Waarom worden sterke vrouwen in fictie niet serieus genomen?

Normaal gesproken zou na een aflevering van Game of Thrones natuurlijk een recap verschijnen. In de derde aflevering van seizoen 8 is er ontzettend veel gebeurd, al was het grootste deel te donker om echt te zien. In ieder geval vond er een enorm groot gevecht plaats tegen het leger van de Night King en lange tijd zag het er naar uit dat onze favoriete personages zoals Arya Stark het loodje gingen leggen. Het aantal doden viel op zich best mee, maar er was wel een enorme twist aan het einde die we niet aan zagen komen. Heb je de aflevering nog niet gezien? Kijk hem eerst voordat je verder leest.

Wat is er gebeurd?

Melisandre staarde Arya gedurende de aflevering al langere tijd aan. De twee kwamen elkaar later weer tegen en Arya wist nog dat ze Melisandre ooit eerder ontmoet had. Toen Arya nog een stuk jonger was, had Melisandre al voorspeld dat Arya veel duisternis in zich had en dat ze veel ogen ging sluiten. Dit herhaalde ze om Arya te motiveren om de Night King een kopje kleiner te maken. Melisandre brak ook collectief al onze harten toen ze zei: “What do we say to the God of Death?” waarop Arya antwoordde: “Not today.”

Met de dolk die Bran aan Arya gaf, kwam ze als een ninja aangeslopen en met een trucje die zelfs de Night King niet aan zag komen, stak Arya hem met de scherpe kant. En zo redde Arya Westeros. Iedereen had verwacht dat Jon de eer zou behalen, maar hij en Daenerys waren zo nutteloos als een zak zand in deze oorlog.

Dus wat is nu het probleem?

Het grootste deel van de fans waren blij dat iedereens favoriete moordende dochter de dag wist te redden. Helaas zijn er altijd een aantal fans die het nodig vinden om te klagen als een vrouw in een fictionele wereld beter is dan mannen. We zagen het bij Star Wars, want Rey was super stom natuurlijk. Captain Marvel werd zelfs voordat de film uit was belachelijk gemaakt. En nu is Arya aan de beurt. Een personage die we hebben zien uitgroeien van tomboy naar moordenaar. Op een of andere manier vonden (vooral mannen) het onrealistisch dat juist zij de Night King versloeg. En dat terwijl de serie al vanaf het eerste seizoen naar dit moment opbouwde. Buzzfeed schreef er een artikel over waarin al het bewijs daarvoor wordt laten zien.

Een aantal mannen vindt dat Arya Stark een Mary Sue is geworden. Voor degenen die niet weten wat een Mary Sue is, in principe is het een (meestal vrouwelijk) personage die geen slechte punten heeft en alles perfect doet. Bella Swan uit de Twilight serie is een Mary Sue. Arya Stark niet. Vanaf het eerste seizoen oefent ze al om needle te gebruiken. Ze heeft jarenlang getraind om de skills te krijgen waarmee ze uiteindelijk de Night King verslaat. Ze is zelfs een tijdje blind geweest en wist toch te overleven. Arya Stark is geen Mary Sue en verdiende haar moment om te shinen. Maar zelfs Maisie Williams was bang dat fans het moment zouden haten.

 

Het is ergens wel ernstig dat de actrice deze gevoelens had. Het laat ook zien dat in de huidige fandoms we nog steeds niet zijn waar we moeten zijn. Niet alleen mannen verdienen het om heldhaftige momenten te hebben. Ook vrouwen zijn hiertoe prima in staat.

 

Waarom worden vrouwen in fictie niet serieus genomen?

 

Deze beste man kreeg veel commentaar op zijn opmerkingen over Arya en vond het nodig om uitleg te geven over waarom hij Arya een Mary Sue vond.

Het probleem hiermee is dat hij Arya afschildert als een een-dimensionaal personage wiens enige motivatie wraak was. Dit is echter niet waar. In eerste instantie wilde Arya enkel wraak, maar door haar training is ze in principe de personificatie van de dood geworden. Haar verhaal is zoveel gecompliceerder dan enkel het trainen om wraak te nemen. Als Jon Snow de Night King had vermoord, was het voorspelbaar geweest. Helaas is het iets wat vaker terugkomt als het gaat om sterke vrouwen in fictie.

Voor veel mannen is het blijkbaar van belang dat vrouwen toch een ondergeschikte rol aannemen in vergelijking met de mannelijke personages. Ze mogen wel sterk zijn, maar niet te sterk. Ze mogen best een leuk momentje hebben, zolang ze maar wel in de schaduw van de man blijven staan. Het is daarnaast vooral belangrijk dat ze er wel goed uitzien, want een vrouwelijk personage is er toch vooral om de fantasie van de mannelijke kijker op hol te brengen. Zo kwam ik de onderstaande meme tegen, waarop veel mannen reageerde dat Brie Larson inderdaad fysiek niet aan de standaard voldeed. Het feit dat ze het verder prima doet als Captain Marvel is daaraan ondergeschikt, blijkbaar.

Tijden veranderen

Helaas voor deze selecte groep mannen zijn de tijden aan het veranderen. De grote studio’s zien dat vrouwelijke helden zoals Arya, Wonder Woman en Captain Marvel populair zijn. Deze mannen zijn niet meer de enige doelgroep voor films en series als deze. De tijden dat vrouwen ondergeschikt waren aan mannen is dus voorbij. Het werd dan ook wel eens tijd. Ik hoop in ieder geval dat Arya haar ontwikkeling als personage en Night King Slayer doorzet en uiteindelijk ook Cersei een kopje kleiner gaat maken.

What do we say to misogyny?

Not today.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.