Moxcon 2021: spellenbeurs aan het water

Ik ben nog nooit eerder op Moxcon geweest! Ik wist niet eens dat het bestond. In Haarlem, waar ik woon, hebben we het Spellenhuis. Een soort café waar je allerlei spellen kunt uitproberen en ook kunt kopen. In Heerhugowaard is Mox het spellenhuis. Ieder jaar organiseert de eigenaar van Mox Moxcon en de 2021 editie is de eerste die ik heb bijgewoond.

Moxcon 2021: spellenbeurs aan het water

Wat doe je op Moxcon?

Een vriend van mij (degene met wie ik altijd horrorspellen speel) had me een promokaartje gegeven met gratis toegang, omdat hij als vrijwilliger rond ging lopen op Moxcon. We zijn samen al eens naar de Mox spellenwinkel geweest als uitje, maar spellen spelen in Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk (ja, van Spiderman Homecoming) is natuurlijk indrukwekkender! Tim kan als vrijwilliger precies vertellen hoe Moxcon 2021 geregeld is en je ook van alles vertellen over bijvoorbeeld Magic the Gathering of Warhammer 40.000.

“Moxcon is een spellenbeurs waarin allerlei merken en grote spelmakers samenkomen om de bezoekers van Moxcon de gelegenheid geven nieuwe spellen uit te proberen en te duiken in de hele bordspellen wereld. Heel Moxcon is georganiseerd door Michel de Haas, eigenaar van Mox Spellen in Heerhugowaard. Een hooggewaardeerde vriend en oud-collega van mij,” aldus Tim. Michel en Tim zijn trots op deze foto te zien.

Moxcon 2021: spellenbeurs aan het water

Casual bordspellen spelen

“Op deze beurs zijn allerlei bekende namen zoals onder anderen 999 Games, White Goblin Games en Smart Games te vinden en deze stonden allemaal paraat om iedereen de ultieme spellen ervaring en uitleg te geven. Iedereen had namelijk een eigen gedeelte van het museum waar tafels stonden die toegekend waren aan een van de spelmakers. Hier hadden ze dan verschillende spellen uitgestald op de tafels waar mensen konden gaan zitten om deze uitgelegd te krijgen en daarna zelf te proberen. Via deze weg zijn er veel spellen geprobeerd, nieuwe vriendschappen ontstaan en zorgde het voor een knusse, gezellige sfeer in Museum Broekerveiling!”

Moxcon 2021: spellenbeurs aan het water

 

Miniature & Card Games

“Ook voor de wargamers onder ons viel er genoeg te zien. Er was een heel gebied vol met 3D-printsels van allerlei toffe fantasy miniaturen. Hele stands waren ingericht voor al je Warhammer benodigdheden en ook niet te vergeten de Moxcon schildercompetitie. Hier kon iedereen een stem uitbrengen in drie schildercategorieën waar je op elke categorie je stem uit kon brengen op het model die je het vetst of best geschilderd vond. Ook waren er mensen die rondliepen in een hun cosplay outfit, bijvoorbeeld verkleed als ridder of tovenaar. Achterin het museum was ook een officieel Magic the Gathering modern toernooi aan de gang met een heuse prijzenpot.”

Spellenbeurs 2021 Warhammer

 

En de 1,5 meter dan?

Ook met de vereisten van het RIVM werd natuurlijk rekening gehouden. Tim zelf was onder andere verantwoordelijk voor het bijhouden hoeveel mensen er in het pand waren en ervoor zorgen dat er geen file ontstond, waardoor je geen afstand meer kon houden. QR-codes of iets dergelijks waren niet verplicht.

Tim: “Zelf liep ik als vrijwilliger rond op Moxcon. We zitten toch nog in de nasleep van corona en daarom moesten we dit jaar rekening houden met het aantal mensen wat tegelijkertijd in het museum aanwezig mocht zijn. Dit deden we met het optellen van het aantal bezoekers, en ze weer van het totaal aantal aftrekken als ze de hallen verlieten. Zo konden we alles zo coronaproof mogelijk houden zonder gevaarlijke situaties.”

“Bij de ingang verwelkomde ik de bezoekers en legde ze uit waar ze hun tickets konden scannen of kopen. De mensen hadden meteen een welkom gevoel wat bijdraagt aan de fijne sfeer die er hing rondom Moxcon 2021. Op een gegeven moment ontstond er buiten wel een rij omdat er al een maximum aantal bezoekers binnen was. Door daar eerlijk over te communiceren en gewoon open te zijn had eigenlijk iedereen wel begrip voor de situatie en vonden de mensen het niet erg even te wachten. De wachttijd heeft voor niemand langer dan 20 minuten geduurd dus dat was ook prima te overzien. Uiteindelijk vond iedereen het de wachttijd waard om toch het mooie Moxcon mee te kunnen maken.”

Spellenbeurs 2021

 

Moxcon hoogtepunt: laagdrempelige nieuwe spellen proberen

Sfeervol spellen spelen

Moxcon 2021 was voor mij zeker een succes. Natuurlijk was het leuk om vrienden in het echt te zien en samen bordspellen te spelen, maar de locatie en het evenement zelf waren ook super sfeervol. Je zit gewoon spellen te doen naast het water! En de keuze was echt reuze, veel groter dan wanneer je een dagje spellencafé doet.

Moxcon 2021: spellenbeurs aan het water

Opdringerig of efficiënt?

In het begin vond ik het heel spannend dat er mensen naar je toe komen om een spel aan je op te dringen. En ik was bang dat ik de instructies niet meteen zou snappen en domme fouten zou maken. Na één uitleg is die schaamte en ongemakkelijkheid er eigenlijk wel vanaf. Dan besef je hoe relaxed het eigenlijk is dat iemand je in vijf minuten door een spel heen loopt in plaats van dat je door een heel instructieboekje moet ploegen. En de strategische tips die je krijgt van de makers van een spel zijn echt supertof! Dat heb je niet als je in een spellencafé zit, laat staan als je thuis een nieuw spel speelt.

Moxcon is hét evenement om uit te proberen

Naast de sfeer en hoe efficiënt het gereld is dat je nieuwe spellen probeert, is het wel echt bijzonder dat je aan iedere tafel iets anders kunt spelen. Zelf heb ik Rifugio, Honshu en Zen Gardens gespeeld, en ja alle spellen zijn ook mee naar huis gegaan haha. Op locatie hadden ze trouwens ook heerlijk eten dat je binnen of in de buitenlucht op kon eten. Met ‘kaas van de buurman’ en verse tuinkruiden bijvoorbeeld, heel ambachtelijk allemaal. Kortom: het is zeker een aanrader als je komt om sfeer te proeven, als je op zoek bent naar een nieuw spel voor jezelf of als cadeau en als je gewoon lekker de hele dag wil zitten spelen! Ik raad een dagje Mox überhaupt aan, dus ga zeker een keer langs als je in Heerhugowaard bent!

Laat een reactie achter

Jennifer

https://jenniferwagemans.auteursblog.nl/

Check mijn social media voor updates over mijn fantasyreeks De Legendes van Pendar, reviews van andere boeken en fanart! Ik proeflees ook graag.

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.