Recensie: Jungle Cruise is een leuke avonturenfilm

Een film die gebaseerd is op een attractie. Waar hebben we dat eerder gehoord? Pirates of the Caribbean was een enorm succes voor Disney, en de filmreeks was enkel gebaseerd op de gelijknamige attractie uit de Disney parken. Nu de Pirates serie even in zwaar weer verkeerd, moet Disney gedacht hebben: “Dat kunnen we vast nog wel eens proberen!” De attractie? Jungle Cruise. Het is een boottocht door de jungle, waar een zogeheten Skipper flauwe woordgrappen maakt terwijl je langs animatronics vaart. Een prima basis voor een film dus. Cast sympathieke acteurs zoals Dwayne Johnson, Emily Blunt en Jack Whitehall, gooi er een eeuwenoude legende in en veel actie en je hebt een verrassend leuke avonturenfilm.

Waar gaat Jungle Cruise over?

Dr. Lily Houghton (Emily Blunt) reist samen met haar broer naar de Amazone vanuit Londen. Ze is op zoek naar de mysterieuze Tranen van de Maan, die alles kunnen genezen. Ze krijgt hierbij de hulp van de charmante maar onbetrouwbare skipper Frank. Samen reizen ze door de jungle, op zoek naar de boom die de toekomst van de geneeskunde kan veranderen. Lily is echter niet de enige die achter de schat aan zit. Er liggen vijanden op de loer en daarnaast schuilt er ook veel gevaar in het regenwoud. Maar als de geheimen van verloren zielen aan het licht komen, is het alleen maar nog belangrijker dat het trio de schat vindt. Hun lot en dat van de gehele mensheid ligt in hun handen.

Charmante hoofdrolspelers en leuke actie

Een van de meest sterke punten van Jungle Cruise zijn de hoofdpersonages. Hoewel er geen duidelijke romantische spanning is tussen Blunt en Johnson, hebben de twee wel degelijk chemie. Apart van elkaar zijn ze het waard om naar te kijken, maar samen vormen ze een charmant duo die de film leuk maken om naar te kijken. Hun timing is perfect en ook de actie weten ze goed over te brengen. Jack Whitehall zorgt wel voor enige balans en komedie, waardoor het een perfect gekozen drietal is. Daarbij is Whitehalls personage McGregor een van de weinige Disney personages die openlijk uit de kast is. Het is nog altijd niet genoeg, maar diversiteit is altijd welkom.

Als je Jungle Cruise neemt voor wat het is, dan heb je een vermakelijk twee uur. De film heeft veel weg van The Curse of the Black Pearl en neemt daar dan ook veel elementen van over. Bad guys die dezelfde schat willen? Check! Bovennatuurlijke krachten? Check! Een vloek die mensen in monsters verandert? Check! Jungle Cruise vertelt niet zozeer een echt verhaal, maar is meer een vorm van escapisme. Het is gewoon even je verstand op nul zetten en meegesleept worden in een groots avontuur. Het is niet de beste film die je ooit zult zien, maar voor een keer is het heerlijk om naar te kijken.

De CGI is op sommige momenten prima, maar op andere momenten wat minder overtuigend. Zo heeft Frank een jaguar als huisdier, maar op geen enkel moment geloof je dat het daadwerkelijk een jaguar is. Ach, andere momenten zorgen ervoor dat dat snel wordt vergeten. De jungle ziet er spectaculair uit en de actie is ook prima. Het verhaal is dan wel flinterdun, maar hey, dat doet niets af aan het feit dat Jungle Cruise een prima rit is.

Conclusie

De onderliggende boodschap die mogelijk gehaald zou kunnen worden uit de film, dat de vloek van kolonialisme slecht is, wordt ondergesneeuwd door CGI, actie en de dad jokes van Dwayne Johnson. Als je de film neemt voor wat het is, een simpele avonturenfilm waarbij je je verstand even op nul moet zetten, dan is Jungle Cruise een prima film om je avond mee te vullen. Het kan hier en daar wat te eng zijn van jongere kinderen, dus dat is wel iets om rekening mee te houden. Voor de rest is het een aanrader. Als je de kans hebt, kijk hem dan ook zeker op het grote scherm.

Jungle Cruise is nu te zien in de bioscoop en te streamen op Disney+ met VIP toegang.

Jungle Cruise

4.05

Plot

3.8/5

Cast

4.8/5

Avontuur

4.0/5

Visuele effecten

3.8/5

Humor

4.0/5

Goed

  • Goede cast
  • Goede actie
  • Grappig

Niet zo

  • Visuele effecten zijn wisselend
  • Mager verhaal

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.