Recensie: Chilling Adventures of Sabrina Part 4 is een goed einde

Vroeger, in het midden van de jaren negentig, was het niet Hermelien Griffel die de coolste heks was, maar Sabrina. De komedieserie introduceerde de half-heks en haar tantes Hilda en Zelda, en de pratende kat Salem. Jaren later kwam Netflix echter met een meer duistere versie van de bekende tienerheks. The Chilling Adventures of Sabrina is gebaseerd op de gelijknamige stripboekenserie van Archie Comics. Op 31 december kwam Part 4 uit, tevens ook het laatste deel, aangezien Netflix de serie heeft geannuleerd. Het is erg jammer, gezien de serie met COAS Part 4 eindelijk zijn stijl begon te vinden. De serie sluit af met een duister einde waar bloed, gore en romantiek de hoofdrollen spelen.

Waar gaat The Chilling Adventures of Sabrina Part 4 over?

Even dacht Sabrina dat al haar problemen voorbij waren. Haar dubbelganger is de koningin van de Hel, waardoor zij door kan gaan met haar eigen leven in Greendale. Toch is het niet allemaal koek en ei. Ze voelt zich buitengesloten door haar vrienden, ze kan haar ex Nick niet vergeten en het ergste is nog wel het einde van de wereld dat er aan zit te komen. De Eldritch Terrors zijn namelijk losgelaten door Blackwood, wat betekent dat Sabrina en de coven hun uiterste best moeten doen om de wereld te redden.

Recensie: Chilling Adventures of Sabrina Part 4 is een goed einde

Over de top, maar wel leuk

Een probleem die de serie al vanaf seizoen 1 heeft, is dat er zoveel subplots zijn dat het bijna niet bij te houden is. Zo ook Part 4. Als de serie meer tijd had gekregen om de losse eindjes aan elkaar te knopen, dan was dat beter geweest. Nu verliest de serie zich af en toe in de chaos. Dat komt ook mede doordat de cast nog altijd zo enorm groot is, terwijl niet iedereen evenveel te doen heeft. Harvey en Theo hebben alleen nog maar romantische plotlijnen maar dragen verder weinig bij aan het verhaal. Madam Satan en haar menselijke versie Mary hebben wel enigszins een verhaallijn, maar zonder was het verhaal ook nog altijd compleet geweest. Hierdoor hebben bepaalde andere personages, zoals een Prudence of Roz weer minder tijd om hun verhaal te ontwikkelen, terwijl die vele malen interessanter zijn.

Dat gezegd hebbende is er genoeg in dit seizoen om van te genieten. De aantrekkingskracht van de show is dat het zo over de top is en je toch weet te laten gruwelen. De Eldritch Terrors, gebaseerd op de werken van H.P. Lovecraft zijn voor het grootste deel ook daadwerkelijk best wel eng. Er is dit seizoen meer bloed en meer gorigheid dan in de andere seizoenen. De serie voelt hierdoor eindelijk volwassener aan. Dat is ook duidelijk te merken aan Sabrina zelf. In eerdere seizoenen was het vrij irritant dat ze weigerde om de verantwoordelijkheid te nemen voor al haar acties. In het laatste seizoen realiseert ze zich wel dat haar acties consequenties heeft en doet ze ook haar best om haar fouten goed te maken. Het zorgt ervoor dat Sabrina een aangenamer personage is om te volgen.

Recensie: Chilling Adventures of Sabrina Part 4 is een goed einde

Meer emotie

The Chilling Adventures of Sabrina Part 4 is emotioneler dan de eerdere delen. Logisch ook aangezien er meer op het spel staat. Toch is de balans tussen het serieuze en de lol wel prima. Hoewel er mindere muzikale intermezzo’s in had mogen zitten, is het duidelijk dat de gehele cast het een feestje vond om de serie te maken en dat straalt het ook uit. Verder zit er voor de millennials onder ons een leuke cameo in die je jeugdherinneringen waarschijnlijk flink gaan verpesten.

Conclusie

Hoewel CAOS niet de beste serie is op Netflix, is er toch genoeg om fans van de serie te entertainen met dit laatste seizoen. Het is een waardige afsluiter voor de tienerheks. Al is er al een handtekeningenactie gaande om ervoor te zorgen dat HBO Max de serie gaat overnemen. We zullen zien wat er van komt. Voor nu heeft Sabrina in ieder geval een einde gekregen die past bij een queen of Hel.

3.55

Verhaal

3.8/5

Cast

4.5/5

Subplots

2.5/5

Visuele effecten

3.5/5

Horror

3.5/5

Goed

  • Volwassener dan eerdere seizoenen
  • Meer horror
  • Goede cast

Niet zo

  • Teveel subplots
  • Teveel muzikale nummers
  • Chaotisch

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.