Recensie: The Suicide Squad is kleurrijk geweld

In 2016 besloot Warner Bros dat het genoeg was met de duistere DC universe. In plaats van alleen maar sombere helden te laten zien, besloten ze dat het een goed idee was om anti-helden te introduceren. Fans waren enthousiast. Eindelijk kregen we Harley Quinn! De Joker kwam terug! Helaas bleek dat de film een aanfluiting was. Het verhaal was een rommeltje, de vijand bijzonder saai en de personages ook niet heel boeiend. Alleen Harley Quinn kwam er goed vanaf. Zes jaar later besloot Warner Bros het opnieuw te proberen, met ditmaal James Gunn aan het roer. De regisseur is vooral bekend van Guardians of the Galaxy. Het is overduidelijk een film van zijn hand geworden. Kleurrijk en gewelddadig en boeiend tot het einde.

Waar gaat The Suicide Squad over?

Belle Reve is de letterlijke hel op aarde. In deze gevangenis met de hoogste sterftecijfers in de USA worden de grootste slechterikken vastgehouden. Ze doen er alles aan om vrij te komen, zelfs aansluiten bij de supergeheime Task Force X. De missie deze keer? Een groep criminelen, waaronder ieders favoriete psycho Harley Quinn, dumpen op een afgelegen eiland vol vijanden. De Squad trekt door de jungle in een zoek-en-vernietig missie. Er is namelijk een mysterieus project genaamd Project Starfish waarvan niemand mag weten dat de Amerikaanse regering erbij betrokken is. Een verkeerde beweging van de criminelen, en ze zijn dood (of dat nu door hun tegenstanders, teamgenoten of Amanda Waller is). Een echte suicide mission dus.

Stand-alone of sequel?

Het was een slimme zet van Warner Bros om James Gunn te strikken, nadat deze door Disney werd ontslagen. De regisseur wist ten slotte van onbekende comic personages, geliefde superhelden weten te maken. De stijl van Guardians of the Galaxy is ook terug te zien in The Suicide Squad, al is die laatste toch een tikkeltje gewelddadiger. Desalniettemin is het een feest om naar te kijken. Het eerste wat Gunn beter deed dan zijn voorganger David Ayer? Hij begint gewoon met de actie, in plaats van een uur lang personages te introduceren. Zoals de naam van de film al doet vermoeden overleven de meesten het toch niet. Je hoeft de film van Ayer ook niet gezien te hebben om deze te begrijpen. The Suicide Squad heeft wel een aantal personages die hetzelfde zijn, maar het is geen sequel. Gewoon een reboot, maar dan met het beste van de eerste versie.

Kleurrijke chaos

Hoewel het grootste deel van de squad al binnen een paar minuten sterft, komt de film pas echt op gang als de belangrijke leden in beeld komen. De leider van de groep is Bloodsport (Idris Elba) die Will Smiths Deadshot vervangt. Daarnaast hebben we Peacemaker (John Cena) die hoe dan ook vrede wil al moet hij er iedereen voor uitmoorden. Wat minder voor de hand liggend zijn de onzekere Polka-Dot Man (David Dasmalchian), de charmante Ratcatcher 2 (Daniela Melchior) en de altijd hongerige King Shark (Sylvester Stallone). Daarnaast keert Margot Robbie uiteraard terug als Harley Quinn.

Chaos heeft een grote rol in deze film en het is knap van Gunn dat hij in deze oase van geweld en geluid niet de weg kwijt raakt. Hoewel er veel op het scherm gebeurt, blijven de personages wel het belangrijkste element. Soms voelt het alsof The Suicide Squad een lange achtbaan is zonder einde, maar in de praktijk blijkt het toch een goed vormgegeven actie-komedie te zijn. De humor wordt afgewisseld met enorm veel geweld. Zelfs Deadpool lijkt op een gezellige familiefilm in vergelijking met deze. Het is overduidelijk dat het hele team het naar zijn zin heeft tijdens het maken van deze film. Gunn wist heel goed dat Marvel hem nooit een R-rating zou geven. Hij gaat dan ook helemaal los, wat de film alleen maar ten goede komt.

Betere personages

Ook respect voor het feit dat Gunn en Robbie een versie van Harley Quinn neerzetten die beter bij het personage past. Haar kostuum is niet meer teveel gesexualiseerd. Ook is de rotten tattoo weg op haar kaak en haar kleurenpalet is enigszins veranderd. Het voelt meer als een accurate versie van de Harley uit de comics.

Idris Elba heeft ook eindelijk een actierol te pakken waarin hij laat zien dat hij een goede actieheld is. Wellicht dat hij toch maar weer moet gaan proberen om de nieuwe James Bond te worden. Daarnaast zorgt Sylvester Stallone als King Shark ook voor de nodige hilariteit. Nom Nom is vanaf nu de zin die je zegt als je heel erg honger hebt. De hele cast is ook top en zorgen ervoor dat de film een genot is om naar te kijken.

Conclusie

The Suicide Squad doet het nog niet heel erg goed in de bioscopen, wat ontzettend jammer is, want het is oprecht een hele goede film. Dus hou je van superheldenfilms en zijn de bad guys altijd je favorieten? Deins je niet terug van wat kleurrijk geweld? Dan is The Suicide Squad het zeker waard om te kijken.

The Suicide Squad is nu te zien in de bioscoop.

 

The Suicide Squad

4.05

Plot

3.5/5

Cast

4.5/5

Actie

4.3/5

Visuele effecten

4.0/5

Humor

4.0/5

Goed

  • Goede cast
  • Veel actie
  • Kleurrijk
  • Humor

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.