Het zijn vooral de Engelstalige series die altijd goed gekeken worden. Maar soms is het goed of kan het interessant zijn om een uitstapje naar een andere taal te maken. Zo bespraken we een tijdje geleden The Tearsmith, gebaseerd op het gelijknamige boek van Erin Doom, dat tot een Italiaanse serie werd gemaakt. Onlangs verscheen op Amazon Prime de Duitse serie Maxton Hall: The World Between Us. Een romantische serie die zich afspeelt op een privéschool met de nodige geheimen. De serie is gebaseerd op de Save Me boekenserie van schrijfster Mona Kasten. In dit eerste seizoen wordt het eerste boek tot leven gebracht op het scherm. Maar is de serie het waard om te bekijken?
Waar gaat Maxton Hall over?
Als Ruby per ongeluk een explosief geheim ontdekt op de privéschool Maxton Hall, wordt de arrogante miljonairszoon James Beaufort tegen zijn zin in gedwongen om de gevatte beursscholier te confronteren. Hij is vastbesloten om Ruby het zwijgen op te leggen. Hun hartstochtelijke woordenwisselingen doen verrassend genoeg een vonk overslaan…
Plot en verhaallijn
Wat, het plot en de verhaallijn zijn toch bijna hetzelfde? Dat klopt, maar als je die van het boek en serie gaat vergelijken, zijn die soms behoorlijk verschillend van elkaar. Bij Maxton Hall is daar overigens weinig sprake van. De producenten hebben zo goed en zo veel mogelijk key-moments in de serie proberen te verwerken, zonder dat er al te veel opeen volgende gebeurtenissen plaatsvonden.
Een sterk element dat aangehaald mag worden is de manier waarop de gezinssituaties van Ruby en James in beeld worden gebracht. Vooral het huishouden van Ruby is enorm gelijk aan hoe de auteur het beschreven heeft in de boeken. Bij James ligt dat een beetje anders, omdat zijn thuissituatie in de volgende delen nog verder ontdekt gaat worden. Maar al snel wordt ook bij hem duidelijk dat de toxische omgeving waarin hij is opgegroeid hem parten speelt.
De vertolking van de personages
De cast is goed gekozen. In elk geval qua uiterlijk is het niet moeilijk om snel de link te leggen naar wie welk personage voor moet stellen. De vertolkingen van de personages daarentegen zijn soms tegenstrijdig. Op het ene moment wordt je echt meegezogen in hoe iemand de rol overtuigend neerzet terwijl op een ander moment het lijkt alsof het nét niet klopt. Hun reactie, lichaamshouding of gezichtsuitdrukking is dan anders dan je verwacht waardoor je je connectie met de gebeurtenis en/of het personage kan verliezen. Gelukkig wordt het naarmate de afleveringen vorderen wel beter.
Is de taal een drempel?
Ergens is het natuurlijk wel even wennen als een serie in een andere taal wordt gesproken. Maar naar verloop van de afleveringen wen je daar wel aan. En het is altijd beter dan een aflevering kijken die nagesynchroniseerd is. Op deze manier klopt het beeld en geluid gewoon bij elkaar. En voor ons als Nederlanders is het soms zelfs nog gemakkelijker omdat Duits soms best wel op het Nederlands lijkt.
Eind goed al goed?
Ondanks dat romantiek in deze serie centraal staat, is er ook regelmatig sprake van verschillende problematieken. Hierdoor is het verhaal ook erg divers en voelt het toch niet per se afgeraffeld. Wetende dat bepaalde problemen een rol (blijven) spelen in het vervolg. Van een happy end na dit eerste seizoen is dan ook zeker nog geen sprake. Hoewel de laatst aflevering op een ander moment eindigt dan het eerste boek, kan daar weinig over geklaagd worden. De makers hebben met het open eind interesse gewekt. Hoewel het einde in het boek wellicht nóg wat heftiger en intenser geweest zou zijn. Ik ben in elk geval benieuwd hoe die gebeurtenis wellicht in een tweede seizoen plaats gaat vinden.
Conclusie
De tv serie van Maxton Hall: The World between us is op zich prima om naar te kijken. Ondanks enkele beginnersfouten zal je je al snel toch weten te verliezen in het verhaal.