Als je van spannende misdaadseries houdt, heb je vast wel eens gehoord van Luther. De serie begon in 2010 op BBC One en volgde de avonturen van John Luther, een geniale detective die de meest gruwelijke moordzaken oploste. De serie was zo populair dat Netflix besloot om er een film van te maken genaamd Luther: The Fallen Sun, die in 2023 uitkwam. Ik was een grote fan van de serie en keek reikhalzend uit naar de film. Maar voldeed de film aan de verwachtingen?
Verder waar we gebleven waren met Luther
De film speelt zich af na het vijfde seizoen van de serie Luther, waarin rechercheur John Luther (Idris Elba) werd gearresteerd voor medeplichtigheid aan moord. In de gevangenis wordt hij nog steeds achtervolgd door een onopgeloste zaak uit zijn verleden. Ondertussen wordt Londen geteisterd door een moordenaar, die zijn slachtoffers op gruwelijke wijze afperst en vermoordt. Hij besluit dan ook om uit de gevangenis te ontsnappen en de jacht te openen op de moordenaar, met de hulp van een oud-collega en een ambitieuze agent.
Luther: de serie versus de film
Luther: The Fallen Sun probeert de spanning en het drama van de serie te evenaren, maar slaagt daar niet helemaal in. Het grootste probleem is dat het verhaal te veel plotgaten en onlogische wendingen bevat, die afbreuk doen aan de geloofwaardigheid en betrokkenheid van de kijker. Zo is het onduidelijk hoe Luther zo makkelijk kan ontsnappen en rondlopen zonder gepakt te worden en lijkt hij weinig last te hebben van zijn verwondingen en trauma’s. Ook de motivatie en het gedrag van de seriemoordenaar zijn niet goed uitgewerkt, waardoor hij meer een karikatuur dan een dreiging lijkt.
De twee gezichten van de moordenaar
Een ander probleem is dat de film twee verschillende soorten moorden laat zien, die niet goed bij elkaar passen. De seriemoordenaar, gespeeld door Andy Serkis, chanteert eerst mensen om zichzelf of anderen te doden. Daarna blijkt dat hij slachtoffers ontvoert naar een ‘redroom’, een online martelkamer waar hij hun live wil executeren. Deze twee soorten moorden lijken niets met elkaar te maken te hebben en geven het gevoel dat de makers twee films in gedachten hadden maar niet konden kiezen.
Sterke cast maakt Luther de moeite waard
De film heeft echter ook zijn sterke punten. Idris Elba zet weer een indrukwekkende rol neer als Luther, die zowel charismatisch als kwetsbaar is. Hij laat zien dat hij nog steeds een meester is in het oplossen van complexe zaken, maar ook dat hij worstelt met zijn demonen en loyaliteit. Cynthia Erivo is ook goed als de agente, die zowel bewondering als wantrouwen heeft voor Luther, en die haar eigen agenda heeft. Zij brengt wat frisheid en dynamiek in de film. Andy Serkis is fantastisch als de seriemoordenaar, die zowel angstaanjagend als fascinerend is. Hij speelt met veel overtuiging een gestoorde en sadistische psychopaat, die geniet van zijn macht over zijn slachtoffers.
Conclusie
Al met al is Luther: The Fallen Sun geen slechte film, maar ook geen meesterwerk. Het is een aardige afsluiting van de serie, maar niet meer dan dat. De film heeft zeker zijn sterke punten, zoals de acteerprestaties van Elba, Erivo en Serkis, en de spanning die op sommige momenten goed voelbaar is. Maar de zwakke punten van het verhaal, zoals de plotgaten en de onsamenhangende verhaallijnen, halen de film ook weer naar beneden.
Als je een fan bent van de serie, is het zeker de moeite waard om de film te kijken en te zien hoe het afloopt met John Luther. Maar verwacht geen hoogstaande cinema en wees voorbereid op wat teleurstellingen. Als je nog niet bekend bent met de serie, is het wellicht beter om eerst de serie te kijken voordat je deze film bekijkt.
Luther: The Fallen Sun een film die het beste kan worden omschreven als een gemiste kans. Het had veel potentie, maar het lukte niet helemaal om deze waar te maken. Het is jammer dat de makers niet wat meer tijd en aandacht hebben besteed aan het verhaal en de uitwerking ervan. Hopelijk kunnen we in de toekomst nog meer zien van John Luther, maar dan wel in een betere setting.