De mens tegen de natuur. Het is een eeuwenoud verhaal. In Beast wordt dit gevecht nogmaals van stal gehaald. Ditmaal gaat Idris Elba het gevecht aan met een losgeslagen leeuw, die wraak wil nemen op stropers. Het is niet vaak dat een dier zich bewust is van wat er gaande is, maar als zoiets gebeurt dan staan we natuurlijk aan de leeuw zijn kant. Elba doet enorm zijn best om een goede performance neer te zetten, en dat lukt ook wel. Jammer genoeg is het plot van Beast erg voorspelbaar en neemt de film weinig risico. Daardoor is het prima voor een keertje, maar het is geen film die je niet zult vergeten.
Waar gaat Beast over?
Dr. Nate Samuels (Elba) gaat samen met zijn twee dochters Mare (Iyana Halley) en Norah (Leah Sava Jeffries) op reis naar Zuid-Afrika om het thuis van hun overleden vrouw en moeder te bezoeken. Wat een gewone vakantie had moeten zijn, komt tot een bloederig einde als ze het territorium van een gigantische leeuw binnenkomen die het voorzien heeft op mensen.
Voorspelbaar zonder het puntje-op-je-stoel gevoel
Er zit weinig verhaal in de film. Als de leeuw eenmaal is geïntroduceerd is de missie duidelijk. Overleven. Op wat voor manier dan ook. Het feit dat onze helden gevangen zitten in een auto die niet start met een radio die niet werkt zorgt ervoor dat er enige spanning in zit. Maar we weten allemaal hoe het gaat lopen. En dat haalt de spanning er een beetje uit. Iedere twist en iedere oplossing voor elk probleem zie je al van mijlenver aankomen. Dat terwijl de film wel een interessant concept heeft. Er kunnen zoveel meer kanten op gegaan worden dan nu het geval is. In principe als je Cujo hebt gezien, dan heb je Beast gezien. Alleen de setting is anders.
De film is wel erg vlot en er wordt geen moment te lang aan een scene besteed. Dat is wel prettig. De film duurt ook niet enorm lang. Met 93 minuten is het een film die erg kort is, wat een welkome afwisseling is nu de meeste films de twee uur aantikken. Al was een iets langere speeltijd voor Beast ook niet erg geweest. Nu weten we dat de vrouw van Nate is overleden en dit heeft enorm veel impact, maar we weten eigenlijk te weinig over haar om haar dusdanig veel impact te geven. De enige context die we krijgen is in dialoog en daardoor mis je als publiek de connectie met het verhaal.
Idris doet het prima
De meeste mensen die naar Beast gaan doen dat natuurlijk vanwege Idris Elba. Als het een minder bekende acteur was die de hoofdrol had gespeeld, dan had de film een stuk minder publiek getrokken. Elba is ook overtuigend als dokter die koste wat het kost zijn dochters wil beschermen. Zelfs als dat betekent dat hij het gevecht aan moet gaan met een maniakale leeuw. Gelukkig pretendeert de film niet dat Nate een of ander supermens is die met gemak wint van de kolossale kat. In iedere confrontatie met het dier komt hij er niet heel goed van af. Zijn overleving is enkel en alleen door puur geluk.
Elba heeft een goede tegenspeler in Sharlto Copley, die park ranger Martin Battles speelt. Hij is het tegenovergestelde van Elbas personage, in de zin dat hij wel bekend is met Zuid-Afrika en het gedrag van de dieren. Ze kunnen dus goed op elkaar inspelen. Hoewel Jeffries en Halley het ok doen als dochters, weten zij iets minder indruk te maken. Voor Jeffries is dat logisch. Zij is pas 12 en heeft dus nog veel te leren. Halley is 29, maar in Beast is ze nog teveel aan het acteren in plaats van dat ze echt een verhaal vertelt.
Conclusie
Beast is een prima film om een keertje te kijken. Het is echter geen film die het survival genre nieuw leven in gaat blazen of op wat voor manier dan ook vernieuwend is. De film is te simpel en te voorspelbaar om veel indruk te maken, al doen Idris Elba en Sharlto Copley wel hun uiterste best. Dus vooral kijken als je een avondje niets te doen hebt en niet teveel wilt nadenken, of als je Elba wilt zien worstelen met een leeuw. Maar als we het hebben over survival of the fittest, dan weet Beast geen indruk achter te laten.