Recensie: Dit is ons verhaal is een spannend moordmysterie

Geef mij maar een lekkere Young Adult thriller of moordmysterie. Als het plot van zo’n boek goed in elkaar zit, is het een echte pageturner, omdat je wilt weten wat hier aan de hand is. Dat kan soms slecht uitpakken (13 Minuten was bijvoorbeeld echt vre-se-lijk) maar meestal zijn dit soort boeken wel aan mij besteed. Zo vond ik Een van ons Liegt en Ten heerlijk weglezen. Voor liefhebbers van het genre is er nu Dit is ons verhaal, een moordmysterie met origineel uitgangspunt. Is dit boek ook de moeite waard? Je leest het hier!

Dit is ons verhaal is uitgegeven door Best of YA en is een vertaling van This Is Our Story.

Waar gaat Dit is ons verhaal over?

Het boek begint meteen, bam, met een moord. Meteen to the point. Dit is ook waar het verhaal over gaat: wie is de dader? Het enige wat duidelijk is: de moordenaar is een van de vier jongens waarmee het slachtoffer die ochtend was gaan jagen. Maar wie? Dit is de flaptekst:

Niemand weet wat er is gebeurd die ochtend in River Point. Vijf jongens gingen het bos in, vier kwamen er terug. Iedereen heeft een motief, maar niemand praat.

Kates bijbaantje bij de plaatselijke assistent-officier van justitie is niet bepaald spannend, totdat haar baas op de grootste zaak wordt gezet die hun stadje ooit gekend heeft. Iedereen heeft het over de jongens van River Point. Er is bewijs dat de jongens schuldig zijn, maar de officier van justitie wil dat de zaak in de doofpot wordt gestopt. Hij heeft zijn functie namelijk te danken aan hun machtige families.
Kate heeft zo haar eigen redenen om de zaak op te willen lossen en laat het hier niet bij zitten. Maar kan ze de geheimen van de jongens ontrafelen zonder haar eigen geheimen te onthullen? Terwijl Kate gevaarlijk dicht bij de waarheid komt, wordt duidelijk dat niemand is wie hij lijkt. Als Kate niet snel ontdekt wie de echte dader is, komen er levens op het spel te staan… inclusief dat van haarzelf.

Heel Amerikaans

Recensie: Dit is ons verhaal is een spannend moordmysterieNatuurlijk spelen veel vertaalde boeken zich af en Amerika of Engeland. Vaak krijg je wel wat mee van de setting maar maakt het verder voor het verhaal weinig uit. Niet in Dit is ons verhaal. Dit is een heel Amerikaanse setting: jonge knullen mogen gewoon legaal samen jagen op wild en hebben zelfs allemaal hun eigen geweer. Ook het rechtsysteem speelt een grote rol in dit boek en met aspecten als een jury werkt dat natuurlijk een stuk anders dan hier. Het jagen is eigenlijk alleen van belang rondom de moord zelf en komt verder niet echt terug. Het rechtsysteem is wel van belang. Hoofdrolspeler Kate heeft niet voor niets naast haar school een bijbaantje op het kantoor van de Officier van Justitie.

Ik vond het verbazingwekkend hoe dat werkt: Kate mag voor haar baantje zo’n beetje iedere dag al rond lunchtijd weg van school om te gaan werken. Ze krijgt belangrijke informatie te zien van bepaalde zaken en mag meer doen dan alleen post rondbrengen en versturen. Ik weet niet of dit echt zo gaat in Amerika, maar hier in Nederland zou dit natuurlijk nooit zo gaan. Het is nooit storend, en het werkt natuurlijk vooral heel goed voor het plot, maar opvallend is het wel.

Plottwists

Een moordmysterie is natuurlijk niets zonder lekkere plottwists. In dit boek zitten er twee grote, waarvan ik de eerste echt verrassend en heel tof vond. De tweede vond ik nog steeds goed uitgewerkt maar iets minder verrassend. Meer zal ik niet verklappen want dit zijn natuurlijk dikke spoilers. Maar beide twists werken heel lekker voor het plot. Sowieso is dit boek erg fijn geschreven: het leest echt als een trein. Je wilt net als Kate heel graag weten wie die moord nou heeft gepleegd én waarom. Het gebeurt bij mij niet vaak maar Dit is ons verhaal had ik binnen een dag uit.

Wat ook origineel is zijn de twee POV’s in dit boek. De belangrijkste is natuurlijk Kate. We lezen alles vanuit haar oogpunt, en als lezer weet je dus bijna net zo veel als Kate weet. Alleen weten wij nét iets meer want: de tweede POV is die van de moordenaar! Zijn hoofdstukken komen sporadisch door het boek voor en geven net iets meer inzicht in zijn denkwijze en zijn motieven. Dat ik hier ‘zijn’ zeg is natuurlijk geen spoiler, want er gingen vijf jongens jagen en de vier overlevenden zijn dus allen een potentiële moordenaar. In de hoofdstukken die vanuit de moordenaar zijn geschreven, leer je wel over zijn gedachten en handelen, maar nooit over wie hij is (of wie het níet is). Dat is heel slim gedaan door auteur Ashley Elston.

Conclusie

Als je van YA moordmysteries houdt is dit sowieso een boek voor jou. Wat Dit is ons verhaal nog beter maakt, is dat het goed geschreven is en dat het verhaal goed in elkaar steekt. Sommige plotpunten komen opeens samen tot een ‘ooooh’ moment en de twee grote plottwists zijn heel fijn, en dan vooral die eerste (als je het boek hebt gelezen weet je welke ik bedoel). Soms vond ik het wel jammer dat een paar klein subplotjes nergens naar toe gingen en zo maar doodbloedden, en dat de bijpersonages matig zijn uitgewerkt en er vooral zijn om het plot verder te kunnen laten gaan. Maar dat mag de pret niet drukken: dit is gewoon heel fijn leesvoer in de zomervakantie.

Dit is ons verhaal

Leest als een trein
4

Plot

4.0/5

Schrijfstijl

4.5/5

Personages

3.5/5

Plottwists

4.0/5

Goed

  • Verrassende plottwists
  • Goed geschreven
  • Leuke hoofdpersonages

Niet zo

  • Weinig uitgewerkte bijpersonages
  • Wel heel Amerikaans

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

3 Comments

  • Goede recensie! Ik twijfelde namelijk of ik dit boek wilde lezen, maar je hebt me overtuigd 🙂

    • Wat leuk om te horen! Veel leesplezier alvast dan 🙂

  • Na mijn huidige boek ga ik hieraan beginnen, ik ben zo benieuwd! 😀 Je maakt me helemaal enthousiast!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.