Fans van de boeken van Rick Riordan waren allerminst blij toen de boekenreeks over Percy Jackson voor de eerste keer werd verfilmd. De personages waren ineens een stuk ouder en de film volgde de boeken totaal niet. Geen wonder dus dat de films geen groot succes waren. Disney besloot echter om de boekenreeks een nieuwe kans te geven en een serie te ontwikkelen in samenwerking met Riordan. Want, als een auteur erbij betrokken is, dan moet het wel een goede serie worden, toch? Percy Jackson & The Olympians is ook een prima serie geworden. Niet perfect en soms met een hoog Disney Channel gehalte, maar over het algemeen prima te kijken.
Waar gaat Percy Jackson & The Olympians over?
Percy Jackson (Walker Scobell) denkt dat hij een normale tiener is, maar het feit dat hij steeds vaker monsters ziet verschijnen, doet hem toch anders denken. Zijn moeder (Virginia Kull) neemt Percy en zijn vriend Grover (Aryan Simhadri) mee op reis naar een mysterieuze locatie. Voordat ze daar echter arriveren worden ze aangevallen door een Minotaurus. Percy’s moeder lijkt de strijd niet te overleven, en na een spannend gevecht weet Percy de Minotaurus te overmeesteren. Hij wordt dan verwelkomt in Kamp Halfbloed, waar hij leert dat hij een demi god is die op een queeste moet gaan om de wereld te redden.
Lesje Griekse mythologie
Als je Percy Jackson wilt kijken voor de accuraatheid wat betreft Griekse mythologie, dan moet je hem toch even overslaan. Percy, vernoemd naar Perseus, oftewel die gast die Medusa heeft gedood, lijkt echt te hebben geleefd in dit universum. Maar Medusa en vele andere monsters lopen toch nog altijd vrolijk rond. Dat mag de pret echter niet drukken. Het is leuk om te zien hoeveel bekende monsters en figuren er uit de Griekse mythologie in de serie verstopt zitten en in hoeverre hun verhaal overeenkomt met de echte mythes.
Visueel gezien is de serie mooi gemaakt. De CGI is prima en de wezens lijken allemaal vrij realistisch. Het is duidelijk dat Disney geeft concessies heeft gedaan wat betreft budget. Het gebruik van licht en donker wordt goed toegepast en dat zorgt voor een serie die prima te kijken is.
De cast doet zijn best, maar vooral in het begin zijn het de kindacteurs die niveautje Disney Channel acteerwerk laten zien. Denk aan te overdreven gezichtsuitdrukking of tekst die niet heel overtuigend wordt gebracht. Later in het seizoen wordt dit wel iets minder, maar het zorgt ervoor dat je toch even erin moet komen zonder je te storen aan het niet altijd even overtuigende acteerwerk.
A Hero’s Journey
Voor iedereen die Engelse literatuur lessen heeft gevolgd, is de Hero’s Journey natuurlijk bekend terrein. Het is in principe een opbouw van een verhaallijn die we op vrijwel alle grote franchises kunnen toepassen. Percy Jackson & The Olympians legt het er allemaal wel extra dik bovenop. Prima voor kinderen, die zo hopelijk het een en ander oppikken over de Griekse mythologie. Voor volwassenen is het misschien een beetje te erg aangedikt. Maar goed, volwassenen zijn dan ook niet perse de doelgroep.
Conclusie
Er zitten voldoende elementen in die Percy Jackson & The Olympians interessant maken. Genoeg mythische wezens, een diverse cast en een goed verhaal. Toch zal de serie geen impact maken zoals Harry Potter dat destijds deed. Daarvoor is er te veel aanbod en weet de serie zich toch niet genoeg te onderscheiden.