Fenomenale posters van Vox Lux hangen in grote getale in alle steden. De film werd al voordat hij goed en wel uit was in het lijstje gezet samen met ook recent uitgekomen Bohemian Rhapsody en A Star is Born als een van de beste muziekfilms. Maar behoort het verhaal over de popster Celeste (Natalie Portman) wel thuis in deze categorie?
Waar gaat Vox Lux over
De film begint rustig met een vrolijke scène van leerlingen die terugkomen op school na de kerstvakantie. Totdat Cullen Active de klas binnen stapt. Hij zegt twee keer zijn naam en schiet vervolgens de docent neer met een automatisch wapen. Behalve de docent, schiet hij meerdere leerlingen neer. Waaronder de jonge Celeste. Ze overleeft de schietpartij en belandt met een kogel nog tussen haar ruggenwervel in het ziekenhuis. Normaal leven zonder pijn zal haar nooit meer lukken, maar ze laat zich niet tegenhouden om te worden wie ze wil worden. Als ze tijdens een herdenking een lied zingt, wordt ze opgemerkt door een muziekmanager en vanaf daar gaat alles in sneltreinvaart. Ze wordt beroemd, groeit uit tot een enorme popster en zingt de liedjes die haar zus voor haar schrijf. Maar gelukkig? Zo ziet ze er niet uit.
Verhaallijn
De film begon enorm sterk; een scene van een school shooting grijpt je wel vast en zorgt dat je je aandacht erbij houdt. De jonge jaren van Celeste werden mooi op beeld gebracht. Het zicht van een jong meisje die zichzelf weer bij elkaar probeert te rapen na een traumatische ervaring. Maar halverwege de film vindt er een tijdsprong plaats, naar waar Celeste 31 is en één van de bekendste popsterren van die tijd is. Op dit moment raakte ik het kwijt waar de film nu precies over ging. Het liet het leven van Celeste zien de avond voor haar grote concert in haar oude woonplaats, maar dieper of verder dan dat ging het niet. Wat het meest naar voren kwam was dat ze er niet heel gelukkig uitzag: ook al had al ze alles wat haar hartje begeert: een dochter, een carrière, geld en roem.
De aankondigingen
De spetterende posters van de film zijn overal te vinden in de stad. Op de poster is Celeste te zien, gehuld in een glinsterend pakje en met fantastische make-up op. De combinatie van de poster en de actrice, Natalie Portman, deed heel erg denken aan de Black Swan (2010), waarin Portman ook de hoofdrol speelde. Voor deze film won ze zelfs een Oscar. De trailer van Vox Lux liet, zoals gewoonlijk , grote momenten uit de film zien. Helaas was het bij deze film zo dat daadwerkelijk álle hoogtepunten al in de trailer zaten en dat hierdoor de film misschien wat tegenviel.
Conclusie
Normaal gesproken weet je na afloop van een film wel waar deze over ging, maar bij Vox Lux is het moeilijk om dit uit te leggen. Want eigenlijk hebben we geen idee. De boodschap van de film bleef ook onduidelijk. Misschien is het juist wel de bedoeling, dat je een beetje blijft raden en gissen nadat de slotscène is geweest. Doordat Natalie Portman in de hoofdrol schitterde, en de posters veel leken op die van Black Swan, waren de verwachtingen misschien iets te hoog of hadden we meer gedacht aan een Black Swan-achtige film. Dit werd het niet, maar de film behoort helaas ook niet in het rijtje van beste muziekfilms van de afgelopen tijd, zoals de makers ons graag hadden doen geloven.