Bij Geekish.nl zijn we constant op zoek naar nieuwe bordspellen om uit te proberen. Favoriet blijven toch altijd wel de coöperatieve bordspellen, zeker aangezien ondergetekende erg competitief is. Onze zoektocht bracht ons al snel uit bij De avonturen van Robin Hood, een spel van 999 Games. In dit spel werk je samen met je vrienden om de Sheriff van Nottingham tegen te houden. Wat volgt is een goed verhaal dat zich afspeelt op een interactief bord, waar je zeker een paar uur plezier mee kunt beleven. Het spel werd in 2022 zelfs uitgeroepen tot winnaar familiespellen in de speelgoed van het jaar wedstrijd.
Hoe werkt De avonturen van Robin Hood?
Je kunt het spel met maximaal vier spelers spelen, en dat is ook wel het leukste. Zo zijn alle personages in het spel, want anders kan het zijn dat er missies zijn die je niet kunt voltooien. Aan het begin van een hoofdstuk wordt wel altijd gezegd welke personages zich in het spel moeten bevinden. Zo is Robin Hood altijd verplicht.
Het speelbord is vrij groot, dus je zult een grote tafel nodig hebben voor de set-up. Op het speelbord zijn er vlakken die je kunt verwijderen of omdraaien. Zo verandert het spel ieder hoofdstuk. De ene keer zijn er bepaalde personen waar je wel mee kunt praten, of dingen die je wel kunt onderzoeken, en de andere keer weer niet. Dat zorgt ervoor dat het spel niet gaat vervelen. Iedere speler kiest een personage. Bij dit personage horen houten figuren. Zo heb je standfiguren en loopfiguren. Je kunt je personage namelijk niet zomaar over het bord bewegen. Je moet je loopfiguren gebruiken om van A naar B te komen. Een uniek concept dat we niet eerder hebben gezien.
Het verhaal wordt voorgelezen uit het bijbehorende boek dat er heel mooi uitziet. Hierin wordt het begin van het verhaal verteld, maar ook bepaalde acties uitgelegd en ieder hoofdstuk heeft weer een andere interactie met bepaalde personen. Spelers kunnen tijdens hun interactie met een ander personage ook bepaalde keuzes maken die invloed hebben op het verhaal. Het boek was een erg leuke touch en vaak was er een hele discussie over wie er nu weer mocht voorlezen. Helaas stonden er wel wat spelfouten in het boek. Dat kan gebeuren, maar is wel zonde bij een groot spel.
Hoe gaat een beurt?
Tijdens een beurt worden er schijven met alle kleuren van de spelers in een buidel gedaan. Er zit ook een rode en later een paarse schijf in. Er wordt steeds een schijf uit de buidel gehaald en de speler met die kleur is aan de beurt. Zo hoef je nooit ellenlang te wachten tot iedereen weer geweest is voordat jij mogelijk aan de beurt bent. Als de rode schijf wordt getrokken dan is de sheriff aan de beurt. En de paarse schijf? Die verklappen we niet. Je kunt tijdens je beurt verschillende acties doen, zoals praten met mensen of dingen onderzoeken. Je kunt ook wachters en edellieden in elkaar meppen. Om dat te doen moet je uit de buidel minstens één wit blokje halen. Er zitten echter ook veel paarse blokjes in, afhankelijk van hoe je speelt. Deze paarse blokjes zorgen er mogelijk voor dat je actie mislukt.
Het is ook niet veilig om in het volle zonlicht te blijven staan. Als je beurt voorbij is en er staat een wachter in dezelfde laar als jij, dan kun je gevangen genomen worden. Tegelijkertijd is het ook zo dat iedere keer dat er een rode schijf wordt getrokken, een zandloper verdwijnt en de hoop in Nottingham ook kan dalen. Is de hoop nul? Dan ben je nog een zandloper kwijt. Zijn de zandlopers op? Dan heb je dat hoofdstuk verloren. Wij hebben alles gewonnen, maar het verliezen van een hoofdstuk heeft geen invloed op de rest van het verhaal.
Mocht je alle hoofdstukken hebben uitgespeeld, dan is het nog mogelijk om de alternatieve route te volgen die je door bepaalde keuzes hebt gemist, of om het spel nogmaals te spelen met een andere verhaallijn. Dan wordt het spel ook ietsjes moeilijker. Genoeg mogelijkheden dus om je uren te vermaken.
Is De avonturen van Robin Hood je tijd waard?
De avonturen van Robin Hood is een echt familiespel, dat je ook kunt spelen met tieners. Voor jongere kinderen zal het nog te uitdagend zijn. Het verhaal zit leuk in elkaar en het feit dat het bord steeds verandert zorgt ervoor dat het toch verrassend blijft. Sommige hoofdstukken heb je echter zo uitgespeeld, maar wellicht komt dat omdat we vrij ervaren zijn met dit soort spellen. Dan is het makkelijker om te voorspellen of we moeten samenblijven of ieder een ander deel van het bord moet verkennen.
Het is wel het beste om niet al teveel hoofdstukken achter elkaar te spelen, want dan kan het wel enigszins eentonig worden. Wij lieten er in ieder geval steeds een week tussen zitten en dat werkte prima. De game mechanics zijn verfrissend en het verhaal had een verrassend einde. Het is dus zeker een leuk spel om een keer uit te proberen tijdens een spelavond.