Een van de meest invloedrijke horrorschrijvers ter wereld is natuurlijk H.P. Lovecraft. De beste man is de inspiratiebron geweest van vrijwel alle horrorverhalen die na hem werden gepubliceerd. Lovecraft zag tijdens zijn levensjaren vrijwel geen rooie cent, maar na zijn dood steeg zijn populariteit enorm. Stephen King bijvoorbeeld gaf aan dat Lovecraft een grote inspiratiebron is geweest. Hij is niet de enige. Er zijn enorm veel films, series en boeken geinspireerd door Lovecraft. Denk aan Arkham Asylum in Batman. Of de Eldrich Terrors in het laatste seizoen van The Chilling Adventures of Sabrina. Er zijn ook veel spellen gebaseerd op de verhalen van Lovecraft. Een daarvan is Arkham Horror. Wij speelden het spel op een regenachtige dag om te zien of de horrorverhalen van Lovecraft echt tot leven zouden komen.
Wat is het verhaal achter Arkham Horror?
In Arkham Horror speel je samen met je vrienden onderzoekers die het dorp verdedigen tegen vreemde verschrikkelijke wezens terwijl er overal portalen naar andere dimensies openen. Je moet goed samenwerken om de portalen te sluiten en te voorkomen dat verschrikkelijke monsters onze wereld in komen.
Hoe speel je het spel?
Arkham Horror is een cooperatief spel, en net als in veel andere spellen als deze begin je met het kiezen van een personage. Dit personage heeft sterke kanten en zwakke kanten. Gedurende het spel kunnen sommige van deze punten veranderd worden door spreuken, skill cards en andere voorwerpen.
Je kunt of een willekeurige Ancient One kaart trekken om te beslissen welk monster het dorp bedreigt. Wij kozen de Ancient One kaart echter zelf.
Er zijn een aantal fasen tijdens een ronde.
1. Je begint met de Upkeep ronde. In deze ronde kunnen spelers hun abilities veranderen voor de huidige ronde.
2. Daarna volgt de Movement fase. In deze fase bewegen de spelers zich door Arkham City of door een andere wereld. Deze fase kan andere acties inhouden zoals bijvoorbeeld vechten, monsters ontwijken en clue tokens vinden.
3. Dan ben je de Arkham Encounters fase. In deze fase worden de spelers of door een portaal getrokken in hun locatie of ze komen iets tegen in hun locatie. In allebei de gevallen moeten de spelers kiezen of ze de actie op de kaart uitvoeren of niet.
4. Hierop volgt de Other World Encounters fase, waarin personages die in een andere wereld zijn een Encounters card moeten trekken om te bepalen wat ze tegenkomen, wat voor gebeurtenissen er zijn of welke aanwijzingen op de kaart staan.
5. Als laatste is er de Mythos fase. In een kopje zitten een aantal muntjes. Iedere speler pakt aan het einde van de ronde twee muntjes. Die kunnen effect hebben op het spel. Zo kunnen er monsters op het bord komen, maar ook andere verschrikkelijke dingen die het spel nog moeilijker maken. Dit was mijn minst favoriete onderdeel van het spel.
Vrijwel alles in het spel wordt opgelost door middel van het gooien van dobbelstenen. De kaarten en abilities van de personages hebben impact op hoeveel dobbelstenen er gerold mogen worden.
Naarmate het spel langer duurt komen er ook Doom tokens op het bord. Met ieder doom token wordt de kans groter dat de Ancient One terugkeert. Als je de portalen sluit, dan win je als onderzoekers. Als alle doom tokens geplaatst worden voordat je de portalen kunt sluiten, dan keert hij terug. De enige kans die je dan nog hebt is om hem te verslaan.
Positieve aspecten
Arkham Horror is een interessant spel omdat er veel verschillende verhaallijnen zijn om te spelen. Iedere keuze die je maakt heeft invloed op de verhaallijn. Wij maakten in principe tijdens het spel steeds de juiste keuzes, waardoor we relatief snel klaar waren. Ik zeg relatief, want we waren toch bijna 2,5 uur bezig. Het spel kan zelfs 4 uur lang duren. Dat gezegd hebbende hadden ook wij wel discussies over keuzes die we moesten maken. Want wat als ze wilden denken dat een bepaalde keuze goed was, maar er juist een addertje onder het gras zat? Dat maakte het spel wel interessant en interactief.
Het verhaal is zeker een sterk punt van het spel. Als je fan bent van de verhalen van Lovecraft dan kun je helemaal je hart ophalen. Je vraagt je constant af of je de ronde wel gaat overleven, wat wel past bij de verhalen van de schrijver.
De artwork van het spel zijn ook perfect. Alles is prachtig geïllustreerd wat zeker bijdraagt aan de beleving. De monsters zagen er ook oprecht uit alsof ze recht uit een nachtmerrie vandaan kwamen gekropen.
Verbeterpunten
Ondanks het feit dat de keuzes die je maakt effect hebben op de verhaallijn, voelt het toch niet altijd alsof je veel impact hebt op wat er gaat gebeuren. Het voelt meer alsof je het verhaal aan het observeren bent, dan dat je er daadwerkelijk onderdeel van bent.
Voor een cooperatief spel is er niet perse veel interactie met andere spelers. Ieder doet zijn eigen ding en daardoor is dit alleen een cooperatief spel in de zin dat je samen werkt om een bepaald doel te bereiken.
Je hebt ook een grote tafel nodig om het bord kwijt te kunnen. Het spel kan ook best lang duren, dus als je alleen zin hebt in een snel spelletje, dan is dit geen goede keuze.
Conclusie
Arkham Horror is een prima spel en zeker leuk als je een avondvullend programma zoekt. Ook voor de echte horrorfans is Arkham Horror een feestje. Het is echter geen spel om even tussendoor te spelen.