Tieners die gedwongen worden om elkaar af te maken; dat klinkt bekend toch? Wist je dat The Hunger Games niet de eerste film is, die gebaseerd is op dat inmiddels welbekende concept? Battle Royale kwam 8 jaar voor het eerste Hunger Games boek uit! Waar The Hunger Games zich afspeelt in een dystopische wereld met een vleugje fantasy, zou Battle Royale prima vandaag kunnen gebeuren. Of 24 jaar geleden. Of 24 jaar in de toekomst.
Waar gaat Battle Royale (2000) over?
Na een grote recessie heeft de Japanse overheid bepaald dat ze gaan proberen de criminaliteit onder jeugd aan te pakken met een jaarlijkse ‘Battle Royale’. Dat betekent dat er periodiek een willekeurige klas middelbare scholieren wordt uitgekozen om tot de dood te vechten op een verlaten eiland. Ze hebben drie dagen om elkaar af te maken. Als er tegen die tijd niet maar één winnaar overblijft, ontploffen alle nekbanden die de onvrijwillige participanten dragen. We volgen onder andere Shuya, die zijn vaders zelfmoord nog aan het verwerken is, en klasgenote Noriko die al een tijdje verliefd op hem is. Maar er zijn nog veel (kleine) rollen voor de meer dan 40(!) klasgenoten en hun wraakzuchtige leraar.
Belangrijk om te weten: ik dacht dat de leerkracht verliefd was op de minderjarige Noriko, maar volgens Wikipedia ziet hij haar als een dochter. Dat scheelt toch weer.
Welke overeenkomsten zijn er tussen The Hunger Games en Battle Royale?
Ondanks dat Battle Royales en Hunger Games in hele andere werelden en settingen plaatsvinden, zijn er toch genoeg overeenkomsten te vinden. Natuurlijk als eerste het concept zoals benoemd in de eerste alinea: tieners worden gedwongen elkaar af te maken. Denk daarnaast aan:
- Dat het beide geen horrorfilms zijn. Ik als horrorhater en held op sokken kon het prima hebben.
- Dat beide films gebaseerd zijn op boeken.
- Dat beide films minstens één vervolg hebben (Battle Royale: Requiem heb ik momenteel nog niet gezien, staat wel op de lijst).
- Dat beide ‘wedstrijden’ een optie hebben om je vrijwillig aan te melden, al is dat een zeldzaamheid. Dit levert interessante wendingen op voor het plot.
- Dat beide films participanten bevatten die helemaal lijken op te bloeien onder de omstandigheden van zo’n ‘wedstrijd’. Tieners weten al of ontdekken juist dat ze moordlustig zijn.
- Er zijn van beide ‘wedstrijden’ edities waarbij participanten van eerdere edities terugkomen (vrijwillig of niet).
- Het hoofdverhaal draait om een jongen en een meisje waarvan een van de twee de ander leuk vindt en het onduidelijk is wat de ander precies voelt.
Als jij meer belangrijke overeenkomsten hebt gevonden, horen we het graag!
Wat zijn de verschillen tussen The Hunger Games en Battle Royale?
Een van de belangrijkste verschillen tussen deze films, is dat hoofdpersoon Katniss in The Hunger Games een opstand inspireert, terwijl een Battle Royale de dagelijkse gang van zaken blijft. Dat vond ik jammer aan de Japanse variant, dat de hele film eigenlijk geen impact heeft. Het is ook onduidelijk wat er precies met de participanten gebeurt. Verder valt ook op:
- Battle Royales zijn een stuk nieuwer dan Hunger Games die al meer dan zeventig jaar aan de gang zijn. Hierbij zijn Hunger Games ook een meer integraal deel van de samenleving dan Battle Royales.
- Een Battle Royale duurt maximaal drie dagen, in plaats van dat het weken lang gerekt kan worden zoals een Hunger Games.
- De participanten van Battle Royale krijgen materialen mee. Tijdens The Hunger Games moeten aanvullende materialen verdiend worden. Dat is eigenlijk best gek in combinatie met het volgende punt.
- In een Battle Royale maakt het niet uit of er iemand overleeft, terwijl er bij een Hunger Games een winnaar moet zijn. Dat is juist een belangrijk plotpunt van de eerste film. Waarom zou je participanten dan materialen meegeven? Helemaal als het ook niet gefilmd wordt en er geen entertainmentwaarde vereist is?
- Het is gebruikelijker dat participanten zelfmoord plegen tijdens Battle Royale dan tijdens The Hunger Games (of wat we er tot nu toe van gezien hebben). In The Hunger Games lijkt dit alleen te gebeuren om andere participanten te redden.
- In een Battle Royale kennen alle onvrijwillige deelnemers elkaar al. Alleen de zogenaamde ‘transfer students’ die zich vrijwillig hebben aangemeld, zijn vreemdelingen.
- Het einde van de eerste Battle Royale film is een stuk rommeliger dan de eerste Hunger Games. Dat is jammer, maar maakt me wel heel nieuwsgierig naar de Battle Royale: Requiem. Is het meer van hetzelfde of bouwt het voort, zoals de tweede Hunger Games film dat ook doet?
Wat maakt Battle Royale (2000) de moeite waard om te kijken?
Deze Japanse film die al ver voor The Hunger Games uit was, is ook zeker de moeite waard. Het is wat gruwelijker, wat rauwer en wat meer gorey dan The Hunger Games. Ook als je daar niet van houdt, is het interessant om de groepsdynamiek van de onvrijwillige participanten te volgen. Het is wat minder glad afgewerkt, minder hoopvol, minder ‘eind goed al goed’. Battle Royale is een soort grimmige, chaotische, onafgewerkte variant van The Hunger Games, met veel minder budget. En je ziet ook duidelijk wat culturele invloeden, zoals je in bovenstaande vergelijking hebt kunnen lezen.
Wat betreft Battle Royale op zichzelf had ik gehoopt op meer “drama”. Juist omdat (bijna) alle deelnemers elkaar al kennen, zou dat moeten zorgen voor unieke situaties. De scène tussen de psychopathische Mitsuko en haar frenemies was mijn favoriete deel van de film. (De rare dialogen over ongesteldheid moet je maar even negeren.) Het is heel tof om te zien hoe Mitsuko steeds comfortabeler wordt met het vermoorden van haar klasgenoten. Het hoofdverhaal van Shuya, Noriko en Kawada vond ik minder interessant, maar nog steeds prima entertaining. Kortom: het is geen supergoede film en heeft ook geen indrukwekkende special effects. Maar, als achtergrond van The Hunger Games zoals we die nu kennen, is Battle Royale heel tof.