmaster, een stapje achteruit zetten. Dit gaat door totdat er spelers weer terug zijn bij de start. De speler die als laatste overblijft, die wint het spel.
Ronde 1 is de 3-6-9 ronde. In deze ronde worden klassieke quizvragen gespeeld. Ronde 2 is de Open Deur ronde waarin de speler moet associëren. Een vraag kan bijvoorbeeld zijn, Wat weet je over de tulp? Er staan dan 4 associaties bij die de speler moet benoemen. Ieder goed antwoord betekent twee stappen vooruit. Vanaf deze ronde wordt er ook een zandloper gebruikt. De derde ronde is de puzzel. De speler krijgt verschillende woorden te zien, die naar drie verschillende onderwerpen linken. Het is aan de speler om de juiste link te leggen en te zeggen welke onderwerpen gezocht worden. Ronde 4 is de ronde Ingelijst. De speler krijgt een vraag en moet zoveel mogelijk antwoorden geven die op het kaartje staan. In de Finale Ronde moeten de spelers een vraag beantwoorden waar meerdere antwoorden mogelijk zijn. Ieder goed antwoord betekent dat de andere spelers een stap terug moeten zetten.
Een goede manier om de kennis te testen
Als liefhebber van trivia spellen was ik enthousiast om De Allerslimste Mens ter Wereld te spelen. Het leuke aan dit spel is dat er variatie zit in de vragen en de opdrachten die je moet uitvoeren. Het kan eentonig worden als je enkel en alleen quizvragen moet beantwoorden, maar dit spel daagt je brein toch net een beetje meer uit. Het spel vraagt meer van je dan alleen kleine weetjes. Alles wat in het collectief geheugen zit komt voorbij. Als dit net vragen zijn die je niet liggen, dan kan het zijn dat je niet eens voorbij ronde 1 komt. Dat gebeurde bij ondergetekende tijdens een van de rondes die we speelden. Dat kan frustrerend zijn, maar dan moet je wel echt veel pech hebben.
Zeker als je aan elkaar gewaagd bent, is het spel een leuke uitdaging. Het is ook niet alleen maar serieus. Zo lagen we vaak in een deuk als er bepaalde antwoorden werden gegeven die nergens op sloegen, of juist om de juiste antwoorden die we niet hadden verwacht. Dat houdt het spel leuk en afwisselend. Natuurlijk weet je op een gegeven moment wel de antwoorden als je het spel vaak hebt gespeeld. Maar met 1400 vragen moet je wel heel fanatiek spelen om daar snel doorheen te komen. Genoeg plezier gegarandeerd dus.
Conclusie
Ben je liefhebber van triviant spellen en wil je graag je vrienden en familie laten zien wie het echte genie is? Dan is De Allerslimste Mens Ter Wereld een ideaal bordspel voor jou. Het is afwisselend en uitdagend genoeg zonder onmogelijk te zijn. Een aanrader dus.